Home > Bestemmingen > Europa > Italië

Italië

Terug

Italië heeft vele gezichten. Tussen de met sneeuw bedekte toppen van de Dolomieten in het noorden en de ruige, glooiende hellingen van Sicilië in het zuiden, strekt zich een lappendeken uit van duidelijk onderscheiden regio's en culturen. 

Alleen al door zijn variatie is Noordoost-Italië een fascinerend gebied om te verkennen. De majestueuze Dolomieten met hun middeleeuwse kastelen en moderne ski-oorden domineren de noordelijke regioni Trentino-Alto Adige en Veneto. Op de vlakte vindt u schilderachtige dorpen en de schitterende architectuur en musea van Verona, Vicenze en Padua. Het onvergelijkbare en spectaculaire Venetië, met zijn magnifieke monumenten, rijst op uit de lagune, terwijl verder naar het oosten, in Friuli, belangrijke Romeinse overblijfselen te bewonderen zijn.

Noordwest-Italië is samengesteld uit drie geografisch totaal verschillende gebieden: de Alpen, de vlakte en de golvende kuststrook langs de Middellandse Zee. Het landschappelijk zo gevarieerde gebied, waarvan een deel nog ongerept is, getuigt bovendien van een rijke culturele geschiedenis. Hier vindt men de regioni Valle d'Aosta, Piemonte, Ligurië en Lombardije.

Het centrale deel van Italië is populair bij toeristen, omdat het veel landschapsschoon biedt, naast steden met een rijke geschiedenis en cultuur, bijzondere kerken, torens en paleizen. In Emilia-Romagna ligt de indrukwekkende Po-delta, een schuilplaats voor dieren in het wild. Florence in Toscane is een van de befaamdste plaatsen van Italië. Umbrië en Le Marche bieden een aangenaam, idyllisch landschap en pittoreske heuvelstadjes.

In Lazio zijn de eerste nederzettingen in de streek die van de oude Etrusken in Noord-Lazio. Rome zou eeuwen later uitgroeien tot hoofdstad van een uitgestrekt rijk. Toen dat rijk zich begon te splitsen, werd de stad het centrum van de christelijke wereld. Kunstenaars en architecten stroomden toe om voor de pausen te werken, vooral in de Renaissance en de Barok verrezen schitterende gebouwen. De erfenis van dit verhaal is overal in de stad en in de omgeving zichtbaar.

Zuid-Italië bezit een rijke collectie archeologische vondsten. De Romeinse ruïnes bij Pompeii zijn het bekendst, en overal op Sicilië en langs de zuidkust komt u Griekse ruïnes tegen. Op Sardinië staan mysterieuze bouwwerken uit de Oudheid en ook Napels, Apulië en Sicilië zijn beroemd om hun architectuur. Het landschap in het zuiden is vaak magnifiek en de natuur overweldigend. Alleen al de gevarieerde keuken maakt deze streek een bezoek zeker waard. Hier vindt men de regioni Campanië, Abruzzo, Molise, Apulië, Basilicata en Calabrië alsook de eilanden Sicilië en Sardinië.

Italië's roemruchte artistieke verleden vervult de Italianen met trots. De meer dan 100.000 monumenten die het land rijk is (archeologische vindplaatsen, kerken, kathedralen, huizen en beeldhouwwerken), zijn stuk voor stuk van grote historische betekenis.