Home > Bestemmingen > Europa > Italië > Le Marche

Le Marche

Terug

Le Marche is een streek gelegen tussen de Adriatische Zee en de Apennijnen. Het landschap bestaat voornamelijk uit bergachtig gebied en glooiende heuvels. De kust heeft mooie lange zandstranden die worden onderbroken door de hoge kliffen van het schiereiland Conero. Hier ligt het schilderachtige plaatsje Portonovo,

Pesaro is een van de grote badplaatsen aan de Adriatische kust en een muzikaal bedevaartsoord. Hier werd de componist Rossini geboren en elk jaar worden tijdens het muziekfestival in augustus opera’s van de grote meester uitgevoerd.
Iets meer naar het zuiden ligt Fano met zijn prachtige centrum en vele antieke gebouwen. Men vindt er ook het Museo Civico en Pinacoteca Malatestiana.
Nog verder zuidwaarts ligt Ancona, de grootste havenstad en hoofdstad van Le Marche. De Arco di Traiano is een van de best bewaarde Romeinse bogen van Italië. Het middeleeuwse gedeelte van de stad werd grotendeels verwoest door bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog.
Iets ten zuiden van het schiereiland Conero ligt Loreto, een pelgrimsoord waarvan de Santa Casa en de Basilica  elk jaar door 3 miljoen pelgrims wordt bezocht.
Landinwaarts ligt Urbino met een wirwar van middeleeuwse straatjes en het mooiste renaissancepaleis van Italië, het Palazzo Ducale. Verder vindt men er o.a. de neoklassieke Duomo, het Museo Diocesano en het geboortehuis van Urbino’s beroemdste zoon, de schilder Rafaël.
De pittoreske stadjes San Leo in het noorden van Le Marche en Ascoli Piceno in het zuiden zijn ook zeker een bezoekje waard.
Midden in het groene heuvelland ligt Jesi waar in de omgeving de droge witte Verdicchio wijn wordt geproduceerd. Ten zuidwesten van Jesi liggen de Grotte di Frasassi, één van Europa’s grootste grotten. De Grotta del Vento is zo groot dat zelfs de kathedraal van Milaan er in zou passen. In het zuidwesten liggen de besneeuwde toppen van de Monte Sibillini, een sprookjesachtig mooie streek.
In het uiterste noorden van Le Marche, op de Monte Titano ligt San Marino, de oudste republiek van Europa. Een mooie wandeling voert langs de drie forten en is de moeite waarde vanwege het schitterende uitzicht op het omringende land en de Adriatische Zee.