Home > Bestemmingen > Europa > Azoren > Walvissen & Dolfijnen

Walvissen & Dolfijnen

Terug

WALVIS- & DOLFIJNOBSERVATIE

Prijzen walvisobservaties São Miguel - klik hier
Prijzen walvisobservaties Pico - klik hier
Prijzen walvisobservaties Faial - klik hier 

De oceaan rond de Azoren bezit een weelde aan fauna. Het “whale watching” is een fascinerende ervaring voor natuurliefhebbers. De skipper staat in verbinding met “Vigia’s”, dit zijn uitkijkposten langs de kust waarin een waarnemer met behulp van een verrekijker de dieren opzoekt en de locatie doorgeeft.

Wanneer is de beste tijd om walvissen te spotten op de Azoren?

De Azoren zijn een van de beste plekken ter wereld om walvisachtigen te observeren. Er is een grote biodiversiteit, sommige blijven het hele jaar door en sommige migreren. De dieren die het hele jaar blijven worden de residerende soorten genoemd met o.m. de potvis, rissodolfijn, de gewone dolfijn en de tuimelaar. 

Naast deze frequente gasten, kan men er ook baleinwalvissen zien. De eilanden van de Azoren zijn perfect gelegen omdat deze walvissen er in de lente (april-mei) en herfst (september-oktober) passeren op hun migratietocht, waardoor deze de twee beste seizoenen zijn om ze te observeren. De meest waargenomen soorten baleinwalvissen zijn de gewone vinvis, de Noordse vinvis, de bultrug en de blauwe vinvis, het grootste dier ter wereld! Verder ziet men ook dikwijls noordelijke butskoppen (een soort spitssnuitdolfijn), grienden (in april) en Sowerby’s beaked whales.

Andere soorten zoals de gevlekte Atlantische dolfijn en de Brydevinvis worden vaker in de zomer gezien. Deze soorten komen uit tropische wateren en verschijnen wanneer de temperatuur van het water toeneemt. Meestal komen ze tussen mei en juni en blijven er tot september.


Er zijn twee dagelijkse tochten, één ‘s morgens en één in de namiddag met een duur van ongeveer 3 uur. Alle dieren worden heel voorzichtig benaderd zodat ze niet gestoord worden. Dat is de sleutel tot een succesvolle ontmoeting. Het zijn de dieren die beslissen of ze dichtbij willen komen of niet. Soms krijgt men enkel een staart, vin of spuitwolk te zien. Hoewel, met een beetje geluk steekt de walvis zijn kop boven water of maakt hij een sprong. Potvissen gedragen zich anders dan baardwalvissen of dolfijnen. Doordat een potvis tot meer dan 70 jaar oud kan worden, hebben sommigen slechte herinneringen aan de tijd van de walvisindustrie, waardoor ze de neiging hebben zich terug te trekken wanneer ze benaderd worden. Als de dieren zich niet op hun gemak voelen in onze nabijheid, moeten we dit aanvaarden en de tocht verder zetten.

Opmerkingen
- Voor de excursies wordt gebruik gemaakt van o.a. zodiacs, opblaasbare rubberboten met harde romp, die plaats bieden aan 7-12 personen. Deze boten werden gekozen om een veilige en snelle toenadering tot de walvissen en dolfijnen mogelijk te maken en om hen niet te storen.
Verder zijn er fiberboten voor 24-36 passagagiers en catamarans voor +/- 100 passagiers
Er kan geen garantie worden gegeven dat u walvissen zal zien, dolfijnen ziet men bijna altijd.
Belangrijk: kinderen jonger dan 4 jaar, zwangere vrouwen of personen met ernstige rugklachten worden niet toegelaten aan boord van de bootjes.

ZWEMMEN MET DOLFIJNEN 

Prijzen zwemmen met dolfijnen São Miguel - klik hier
Prijzen zwemmen met dolfijnen Faial - klik hier
Prijzen zwemmen met dolfijnen Pico (enkel mogelijk in weekprogramma) - klik hier

Dit avontuur stelt u in staat om de dolfijnen te zien in hun natuurlijke omgeving en te leren over hun voedingsgewoontes en sociaal gedrag. Met een beetje geluk komen ze zo dichtbij dat u hun energie kan voelen.

De oceaan is geen aquarium en we mogen niet vergeten dat het hier om wilde dieren in hun natuurlijke omgeving gaat. De ervaring hangt af van de bereidwilligheid van de dolfijnen om dichtbij te komen. Deze activiteit hangt ook af van de condities van de oceaan (absolute prioriteit ligt bij de veiligheid) en van het gedrag van de groep dolfijnen. Als men vindt dat de groep te veel kalfjes heeft, wordt er niet gezwommen omdat dit stress en angst veroorzaakt voor de kleintjes. In dat geval wordt hun speelse gedrag geobserveerd, wat op zich al meer dan de moeite waard is.

De gidsen helpen u bij de voorbereiding en geven uitleg over hoe men zich moet gedragen om een succesvolle ontmoeting te hebben. De oceaan is elke dag anders, wat verschillende situaties mogelijk maakt. Tijdens deze tochten ontmoet men ook dikwijls walvissen en schildpadden, soms ook een klompvis (maanvis) of een blauwe marlijn. U zult geen spijt hebben van uw bezoek aan het fascinerende koninkrijk van de dolfijnen, een rijke onderwaterwereld die u nog lang zal bijblijven.

Opmerkingen:
- Deze activiteit is enkel geschikt voor goede zwemmers. Volgens de Azoriaanse wetgeving moeten de deelnemers zich houden aan volgende reglementeringen: er mogen maximaal 2 zwemmers tegelijkertijd in het water, enkel snorkelen toegelaten, de toelating tot het zwemmen berust bij de kapitein. In de wateren rond de Azoren is het enkel toegelaten te zwemmen met de kleine soort van dolfijnen. Het gebruik van duikmateriaal of het aanraken van de dieren is absoluut verboden. Het is ten sterkste aanbevolen deze excursie op voorhand te boeken