Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Wandelvakanties > NP Peneda-Gerês voor foodies

NP Peneda-Gerês voor foodies

Terug

De Peneda-Gerês, gelegen in het noordoosten van Portugal, is de enige beschermde regio van Portugal geclassificeerd als een nationaal park en trots lid van het UNESCO Wereldnetwerk van Biosfeer Reservaten (WNBR). Een authentieke wereld op zichzelf waar menselijke activiteit op een harmonieuze wijze met de natuur wordt verbonden, waar door oude waarden en tradities die van oudsher zijn doorgegeven voortleven in de dorpen en gebieden van het park. De Peneda-Gerês, een majestueus bergachtig gebied met een oppervlakte van meer dan 70.000 hectare, is een van Europa's grootste natuurlijke attracties vanwege de zeldzame en spectaculaire landschappen, ecologische en etnografische gebieden en de verscheidenheid aan inheemse flora en fauna. De fauna van Peneda-Gerês omvat Iberische steenbokken, herten, wilde paarden, wolven en roofvogels. Met een aantal van de rijkste flora in Portugal, zijn er pijnbomen, taxusbomen, kastanjes en eiken, evenals een verscheidenheid aan geneeskrachtige planten. Vul je longen met frisse lucht terwijl je door het Nationaal Park wandelt. Op zonnige dagen baadt het groene landschap in een allesdoordringend blauw licht dat oprijst uit het water van de vele rivieren en meren. De bergdorpen Castro Laboreiro, Peneda en Soajo zijn betoverende, mysterieuze plaatsen, waar de tijd lijkt stil te staan ​​te midden van de typische rustieke architectuur en voorouderlijke tradities van de bevolking. De lokale keuken is een openbaring van unieke smaken en tradities. Ervaar het leven van de lokale bewoners terwijl je de ongelooflijke granieten maïsopslagplaatsen ontdekt die nog steeds worden gebruikt, de bijenkorven bezoekt die de beroemde pure Gerês-honing produceren, zie hoe lokaal keramiek met de hand wordt gemaakt en geniet van een glas Vinho Verde-wijn en een snede van het lokale maïsbrood die door CNN Slow Food is geclassificeerd als een van de beste broden ter wereld. Terwijl je over de paden door het park loopt, moet je je ogen wijd open houden, want het is niet ongebruikelijk om kuddes wilde paarden, groepen unieke Cachena-koeien, een lokaal runderras dat vrij in de bergen rondloopt, en Castro Laboreiro-honden die waken over kuddes schapen in de brandas en inverneiras tegen te komen. Deze route eindigt in de duizendjarige steden Ponte da Barca en Arcos de Valdevez, deuren naar het Wereld Biosfeer Reservaat, waar je tussen middeleeuwse huizen en over bruggen wandelt waar het geluid van stromend water, vogels en zoemende blauwe libellen de lucht vullen. Rondom vormen de uitgestrekte wijngaarden van Vinho Verde en weelderige weilanden een idyllisch scenario, het perfecte einde van een bergwandelvakantie.

Hoogtepunten
- Peneda-Gerês Nationaal Park, een van Europa's grote natuurlijke omgevingen
- Bergdorpen waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan, typische architectuur en oeroude tradities
- Castro Laboreiro en andere intrigerende bergdorpen, zomer- en winterweiden
- Unieke lokale fauna: wilde Garranopaarden en Cachenakoeien, Castro Laboreiro-herdershonden
- Peneda en zijn prachtige heiligdom, een mystieke plek beschut door majestueuze ontsluitingen van graniet
- Soajo, echt dorpsmuseum, met unieke granieten maïsvoorraden en rijk aan tradities
- De lokale bevolking leren kennen, de wijnen uit de regio, een bezoek aan de bijenkorven die de traditionele Gerês-honing produceren en handwerkateliers
- Ponte da Barca, een middeleeuws dorp omgeven door uitstekende Vinho Verde-wijngaarden
- Vez Greenway, in het Wereld Biosfeerreservaat 
- Arcos de Valdevez, historische stad, prachtig landschap en uitstekende regionale keuken.
- Transfers van/naar de luchthaven.
- Twee moeilijkheidsgraden beschikbaar

Duur: 8 dagen / 7 nachten - 6 wandeldagen

Type: zelf begeleid met roadbook
Aantal deelnemers: min. 2
Niveau: middelmatig tot uitdagend
Totale wandelafstand: 50,7 (korte versie) tot 65,3 (lange versie)
Regio: Minho
Periode: maart tot november

Peneda-Gerês National Park from ADAGIO on Vimeo.

Dag 1     Castro Laboreiro - introductie tot het Nationaal Park van Peneda-Gerês
Bij aankomst op de luchthaven van Porto word je opgewacht voor de transfer naar Castro Laboreiro, een dorp in het noorden van Portugal gelegenin het Peneda-Gerês Nationaal Park. Gelegen op op 1170 m hoogte op de top van de berg, bezit dit dorp een opmerkelijk historisch en architectonisch erfgoed. Een korte wandeling vanaf het hotel brengt je langs het oude bergdorp, over Romeinse bruggen naar de middeleeuwse kerk, de gemeenschappelijke broodovens, de maïsopslagplaatsen en de watermolens. De wandeling naar het kasteel is kort en toegankelijk en nodigt uit om de ruïnes van dit oude fort ter verdediging van het rijk te verkennen. Geniet van het spectaculaire uitzicht om de eerste foto's te maken van de vele die zullen volgen in de komende week. 

Dag 2     Castro Laboreiro - oeroude tradities en unieke geologische landschappen
Op de eerste dag van deze wandelvakantie in de Gerês voert de route je langs adembenemende oude paden die in het verleden de versterkte dorpen van de bergbewoners met elkaar verbonden. Het geologische landschap is uniek - chaos gecreëerd door indrukwekkende blokken van ruw en sober graniet, enorme rotsblokken die in de loop der tijd door erosie zijn afgerond. Stel je voor dat je terug wordt gebracht naar de tijd van de middeleeuwen, en je de "inverneiras" ziet in de laaggelegen dorpen in beschutte valleien, waar herders en hun kudden de gure wintermaanden doorbrengen, en de "brandas"- de dorpen op de top van de bergen waar ze heen trokken in de hete zomermaanden. De hele weg zal je versteld staan ​​van historisch-architectonische ruïnes, de schoonheid van de bossen en de flora en fauna aan de oevers van kristalheldere beken. Misschien kom je een Castro Laboreiro-hond tegen, een lokaal inheems Portugees ras en een van de oudste van het Iberisch schiereiland. Het zijn onverschrokken honden met sterke beschermingsinstincten, loyaal en volgzaam en toegewijd aan hun baasjes. Ze zijn middelgroot tot groot en zijn er in verschillende kleuren, hoewel de meeste eigenaren de voorkeur geven aan een donkere wolfskleur met lichte stroomlijn. Ze zijn wantrouwend tegenover vreemden en blaffen alleen als ze voelen dat er iets mis is.

Dag 3     Peneda - wilde dieren en pelgrimsoord in de bergen
De route van vandaag is aangenaam en ontspannend. Je wandelt over de berg die Castro Laboreiro scheidt van Lamas de Mouro, van waar je adembenemende uitzichten krijgt over beide dorpen. De Peneda-rivier slingert zich een weg door de bomen en rond de met lima bedekte velden, een vorm van cultiveren, typisch voor de hoger gelegen bergruggen.
Hier kom je vrij rondlopende Cachena-koeien tegen, een runderras afkomstig uit de bergen van Gerês, gemakkelijk te herkennen aan hun elegante liervormige lange hoorns.
De afdaling volgt de vallei van de Peneda-rivier, langs kleine vijvers met zuiver bergwater die je uitnodigen tot verfrissing op een hete zomerdag. Je kan ook kuddes Garranos tegenkomen, een lokaal bergras van wilde paarden die het hele jaar door vrij rondlopen in de regio. Klein van formaat, kastanjebruin van kleur met borstelige manen.
Peneda, een klein dorp genesteld tussen de hoge toppen, omgeven door een prachtig landschap, is je eindbestemming. Een kenmerk van dit dorp is een indrukwekkend neoklassiek en barok religieus heiligdom. Het hotel ligt in het centrum van dit kleine dorp, tegen het granieten massief van Peneda. Geniet van een betoverende avond!
De kortere route is inclusief een transfer.

Dag 4     Peneda - de massieve granieten berg en betovering in de frisse berglucht
Trek naar de top van de Meadinha-heuvel. Al je inspanningen worden beloond met het schitterende uitzicht. Je zult versteld staan van de verscheidenheid aan landschappen die voor je uitgestrekt liggen, van de bergen tot de bossen. Wandel over een oud pad dat door pelgrims werd gebruikt om naar het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Peneda te trekken en volg de smalle weg die wordt gebruikt door de karren getrokken door Barrosã-ossen, of neem een van de vele paden die over de enorme granieten berg slingeren. De wandeling naar het beroemde Lagoa de Meadinha rotsblok, slaperig gelegen in het midden van een kristalhelder meer, is geweldig. Volgens een oude legende zal elke vrouw die erin slaagt een steen bovenop de rots te plaatsen, binnenkort trouwen! Veel vrouwen beproeven vandaag nog steeds hun geluk. Bergafwaarts voert het schilderachtige pad door de groene bergen terug naar het dorp Peneda.

Dag 5     Soajo - rustiek dorp en de "Espigueiros" - granieten maïsopslagplaaten
Begin de dag met het afdalen van de majestueuze trappen van het heiligdom en trek verder langs de stenen paden bij de rivier. Passeer kleine dorpjes met rustieke stenen huizen waar de lokale bewoners altijd graag een handje helpen aan passerende bezoekers die bergop willen wandelen naar Tibo en het spectaculaire, adembenemende panoramische landschap bij het uitkijkpunt Miradouro da Gavieira. Geniet van het uitzicht over het indrukwekkende Peneda-gebergte, het dorp waar herders en hun kudden de wintermaanden doorbrengen, terwijl de rivier bergafwaarts zich door de kleine groene velden slingert. Vervolg je weg naar Soajo, een rustiek dorp in een unieke en boeiende omgeving. Slenter door de smalle straatjes met typische huizen tot aan het enorme granieten oppervlak waarop talloze stenen maïsopslagplaatsen (Espigueiros) zijn gebouwd en die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn om de maïskolven op te slaan en te beschermen. De kortere route omvat een transfer.

Dag 6     Soajo - Caminhos do Pão e da Fé (paden van brood en geloof)
De route van vandaag voert je langs oude wegen, de zogenaamde paden van brood en geloof. Vroeger liepen diep religieuze pelgrims over deze paden om beloften en daden van geloof te vervullen. De inwoners van het dorp trokken over deze paden met houten karren getrokken door  ossen, eerst op weg om hun maïsvelden te bemesten en te bewerken, later om de maïskorrels naar de watermolens te vervoeren en daarna het meel naar de gemeenschappelijke houtovens waar ze het traditionele maïsbrood bakten. Dit brood, dat momenteel wordt beschermd door Slow Food en door CNN wordt beoordeeld als een van de beste broden ter wereld, zal je meenemen op een wandeling door de natuur en tradities van dit dorp, het ware immateriële erfgoed van deze gemeenschap. In dit authentieke schooldorp raden we een bezoek aan van de bijenkorven en de producent van de beroemde Gerês-honing, een bezoek en proeverij van de lokale Vinho Verde-wijn en een stop bij een lokaal keramiekatelier.

Day 7     Arcos de Valdevez - erfgoed, geschiedenis, wijn en culinaire hoogstandjes
Aan het begin van de dag, transfer naar Ponte da Barca, waar je de laatste etappe van je reis begint. Ponte da Barca, gelegen in het hart van een bloeiende groene regio langs de oevers van de rivier de Lima, is een pittoresk stadje met charmante witgekalkte huizen en een elegante middeleeuwse brug. Het staat bekend om de frisse Vinho Verde-wijn die wordt geproduceerd in de omliggende wijngaarden. Wandel door de straten en langs de prachtige rivieroever, volg de Vez Greenway door groene velden en kleine boerderijen. Het kalme water van de rivier de Vez, rijk met flora en fauna, zal je begeleiden tot je laatste stop - Arcos de Valdevez. In deze mooie stad met zijn elegante huizen en pleinen en een charmant historisch centrum, zal je genieten van  een scala aan regionale culinaire specialiteiten: smakelijke soepen, salades, vleesgerechten en worstjes, wijn en het beroemde Charutos dos Arcos-dessert, een van de 7 wonderen van Portugese zoetigheden. Profiteer van ons optionele pakket "Wijn & Specialiteiten-ervaringen" en proef Vinho Verde en lokale specialiteiten die voor je bezoek werd klaargemaakt. 

Dag 8     Vertrek
Transfer naar de luchthaven van Porto.

 

NP Peneda-Gerês voor foodies

PT-WNPPG7-VT

01.03.22

30.04.22

01.05.22

30.09.22

01.10.22

31.10.22

Dubbel 2-5 pers 635,- 665,- 635,-
Dubbel 6-10 pers 565,- 590,- 565,-
Toeslag single 305,- 325,- 305,-
Degustatiepakket 57,-
Picknickpakket 109,-
Half pension 210,-

Prijzen zijn per persoon

Aanvang: op zondag
Bij aanvang op een andere dag met 2-3 deelnemers wordt een toeslag van €145 p.p. aangerekend
Prijs voor alleenreizende personen is op aanvraag.

Inbegrepen
- organisatie van het programma
- 7 overnachtingen in een dubbel standaardkamer, ontbijt inbegrepen
- dagelijks transport van de bagage tussen de hotels
- gedeelde luchthaventransfers van de luchthaven van Porto naar het startpunt van de tour en van het eindpunt terug naar de luchthaven, per wagen, minivan of minibus.
- gedeelde mid-tour transfers (dag 3) Castro Laboreiro - Lamas de Mouro; (dag 5) Peneda - Tibo; (dag 7) Soajo - Ponte da Barca
- login tot de app waar de route is gepubliceerd als digitale ondersteuning met mappen, bezienswaardigheden onderweg en routedetails. De klant dient dit op voorhand te downloaden op zijn eigen smartphone zodat hij dit online/offline kan gebruiken als gids tijdens de reis.

Not included
- persoonlijke gids (prijs op aanvraag)
- maaltijden, wijnproeverijen en kookervaringen (opties)
- verzekering (reisverzekering ten sterkste aanbevolen)
- persoonlijke uitgaven
- niet vermelde items

Opties
- Degustatiepakket
  Dag 2 - Gerookte hesp en alvarinho-wijn degustatie in Castro Laboreiro
  Dag 6 - bezoek aan een kleine wijn- en imker met wijn- en honingproeverij in Soajo
  Dag 7 - degustatie van Vinho Verde-wijn en lokale producten in Arcos de Valdevez
- Picknickpakket: 6 lichte maaltijden voor tijdens de wandelingen
- Half pension: 7 diners in het verblijf of dichtbij gelegen restaurants - wjn inbegrepen
- extra privé transfer tussen de luchthaven en het centrum van Porto: €50 (max. 3 p.) en €89 (4-7 p.)