Home > Bestemmingen > Europa > Italië > Ligurië

Ligurië

Terug


Ligurië is een smalle kuststrook langs de Golf van Genua. Pastelkleurige huizen baden in de mediterrane zon met een pracht aan bloemen en planten die goed gedijen in het milde klimaat dankzij de bescherming van de uitlopers van de Alpen en Apennijnen.

De Riviera di Ponente, ten westen van Genua heeft zacht hellende zandstranden. De belangrijkste plaatsen en bezienswaardigheden van west naar oost zijn de grotten van Balzi Rossi, de plantencollecite van Villa Hanbury, het wijnproducerend dorpje Dolceacqua, de elegante badplaats San Remo, Bussana Vecchia - een stadje dat in 1887 getroffen werd door een aardbeving, de barokke kerk van Cervo, het Museo Navale van Albengo, de Grotte di Toirano met voorwerpen uit de Steentijd en het Prehistorisch Museum Val Varatella.

De Riviera di Levante heeft dramatisch steile rotsen die afdalen in zee. Van west naar oost zijn de voornaamste bezienswaardigheden: Camogli, een charmant vissersdorpje ; het schiereiland Portofino; Rapallo met een mooie boulevard en kasteel; Cinque Terre een beschermd kustgebied met een spectaculaire kustlijn. De naam verwijst naar de 5 dorpjes die zich vastklampen aan de kliffen Manarola, Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza en Cornigli; het romantisch dorpje Portovenere en Lerici aan de Golf van La Spezia.

Tussen de twee Riviera’s in ligt Genua (Genova), een drukke havenstad en tevens de belangrijkste van Italië. De stad met zijn natuurlijke haven ligt ingesloten tussen de zee en de bergen. Aan de Via Balbi en de Via Garibaldi vindt men prachtige paleizen zoals het Palazzo Reale en het Palazzo Bianco. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn het Palazzo Ducale, de Duomo San Lorenzo, de Porta Soprana, de barokke kerk Il Gesù, de overblijfselen van het klooster Sant’Andrea, de Piazza San Matteo en het Staglieno kerkhof.

Op 6 km ten westen van Genua ligt Pegli met de 19de-eeuwse Villa Durazzo-Pallavicini en de 16de-eeuwse Villa Doria. Op 8 km ten oosten van de stad ligt Nervi, beroemd om zijn zeepromenade en ooit de vertrekplaats van Garibaldi toen hij afvoer naar Sicilië.