Home > Bestemmingen > Europa > Malta

Malta

Terug
Heropening van het toerisme op 1 juni 2021

Naarmate de vaccinatieprogramma's overal ter wereld vorderen, wordt de mogelijkheid van reizen met een laag risico voor zowel de bewoners als de reizigers haalbaarder en dan ook waarschijnlijker. Meer dan 35% van de Maltese bevolking kreeg al een eerste vaccin, wat het land de beste leerling van de Europese klas maakt. Hierdoor wordt 1 juni 2021 een haalbare datum voor de heropening van de toeristische activiteiten op Malta. Ze zullen nog steeds werken met een kleurensysteem voor reizen:

Rode landen: mensen kunnen enkel vrij reizen als ze volledig gevaccineerd zijn. Dit geldt voor landen in de EU en landen waarmee Malta een bilaterale gezondheidsovereenkomst heeft afgesloten.
Oranje landen: mensen kunnen vrij reizen als ze volledig gevaccineerd zijn. Niet-gevaccineerde personen moeten een negatieve PCR-test kunnen overleggen, niet ouder dan 72 uur voor check-in. Op dit moment is België een oranje bestemming.
Groene landen: alle reizigers kunnen vrij reizen.
 
De eilanden Malta, Gozo en Comino liggen 100 km ten zuiden van Sicilië. Ze genieten bijna het ganse jaar door van een stralende zon en zijn omringd door het helderblauwe water van de Middellandse Zee.
 
Door hun strategische ligging op de vaarroutes van de Middellandse Zee werden ze door heel wat volkeren veroverd, die allen hun sporen achterlieten. De belangrijkste onder hen zijn de Ridders van de Orde van Sint Jan, beter bekend als de Ridders van Malta, die er terecht kwamen nadat ze van het eiland Rhodos waren verjaagd door de Ottomanen. Ze bleven er meer dan 250 jaar tot in 1798 toen Napoleon op weg naar Egypte de eilanden inrekende voor Frankrijk. De Franse heerschappij was slechts van korte duur en in 2 jaar tijd hadden de Maltezers een burgeropstand ontketend. Ze verzochten om bescherming van de Britse Troon en bleven een Britse kolonie tot 21 september 1964, de dag dat ze onafhankelijkheid verkregen. 10 jaar later op 13 december 1974 werd de eilandengroep een democratische republiek.
 
De Maltezers hebben een eigen taal van Semitische oorsprong en beïnvloed door allerlei andere talen waaronder het Arabisch. Gelukkig heeft de Engelse invloed ervoor gezorgd dat Engels de tweede taal is en men zich zodoende overal verstaanbaar kan maken.
 
Zon, zee en strand bepalen op Malta de levensomstandigheden. De zomer duurt hier zeven maanden. Het eiland is een paradijs voor watersportliefhebbers met mogelijkheden om te waterskiën, te duiken en te zeilen.
Maar ook andere sportliefhebbers komen aan hun trekken: wandelen, paardrijden, tennis, golf en mountainbiken, het is een kleine greep uit het grote aanbod.
 
De eilanden vormen een unieke duikbestemming. Vanuit de natuurlijke havens en baaien, beschutte kreken en rotsen is het uitnodigend om de zeer gevarieerde onderwaterwereld te ontdekken. De duiklocaties liggen op een steenworp afstand van elkaar. Dankzij een zicht van vaak wel 30 meter onder water, kan men een verbazingwekkende wereld van grotten, spleten, kloven en holen zien. Dankzij de ideale klimatologische omstandigheden is het water van juni tot oktober gemiddeld 23 graden. Er zijn een groot aantal duikscholen op Malta en Gozo, dus ook voor de beginners volop leermogelijkheden.