Rome

Terug

Er is in Rome zoveel te beleven dat enige voorbereiding aangeraden is om de tijd optimaal te benutten. Hier volgt een "korte beschrijving" van een paar wandelingen door deze boeiende stad.

Op de Piazza Navona zijn de luxueuze cafés met aantrekkelijke terrasjes het centrum van het sociale leven. De barokke fonteinen en charmante huisgevels geven het plein zijn eigen karakter.
Het Pantheon was oorspronkelijk een tempel dat  zijn huidige vorm kreeg door keizer Hadrianus in 118 n.C. en is de begraafplaats van menig Italiaans prominent zoals o.a. Raphael, Koning Victor Emmanuel II en Umberto I. Op het plein kan u nog even nagenieten bij een kopje espresso. Ga verder naar de Piazza Venezia met het Monument Victor Emmanuel dat gebouwd werd om de stichting van het moderne Italië te vieren. De 30 m hoge Zuil van Trajanus is versierd met taferelen uit veldtochten. Langs de Via dei Fori Imperiali komt men eerst bij het Forum Romanum, ooit het centrum van het keizerrijk. Verderop staat het Colosseum, een gigantisch amfitheater opgericht door keizer Titus. Vlak ernaast staat de Boog van Constantijn, het best bewaarde monument uit de oudheid. De Via di S. Gregoria brengt u langs het Circus Maximus waar vroeger 300.000 toeschouwers de wagenrennen bijwoonden. Als u aan het einde van de Via di S. Gregoria rechtsaf slaat, brengt de Via dei Cerchi u naar de Piazza della Bocca della Verità en de kerk van Santa Maria in Cosmedin. Keer daarna terug naar de Via di S. Gregoria en ongeveer drie blokken verder langs de Via Delle Terme di Caracalla liggen de Thermen van Caracalla. Deze hadden een functie van sociëteit en cultureel centrum en waren een plek voor ontspanning en recreatie. Langs de Via dell’Amba Aradam komt men aan de kathedraal van San Giovanni in Laterano en verder langs de Via Merulana ligt de kerk van Santa Maria Maggiore, beroemd om haar fantastische mozaïeken. De Via Cavour leidt dan verder naar San Pietro in Vincoli met het indrukwekkend beeld van Mozes van de hand van Michelangelo.

Van aan de Piazza Cavour ziet men Castel Sant’Angelo gebouwd door keizer Hadrianus als mausoleum. De Via della Conciliazione leidt naar Vatikaanstad, de kleinste staat ter wereld en de ultieme halte voor elke christelijke pelgrim. De pauselijke paleizen naast de grote Basiliek van Sint-Pieter omvatten de Sixtijnse kapel, de Vaticaanse Musea en de privé vertrekken van de paus. In de basiliek vindt men Michelangelo’s Pieta en het standbeeld van de H. Petrus wiens voet versleten is door de vele aanrakingen van pelgrims. De 136,50 m hoge koepel werd ontworpen door Michelangelo. Het museum van het Vaticaan is zeer uitgestrekt. De duur van een bezoek varieert van 90 minuten tot 5 uur afhankelijk van hoeveel van de 4 trajecten men volgt. Het plafond van de Sixtijnse Kapel werd beschilderd door Michelangelo en beeldt taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament uit. De twaalf fresco’s op de muren zijn o.a. van Perugino, Botticelli en Signorelli. Michelangelo voltooide de decoratie van de kapelmuren met het grote fresco van Het Laatste Oordeel.
De naburige wijk Trastevere (tras il tevere = over de Tiber) is een schilderachtige oude buurt en heel gezellig op een zwoele zomeravond. Hier staan de kerken Santa Maria in Trastevere en Santa Cecilia in Trastevere.
Aan de Viale Trinita dei Monti vindt men de ingang van het park Villa Borghese met wandelpaden omzoomd door parasoldennen. Men vindt er ook een museum met een fraaie collectie beelden van Bernini.
 
Op het Piazza di Spagna staat de befaamde Bernini fontein aan de voet van de Spaanse Trappen die leiden naar de Trinita dei Monti, een franse kerk. Tegenover de Spaanse Trappen ligt de Via Condotti , één van de hipste winkelstraten van Rome. Op het einde van de straat komt men in de Via del Corso, dé winkelhoofdstraat van Rome die loopt van de Piazza del Popolo tot de Piazza Venezia. Als men linksaf slaat en verder aan de Piazza Colonna nog eens links, komt men twee blokken verder aan de Trevi fontein, de grootste en beroemdste fontein van Rome. Zowel overdag als ’s avonds is dit een trekpleister voor toeristen. Nog meer shoppinggelegenheid vindt men langs de Via del Tritone en het Piazza Barberini, verder langs de Via delle Quattro Fontane en de Via Nazionale.