Home > Bestemmingen > Europa > Italië > Emilia-Romagna

Emilia-Romagna

Terug

Emilia-Romagna ligt tussen de rivier de Po, de Apennijnen en de Adriatische Zee. Bijna de helft behoort tot de Povlakte en is daarmee een van de vlakste regio’s in Italië. Het is een dichtbevolkte en rijke streek. De keuken is één van de meest karakteristieke van Italië, denk maar aan de Parmaham, de parmezaanse kaas, de mortadella en de balsamico-azijn van Modena. 

Een bezoek begint men het beste in de universiteitsstad Bologna, een historisch en cultureel centrum. Rond de pleinen Piazza Maggiore en Piazza del Nettuno staan middeleeuwse paleizen geflankeerd door de kerk San Domenico en de basiliek San Petronio waarvan alleen het schip is voltooid. Op de plaats waar zich de linkerarm van de basiliek had moeten uitstrekken, verrees in 1561 het Archiginnasio. Op het Piazza Maggiore staat de Neptunusfontein, versierd met prachtige bronzen beelden van Giambologna.
Opvallend zijn ook de twee scheve torens van Asinelli en Garisenda (11de eeuw) waarvan de ene 97 m hoog is en 1,5 m uit het lood staat en de andere 48 m hoog en 3,25 m uit het lood staat. Nog te bezoeken zijn de kerk San Giacomo Maggiore en het Abbazia di Santo Stefano met fraaie kapellen uit de 11de – 13de eeuw. Het archeologisch museum herbergt veel archeologische vondsten uit de necropolis van Verucchio bij Rimini. Typerend voor de stad zijn de open zuilengangen waarvan de langste 666 bogen telt.
 
Modena is vooral gekend door de autofabrieken Ferrari en Maserati maar is dank zij monumenten uit de vroegere eeuwen een zeer bekoorlijke stad. Het Palazzo dei Musei herbergt vele kunstcollecties.
 
Piacenza ligt aan de rechteroever van de Po en heeft een mooi, oud centrum vol middeleeuwse en renaissance-gebouwen. Op het Piazza Cavalli staan twee bronzen ruiterstandbeelden, meesterwerken van barokke beeldhouwkunst. Verder is er de Duomo en het Museo Civico.
 
Het stijlvolle Parma beschikt over een monumentale historische binnenstad en is vooral beroemd vanwege zijn parmezaanse kaas en parmaham. De Duomo is één van de mooiste van Italië. Verder zijn er ook nog een fraaie doopkapel, een paar mooie kerken, het Palazzo Pilotta en het archeologisch museum.
 
Ravenna wordt voornamelijk bezocht vanwege zijn mozaïeken uit de Byzantijnse Tijd. Deze zijn te bezichtigen in het Battisterio Neoniano (doopkapel), het San Vitale en Mausoleo di Galla Placidia, het Battisterio degli Ariani (nog een doopkapel) en de kerk Sant’Apollinare Nuovo. In Ravenna staat ook het graf van Dante. In het centrum is de Piazza del Popolo een aangename plek om te ontspannen.
 
Andere noemenswaardige plaatsen van de streek zijn: Castell’Arquato, Fidenza, Ferrara, Faenza, Cesenatico en de badplaats Rimini.