Home > Bestemmingen > Europa > Italië > Friuli-Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia

Terug

Friuli-Venezia Giulia ligt tegen de grens van Slovenië en omvat de Karnische Alpen in het noorden, de Romeinse stad Aquileia en de drukke havenstad Triëst aan de Adriatische Zee.

Het landschap varieert van bergen en heuvels tot kliffen, stranden en prachtige lagunes. De regio kent ook een rijk historisch verleden met vele bouwwerken en architecturale bezienswaardig- heden. De streek is niet alleen bekend om haar wijnen maar ook om haar heerlijke San Daniele ham.
 
Aquileia was in de tijd van de Romeinen een zeer belangrijke haven waar de vele ruïnes nog getuige van zijn. De prachtige vloermozaïeken in de basiliek dateren uit de 4de eeuw. Dichtbij ligt de badplaats Grado die net als Venetië verspreid ligt over een paar eilandjes. Men vindt er zeer goede visrestaurants en een mooie jachthaven.
 
Triëst is een sfeervolle havenstad vlakbij Slovenië. Het Castello di San Giusto biedt een prachtig uitzicht op de haven en de Golf van Triëst. Het binnenland is rijk aan grotten waaronder de Grotta Gigante, een enorme grot vol stalagmieten en “orgelpijp” formaties. Op enkele km ten noordwesten van Triëst staat het Castello del Miramare met een onaangetast interieur uit de 19de eeuw
 
De stad Udine bezit enkele mooie voorbeelden van architectuur uit de late renaissance. Het plein is geïnspireerd door het San Marco-plein in Venetië.
 
Gorizia was het strijdtoneel tijdens beide wereldoorlogen en heeft een Italiaanse en Sloveense zijde.
 
Pordenone bestaat uit één lange straat met aan het einde het Palazzo Comunale. In het Palazzo Ricchieri bevindt zich een kunstmuseum. De klokkentoren naast de Duomo is een fraai staaltje van romaans siermetselwerk.
 
Tolmezzo wordt omgeven door de pieken van de Karnische Alpen waar men in de zomer prachtige wandeltochten kan maken. Een klein weggetje brengt u naar het kunstmatig meer Lago di Sauris.
 
De stad Cividale del Friuli wordt in twee gesplitst door een uitgesleten ravijn die wordt overbrugd door de middeleeuwse Ponte del Diavolo. De Tempietto Longobardo is een kerk uit de 8ste eeuw versierd met stucreliëfs van heiligen. Er is ook nog een archeologisch museum en een Duomo met een bijbehorend Museo Cristiano.