Home > Bestemmingen > Europa > Griekse eilanden

Griekse eilanden

Terug
We kunnen de Griekse eilanden onderverdelen in zeven zones die behalve hun geografische ligging veel eigenschappen gemeen hebben.
 
1/De Agro-Saronische Eilanden (voor de kust van Athene) met o.a. Poros, Hydra, Salamina, Aigina en Spétses hebben nog altijd een traditioneel Grieks karakter. Ze hebben een weelderig landschap, pittoreske havens en beschutte baaien. Poros, Hydra en Spétses zijn autovrij.
 
2/De Cycladen met Andros, Tinos, Mykonos, Delos, Syros, Kea, Kythnos, Serifos, Sifnos, Paros, Naxos, Amorgos, Ios, Sikinos, Folegandros, Milos, Thira, Anafi en Santorini, ook de witte eilanden genoemd vanwege de sneeuwwitte huizen die vastgeklampt aan de rotsen een fel contrast vertonen met het blauw van de zee. De naam is afgeleid van het woord ‘kyklos’ wat cirkel betekent en betrekking heeft op de ligging van de eilanden rond het heilige eiland Delos.
 
3/De Dodekanesos met Patmos, Lipsi, Leros, Kalymnos, Astypalaia, Nisyros, Tilos, Symi, Chalki, Kastellorizo, Karpathos, Kassos en de twee bekendste Kos en Rhodos.
Dit is de zuidelijkste Griekse eilandengroep en liggen langs de Turkse kust. Ze zijn de meest kosmopolitische archipel en trekken vanwege het gunstige klimaat en de fraaie stranden heel wat toeristen.
 
4/De Sporaden en Evvoia met Skiathos, Skopelos, Alonissos, Skyros en Evvoia hebben een weelderig landschap met beboste bergen, overvloedige bronnen en rivieren, eindeloze stranden en beschutte baaien.
 
5/De Noordoostelijke Egeïsche Eilanden met ondermeer Thassos, Samothraki, Limnos, Lesbos, Chios, Ikaria en Samos hebben elk hun eigen karakter, cultuur en landschap.
 
6/ De Ionische Eilanden met Korfoe, Paxos, Lefkada, Ithaka, Keffalonia, Zakynthos en Kythira zijn de groenste van alle eilandengroepen. Het landschap wordt gekenmerkt door olijfboomgaarden en cipressen. Door hun ligging voor de westkust van het Griekse vasteland ondergingen ze sterke West-Europese invloeden. Op Lefkada na zijn ze nooit in Turkse handen geweest.
 
7/ Het eiland Kreta is ontstaan door het over elkaar schuiven van Europese en Afrikaanse continentale platen en is het grootste van de Griekse eilanden.