Baa Atoll

Terug

Het Baa Atoll bestaat uit 2 geografische atols met het Baa Atoll net ten zuiden van het Raa Atoll en het kleinere Goidhoo Atoll meer naar het zuiden met enkel 3 eilanden Goidhoo, Fulhadhoo en Fehendhoo. Het was hier dat de Franse ontdekkingsreiziger François Pyrard 5 jaar lang geïsoleerd was nadat zijn schip Corbin in 1602 schipbreuk leed op het rif.

Er zijn een 12.000 inwoners verspreid over dertien eilanden. Vijf ervan zijn toeristische resorts. De rest van de eilanden zijn verlaten, met ongerepte plantengroei en maagdelijke stranden. Veel ervan worden gebruikt voor excursies door de resorts van het atol. De riffen zijn er in uitstekende conditie en of je nu duikt of snorkelt zal de natuurlijke schoonheid van het atol je zeker bekoren.

Een van de geheimen van het Baa atol is de grote hoeveelheid manta’s en walvishaaien die het atol bezoeken, vooral tijdens de moesson van mei tot juli.

De resorts zijn bereikbaar zowel per watervliegtuig als speedboot, maar het vliegtuig is geschikter vanwege de relatieve afstand van Malé.

De hoofdactiviteit in het atol is de tonijnvisvangst maar enkele eilanden zijn ook bekend voor hun vakmanschap. Het grootste deel van het lakwerk in de souvenirwinkeltjes en hotelboetiekjes wordt gemaakt door de inwoners van Thulhaadhoo.

Eydhafushi, het hoofdeiland, was bekend voor het weven van  ‘feyli’ – een wikkel sarong zowel voor vrouwen als voor mannen. De skyline van Eydhafushi met zijn havenkwartier wordt gedomineerd door de koepel van de nieuwe moskee met zijn grote minaret.

Tradtionele benaming Maalhosmadulu South
Hoofdstad Eydhafushi
Aantal bewoonde eilanden* 13
Inwoners 12.031
Afstand van Malé 105 km
Vluchtduur 40 min.

* de resort eilanden worden niet beschouwd als bewoonde eilanden