Home > Bestemmingen > Europa > Griekenland

Griekenland

Terug

Griekenland bestaat uit het Griekse vasteland, dat het zuidelijkste deel van het Balkan Schiereiland beslaat en ongeveer 1700 eilanden. Het vasteland heeft een woeste natuur met kliffen langs de kuststrook, uitgestrekte gebergten in het binnenland, kloven en steile rotsen. Het land heeft een rijke geschiedenis en kende heel wat beschavingen zoals ondermeer de Cycladische, de Minoïsche, de Myceense, de Romeinse, de Byzantijnse, de Venetiaanse en de Osmaanse. Het is het land van de goden en godinnen, schrijvers en filosofen, vazen en tempels, feta en olijven.

Heel belangrijk voor de Grieken is Ochi-dag (28 okt), een nationale feestdag waarop men het Griekse antwoord op het ultimatum van Mussolini in 1940 herdenkt, waarbij hij de Grieken opriep tot overgave. Hun antwoord was Óchi: nee!
Nog een rariteit is dat ze, eenmaal ouder dan 12 jaar geen verjaardag vieren. In plaats daarvan vieren ze hun naamdag of giortí, de dag van de heilige naar wie ze zijn genoemd bij hun doopsel.

KLIMAAT
Het klimaat varieert tussen het laagland aan de kust en het bergachtige binnenland. In de bergen in West-Griekenland en de Peloponnesos sneeuwt het in de winter. Tegen Delphi ligt het bij de Grieken zeer populaire skioord Aráchova.

Aan de Ionische kust is het klimaat zachter en vochtiger. In Macedonië en Thracië wordt de neerslag verspreid over het hele jaar en oefent de Egeïsche Zee een verzachtende invloed uit op de temperaturen. Rond Athene is het 's zomers snikheet. In de winter vriest het zelden maar is de neerslag het grootst.