Zanzibar

Terug

De specerijeneilanden

Zanzibar is een archipel in de Indische Oceaan, ter hoogte van de kust van Tanzania en bestaat uit de eilanden Unguja (Zanzibar genaamd), Pemba en Mafia, alsook meerdere kleine koraaleilanden.

Het eiland Unguja is het voornaamste van de archipel en bevindt zich op 2 u per boot van Dar-es-Salam. Bezocht door de Arabieren, verworven door de Portugezen, gedomineerd door het Sultanaat van Oman, gekoloniseerd door de Engelsen, verenigt het zich in 1964 met Tanganyika om de staat Tanzania te vormen waarin het van een bepaalde autonomie geniet.

Met zijn kronkelsteekjes, zijn bazaars, zijn kraampjes en majestueuze paleizen, is Stone Town één van de meest fascinerende plaatsen van het eiland, vermeld op de lijst van het werelderfgoed van Unesco.

De witte zandstranden, de palmbomen, de koraalriffen, de turkooizen lagunes zijn het decor van deze paradijselijke eilanden waar men een verrassende fauna en flora vindt zoals mangoesten, zeeschildpadden, dolfijnen, rode apen van het woud Jozani, zonder de mangroven, palmbomen, eucalyptus en de geuren van kruidnagel, kaneel of vanille en de smaak van tropische vruchten te vergeten.

Praktische inlichtingen

Belgische onderdanen: reispas geldig tot 6 maanden na de terugreis. Visum bij aankomst (enkel betaalbaar per krediet kaart) of voor het vertrek aan te vragen bij de Ambassade van Tanzania te Brussel (ongeveer $ 50).
Gezondheid: inenting tegen gele koorts verplicht, inenting tegen hepatitis A en antimalaria behandeling aangeraden.
Evenaarsklimaat: gematigde temperaturen heel het jaar, tussen 21 en 31°. De warmste periode loopt van januari tot maart en de friste van juli tot september. Droog seizoen van januari tot midden-maart (bries uit het noorden) en van juni tot september. Regenseizoen (masika) van midden-maart tot einde mei. Geringe regenbuien op het einde van de dag (vuli) van oktober tot december. In het algemeen, kent de oostkust met zijn lange witte zandstranden minder neerslag dan de westkust.
Talen: Swahili, Engels en Arabisch.
Uurverschil: +1u in de zomer, +2u in de winter.
Munteenheid: de Tanzaniaanse Shilling.
Netspanning: 220 volts (universele stekker aangeraden)
Er wordt links gereden