Home > Bestemmingen > Europa > Italië > Sicilië

Sicilië

Terug


Voor de teen van de Italiaanse laars ligt in het verre zuiden het zonovergoten Sicilië, een eiland vol verrassingen. Actieve vullkanen verlichten 's nachts de hemel en verwaaide hooglanden met wilde bloemen vormen een fraai contrast met schilderachtige mediterrane vissersdorpen. Indrukwekkende tempels uit de oudheid en forten die door elkaar opvolgende bezetters zijn achtergelaten strijden om aandacht met prachtige stranden op verre eilanden. En dan zijn er nog de drukke steden met hun kleurrijke markten, de musea vol kostbare oudheden en de vrolijke feesten die de Siciliaanse kalender markeren en telkens weer gedenkwaardig zijn.

Palermo is de hoofdstad van het eiland en is befaamd om zijn fascinerende mengeling van Arabische, Normandische en barokke architectuur, maar ook om zijn chaotische verkeer.

In het noordwesten van het eiland ligt op een prachtige locatie aan zee de antieke haven Selinunte met zijn verzameling hellenistische tempels, zonder twijfel de interessantste archeologische vindplaats van Sicilië. Mis vooral het middeleeuwse stadje Cefalù niet, een wirwar van smalle straatjes en een kathedraal in de schaduw van een kalkstenen voorgebergte.

Elk bezoek aan het wilde zuidwesten van Sicilië zou moeten beginnen met de ruïne van de Romeinse villa in Piazza Armerina met verfijnde, prachtig bewaard gebleven mozaïeken waarop o.a. jachttaferelen zijn afgebeeld. het Griekse tempelcomplex in Agrigento is ook een hoogtepunt.

De decoratieve stijl van de Siciliaanse barokke architectuur kunt u bewonderen in een fascinerende reeks steden in het zuiden van Sicilië zoals Noto, Ragusa, Caltagirone, Syracuse en Pantalica.

Het noordoosten van Sicilië wordt gedomineerd door vulkanen in alle soorten en maten. De Etna torent hoog boven het eiland uit en is in vrijwel geheel Sicilië zichtbaar, vaak inclusief vuurwerk uit de kraters op de top. Aan de voet ligt de drukke maar wat vervallen stad Catania. De mooie plaats Taormina ligt tegen steile, met bloemen overdekte hellingen hoog boven de flonkerende Ionische kust. Vanuit het Grieks openluchttheater heeft men een spectaculair uitzicht op de Etna.

De Eolische Eilanden zijn 's zomers een bron van vermaak voor toeristen. het grootste eiland van deze prachtige archipel is Lipari, dat een ideale uitvalsbasis is om de meer afgelegen buureilanden te verkennen. Stromboli, met zijn voortdurende kleine uitbarstingen, kunt u vanuit een boot bekijken en op Filicudi liggen de ruïnes van een prehistorisch dorp.