Home > Bestemmingen > Afrika > Zambia

Zambia

Terug

Zambia is de 'Real Africa' safari bestemming voor wie het liefst de massa wil vermijden.

Zambia is het land van de legendarische Afrikaanse wandelsafari, ‘s werelds grootste watervallen – de Victoria Falls – de wilde Zambezi rivier, adembenemende meren en moerassen. Men vindt er een overvloed aan vogels, een rijke dierenwereld en het kloppende hart van de wildernis.  Een land van weelderige, subtropische landschappen weg van de gebaande paden.
Zambia bezit verschillende uitstekende wildreservaten en is gekend voor zijn gastvrij en vriendelijk volk.

Victoria Falls
‘So lovely it must have been gazed upon by angels in their flight’  zei David Livingstone van de Mosi-oa-Tunya (‘The smoke that thunders’). Deze legendarische reiziger zag de watervallen voor het eerst van de Zambiaanse zijde. Het uitzicht van de Zimbabwaanse en Zambiaanse zijde is nogal verschillend en sterk variërend volgens het seizoen en de stroming. De watervallen zijn meer dan 1,6 km lang en vormen het grootste watergordijn ter wereld – meer dan 500 miljoen liter water passeert hier per minuut en valt 100 meter naar beneden aan de Rainbow Falls aan de Zambiaanse zijde. Het is niet te verwonderen dat dit het zevende wereldwonder is en snel een van de topbestemmingen ter wereld wordt.
De watervallen zijn het wildst in januari tot april maar de beste tijd om ze te bezichtigen is augustus tot december omdat er dan minder water opspat in de lucht. 

Een van de belangrijkste parken is South Luangwa, met juni, juli, november en december als goede maanden voor safari en augustus tot oktober als beste periode. 
In North Luangwa is de periode van juni tot augustus goed en september en oktober uitstekend.
In de lager gelegen Zambezi is het regenseizoen van half november tot half maart met het risico op ondergelopen wegen.

De meeste wandel- en kanosafaris vinden plaats doorheen het jaar, omdat er meestal slechts korte regenbuien zijn in de namiddag gevolgd door goed weer. In dit gebied zijn sommige lodges gesloten tijdens het regenseizoen.

KLIMAAT
November tot april (zomermaanden): regenseizoen – sommige wegen in de verschillende parken kunnen hierdoor onberijdbaar worden
Mei tot augustus: fris en droog – beste periode van het jaar
September en oktober: warm en droog – goed voor diegenen die de warmte goed verdragen

De beste periode om Zambia te bezoeken ligt tussen half mei en eind oktober en vanaf april voor het Nationaal Park van de Lower Zambezi.