Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Fietsvakanties > Actief Noord-Portugal voor families

Actief Noord-Portugal voor families

Terug

Deze familievakantie geeft je een bijna surrealistische landschapsverandering.
Het programma begint in het noorden van de Vinho Verde wijnstreek vanwaar je richting Atlantische Oceaan fietst. De Minho-rivier en de Lima-rivier kruisen ook regelmatig je pad.
De Minho is een trots land: trots op de maritieme geschiedenis en op de overblijfselen van de vestingwerken die hielpen de Spanjaarden binnen hun grenzen te houden.
Het is het land van fijne gastronomie en langs de kust met een schat aan vis- en zeevruchtenschotels, die het beste kunnen worden genoten met een glas Vinho Verde.
Maar het beste van alles is het contact met enkele van de vriendelijkste Europeanen. Maak van elke gelegenheid gebruik om de plaatselijke bewoners te ontmoeten: vissers en hun vrouwen, boeren, de vriendelijke dame in de plaatselijke winkel; luister naar hun verhalen.
En geniet vooral van fietsen door het meest authentieke stukje van Portugal.

Hoogtepunten

- De Minho - een mooie mix tussen natuur, erfgoed en historische dorpjes
- Multisport- en artistieke activiteiten zoals raften, kanoën op de rivier, schilderen en bergtochten per 4x4
- Programma speciaal ontworpen voor families - van de jongste tot senioren
- Verblijf in een voormalig klooster en een herenhuis
- Versterkte dorpen en steden met prachtige historische stadscentra
- Frisse en aromatische Vinho Verde-wijn en uitgestrekte wijngaarden
- Vissersdorpjes bevroren in de tijd met een overvloed aan tradities
- Traditionele wijn- en eetervaringen
- Barcelos - belangrijk centrum van handwerk en aardewerk
- Bucolische landschappen
- Viana do Castelo - belangrijkste haven van Iberia onder de Romeinen, een oude elegante stad met veel adellijke herenhuizen

Dag 1          Aankomst Porto - Monção
Aankomst op de luchthaven van Porto en meet en greet.
15u00 - gedeelde transfer naar Monção in het noorden van Portugal.
Monção is een charmant vestingstadje aan de oever van de rivier de Minho, in het noorden van Portugal, met kuuroorden en de Alvarinho Vinho Verde-wijn. Het was ooit de achtergrond van veel veldslagen tussen de koninkrijken van Portugal en Castilië. De muren van het oude fort, gebouwd in 1306 door koning Dinis, verwelkomen nog steeds de bezoekers. De 16e-eeuwse stadsmuren waken over het bescheiden maar aantrekkelijke historische centrum en zijn monumenten zoals de Moederkerk en het klooster Santo António dos Capuchos. Aan de rand van de stad, produceert het indrukwekkende Palácio de Brejoeira de beroemde Alvarinho, een licht mousserende wijn.
Overnachting in Hotel Rural Convento dos Capuchos**** of gelijkwaardig

Dag 2          Monção
Dag om vrij te besteden en de streek per fiets of al wandelend te verkennen. 
Monção, omgeven door hoge bomen en magische bergformaties, bevat veel groene parken met onverharde paden en waterfonteinen die de bezoeker uitnodigen tot verkwikkende wandelingen of gewoon door de stad slenteren en genieten het uitstekende panoramische uitzicht over de rivier, naar Spanje, met perfecte plekjes om te zonnebaden.

In de voormiddag is er een optionele raftingtocht op de Minho-rivier, transfer inbegrepen.
Het schuimende water en de stroming van de rivier zijn perfect voor watersporten, zoals raften in een opblaasboot. Peddel rond natuurlijke obstakels langs de karakteristieke groene oevers in het hart van de Minho. Ideaal voor beginners in het raften, biedt dit deel van de rivier, met een lengte van 10 tot 14 kilometer, zowel stroomversnellingen als rustiger water, en combineert een uitdaging met wat tijd om te genieten van de natuur.
Kijk uit voor de visvallen die liggen te wachten op paling en andere zoetwatervissen - een eeuwenoude traditie. Verwacht je aan heel wat plezier! De moeilijkheidsgraad van deze afdaling is ‘laag’ en geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. 

In de namiddag is er een optioneel bezoek met degustatie aan een wijnlandgoed of Quinta.
Deze Quinta produceert sinds 1899 wijn op 6 hectare van het familielandgoed. In 2009 besloten de kleinzoon en achterkleinkinderen van de oorspronkelijke eigenaar een nieuw project te omarmen waarbij de jongere generatie de eeuwenoude wijntradities van de familie zou combineren met de moderne en innovatieve technieken van vandaag. Het resultaat is een witte Alvarinho-wijn die elegant en complex is, met tropische tonen van perzik, citrusbloesem en lychee. Een wijn met een mineraal karakter, een volle body, aanhoudend en met een verfrissend kenmerk van deze druivensoort en terroir. De kwaliteit van hun wijnen is erkend in Portugal en in het buitenland. De huidige generatie heeft wijselijk hart en ziel toegewijd om haar rijke erfgoed in de Alvarinho-wijnproductie te behouden en die kennis te vergroten met de toegevoegde knowhow van vandaag, waardoor de levensduur van de droom en hun manier van leven wordt verzekerd.
Overnachting in Hotel Rural Convento dos Capuchos**** of gelijkwaardig

Dag 3          Fietstocht Monção - Vila Nova de Cerveira
Vandaag rijden jullie langs de rivier de Minho naar de Atlantische Oceaan, langs een fietspad gebouwd op een voormalige spoorlijn. De tocht voert je door kleine dorpjes, maïsvelden en wijngaarden, de afgebakende wijnregio Vinho Verde die de droge witte wijn produceert waarvoor de regio beroemd is. Onderweg fiets je langs oriëntatiepunten van de veldslagen tussen Portugal en Spanje, met name de indrukwekkende 17e-eeuwse forten in Valença en Vila Nova de Cerveira. In de namiddag heb je de tijd om het historische centrum van Cerveira in te rijden, langs de middeleeuwse straten, en te genieten van een ontspannen pauze bij een van de verschillende terrasjes en snackbars op het zonnige centrale plein. Sinds 1978 is dit stadje voornamelijk bekend om de realisatie van een biënnale van beeldende kunst, die niet alleen in Portugal maar ook buiten de grenzen bekend is en ook veel internationale kunstenaars trekt.  Het trotse symbool van een hert staat op de heuveltop met uitzicht over de stad, naast een kleine kapel en de overblijfselen van de galg.
Overnachting in Inatel Cerveira Hotel**** of gelijkwaardig

Dag 4          Valença
Vandaag is er keuze uit 2 programma's

1. een fietstocht om de versterkte stad van Valença te verkennen.
Het fort van Valenca is een van de meest indrukwekkende vestingwerken in Noord-Portugal, met een dubbele rij kantelen en bastions die het hele historische centrum van de stad omringen. Verschillende smalle straatjes, geflankeerd door rij na rij geschakelde huizen, nestelen zich samen op een schilderachtige en idyllische locatie, omgeven door steile bergen en brede rivieren, boven de rivier de Minho die de natuurlijke grens met Spanje vormt. Historisch gezien, toen Valença het zwaarst te verduren kreeg in de verdediging van Noord-Portugal tegen de agressie van zijn buurman in het noorden, werd er een enorm fort gebouwd om een ​​invasie af te schrikken. Bezoekers genieten van het verkennen van het uitgebreide fortcomplex en het historische centrum en van de levendige sfeer van meerdere winkels, bars en restaurants.

2. kanotocht of een 4x4 jeeptour in de bergen
Kies tussen een kanotocht van 2 uur op het kalme kristalheldere water van de rivier Minhowill met op de achtergrond de stad en de natuur. 
Of als alternatief een 3 uur durende avontuurlijke tocht per 4x4x door de bergen om de natuur, de tradities van kleine dorpjes en het wildleven langs de rivieren en in het beschermde landschap te ontdekken. Beide activiteiten zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.


Overnachting in Inatel Cerveira Hotel**** of gelijkwaardig

Dag 5          Caminha - Viana do Castelo - riviercruise + fietstocht
De dag begint in Vila Nova de Cerveira met een cruise van 1 uur over de Minho-rivier die de natuurlijke grens vormt tussen Portugal en Spanje. Je vaart langs de riviermonding, langs eilanden en zandstranden bedekt met vegetatie die een natuurlijke habitat vormen voor vogels. Hou je ogen goed open voor de enorme kapreiger, wilde eenden of de kleurrijke ijsvogel. Charmante vissersdorpjes liggen aan de oevers, met typische carocho's aan de pieren, oude boten voor het vissen op lamprei, elft, tong en paling. De boottocht eindigt in het mooie oude stadje Caminha waar de fietstocht start naar Viana do Castelo.

Een fietstocht langs de Atlantische Oceaan en langs vissersdorpjes die al eeuwen onveranderd bleven is een buitengewone ervaring. Fiets langs de stranden en stop bij het Afife-strand dat wordt beschouwd als een van de beste in Portugal voor surfen en bodyboarden. 
De oude vuurtoren van Montedor staat in Carreço, gevolgd door een aantrekkelijk fort in Paço. Het oude Viana do Castelo, een echte ansichtkaart, ligt aan de voet van de bergen, met uitzicht op de rivier de Lima en de zee. Als je aankomt in Viana do Castelo wordt de rust en stilte vervangen door het geroezemoes van deze levendige stad aan de monding van de rivier de Lima. De stad dateert uit de Romeinse tijd toen Viana de belangrijkste haven was voor het noorden van Iberi. Kooplieden leverden de voorraden aan de schepen die deelnamen aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 16e eeuw en later werden er schepen gebouwd die naar Newfoundland vaarden voor kabeljauw. Met hun rijkdom bouwden ze de talrijke herenhuizen waarvan de architectonische schoonheid een kenmerk van de stad is.

Een optionele must-see is de 19e-eeuwse Byzantijnse Santa Luzia-kerk op de heuveltop met uitzicht over de stad. Dit zal wat klimmen vergen, maar de beloning is een adembenemend uitzicht.

Korte begeleide wandeling ter kennismaking van Viana do Castelo
Viana do Castelo verkreeg zijn stadsrechten in de dertiende eeuw van D. Afonso III, koning van Portugal, onder de naam Viana da Foz do Lima. De zee was altijd de belangrijkste reden van bestaan ​​van de stad: ooit had het 70 koopvaardijschepen en tijdens de ontdekkingen (in de vijftiende en zestiende eeuw) vertrokken carracks en karavels van de Viana-scheepswerven langs de zeeroutes naar India en Noord- en Zuid-Amerika, beladen met suiker, ebbenhout, ivoor en andere exotische goederen. Viana is rijk aan paleizen, kerken, kloosters en fonteinen die een opmerkelijk erfgoed vormen dat zeker een bezoek waard is. Viana do Castelo is een prachtige, extraverte en levendige stad, die met succes de rijkdom van haar diepgewortelde populaire tradities heeft behouden.

Overnachting in Hotel Rali*** of gelijkwaardig

Dag 6          Barcelos per trein
Treinrit van Viana do Castelo naar Barcelos (30 min. - ticket niet inbegrepen)

Barcelos is een aangenaam middeleeuws stadje aan de rivier dat bekend staat als de belangrijkste keramiek- en handwerkmarkt van het land en de bron van de legendarische haan die het nationale symbool van Portugal is geworden. Elke donderdag wordt de traditionele wekelijkse markt van keramiek, verse producten en nog veel meer gehouden. Het is een van de oudste markten van het land en een ontmoetingsplaats voor boeren om hun producten te verkopen en hun voorraden te kopen. De markt strekt zich uit over het centrale plein en biedt alles, van landbouwwerktuigen, keramiek, manden en wijnvaten tot vers fruit en groenten, kaas en brood, schoenen, kleding en hoeden. Terwijl je door de straten van het stadscentrum loopt, zul je versteld staan ​​van de verscheidenheid aan typische aardewerken beeldjes. De productie van deze beeldjes begon als een nevenactiviteit van de pottenbakkers die in hun vrije tijd graag kleine porties overgebleven klei gebruikten om klein speelgoed voor kinderen te maken. De kenmerkende, fantasierijke Barcelos-beeldjes zijn echt uniek omdat ze onder andere musici, alledaagse gebeurtenissen, mythologische en beestachtige wezens vertegenwoordigen, om nog maar te zwijgen van de beroemde Barcelos-haan!

Workshop - schilder een Barcelos haan (inbegrepen)
Een leuke creatieve workshop georganiseerd door een lokale ambachtsman biedt het hele gezin de kans om deze Portugese populaire kunst te leren. In de provincie Minho worden felgekleurde keramische hanen beschouwd als symbolen van geluk en worden ze vaak gebruikt als het embleem van Portugal. 
Wie maakt de meest orginele haan? De meest creatieve wordt uitgeroepen tot winnaar!

Terug met de trein naar Viana do Castelo (treinticket niet inbegrepen)
Overnachting in Hotel Rali*** of gelijkwaardig

Dag 7          Viana do Castelo
Te voet van het hotel naar het station van Santa Luzia. Koop een ticketje en neem de kabelbaan naar de top van de heuvel en de basiliek. In 6-7 minuten brengt de kabelbaan je 160m hoger, hiermee is dit de langste kabelbaan van Portugal. Deze werd ingehuldigd in 1923 en werd onlangs gerestaureerd.

Wie liever stapt kan het pad nemen van 2,1 km en de 659 treden van de monumentale trap beklimmen tot aan de basiliek.
Vanaf de top van de Santa Luzia-heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad, de Lima-rivier en de kustlijn. Bezoek de basiliek, gebouwd in Romeins-Byznatijnse stijl en gewijd aan Santa Luzia. (inkom niet inbegrepen)

Neem verder de tijd om het prachtige centrum van Viana do Castelo te verkennen, met de dokken en de vissershaven. De aanwezigheid van de rivier, de berg en de zee hebben Viana do Castelo een uniek, ontspannen landschap gegeven. De rijke etnografie van Viana maakt de stad tot de hoofdstad van de Portugese folklore. Bezoekers worden vooral aangetrokken door de originaliteit en functionaliteit van het vakmanschap van Viana, met speciale nadruk op de sieraden, schalen en borduurwerk.

Bezoek aan het hospitaalschip Gil Eannes (inkom niet inbegrepen)
Gebouwd in 1955, bood dit schip decennialang medische en aanvullende ondersteuning aan de Portugese kabeljauwvissersvloot in Newfoundland en Groenland. Toen de kabeljauwvloot werd ontmanteld, lag het hospitaalschip tot voor kort te rotten in de Viana-dokken. Nu is het omgebouwd tot het museum Núcleo Museológico e Centro de Mar, dat de bezoekers een onvergetelijke ervaring bezorgt. Vandaag de dag is het een van de belangrijkste toeristische attracties van Viana do Castelo.

Overnachting in Hotel Rali*** of gelijkwaardig

Dag 8          Vertrek
Transfer naar de luchthaven of het centrum van Porto.

prijzen 2022

  2 volw. en kinderen in zelfde kamer 2 volw. en kinderen in aparte kamer
  standaardkamer 1ste kind standaardkamer 1ste kind 2de kind

 

01.03-30.04.22

01.10-30.11.22

prijs per volw. 3-12 jaar 13-17 jaar prijs per volw. 3-12 jaar 3-12 jaar
860,- 220,- 340,- 860,- 585,- 490,-
superior kamer 2de kind   13-17 jaar 13-17 jaar
  1.050,- 220,- 340,-   585,- 490,-
Toeslag single 260,-
  2 volw. en kinderen in zelfde kamer 2 volw. en kinderen in aparte kamer
  standaardkamer 1ste kind standaardkamer 1ste kind 2de kind

 

01.05-30.09.22

 

prijs per volw. 3-12 jaar 13-17 jaar prijs per volw. 3-12 jaar 3-12 jaar
975,- 260,- 420,- 975,- 705,- 600,-
superior kamer 2de kind   13-17 jaar 13-17 jaar
  1.115,- 260,- 420,-   705,- 600,-
Toeslag single 345,-

Prijzen zijn per persoon
Prijs solo reiziger op aanvraag
Communicerende kamers zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid
1 kind < 3 jaar gratis op de kamer van de ouders

Aanvang is standaard op zaterdag (voor andere dagen of aankomst in Porto na 15u00 is er een toeslag €77 pp bij 2 of 3 deelnemers - voor grotere groepjes wordt de prijs gegeven bij de offerte)

Inbegrepen
- organisatie van het programma
- 6 overnachtingen in vermelde hotels of gelijkwaardig op basis van een dubbel kamer met ontbijt
- transfer van de bagage tussen de hotels (1 stuk per persoon)
- transfer van en naar de luchthaven van Porto luchthaven bij aankomst en vertrek (minivan of minibus)
- Hybride fiets, bagagedrager, fietsmand, stuurtas (1 per 2 fietsen), slot (1 per 2 fietsen), helm en wegwerphoofdbescherming
- per groep: pre-paid GSM (met €10 belkrediet), toolkit, first aid kit, pomp, herstelkit en reserve binnenband
- per groep: GPS met alle tracks en een roadbook met gedetailleerde informatie
- bewaarplaats voor de fietsen tijdens de nacht

Opmerking
We raden aan om je eigen helm mee te nemen, hoewel er ook gebruikte helmen kunnen voorzien worden zonder extra kosten. Er zijn ook nieuwe helmen te koop tegen een meerprijs van €55, deze moeten wel bij reservatie worden aangevraagd.

Opties

- Wine & Dine pakket - €100 per volw. en €70 per kind
    - 2 diners in vlakbij gelegen restaurants in Monçnao en Viana do Castelo
   -  begeleid bezoek aan een wijnlandgoed met wijndegustatie (voor kinderen is er een kindvriendelijk
      alternatief zoals druivensap en een activiteit
      
- Avontuurlijk pakket - €120 per volw. en €70 per kind
    - halve dag rafting op de Minho rivier in Monção (transfers inbegrepen)
    - halve dag kano of halve dag jeeptour in Vila Nova de Cerveira
    
- Picknickpakket: 3 lichte maaltijden om mee te nemen op fietsdagen - €70 per persoon
- E-Bike toeslag: 6 versnellingen (volgens beschikbaarheid gezien het beperkt aantal E-Bikes) €95 p.p.

Niet inbegrepen
- Vluchten
- Gids en ondersteuningsvoertuig (prijzen op aanvraag)
- Picknicks, lunches en diners
- E-Bike toeslag 

- Verzekering
- Persoonlijke uitgaven en fooien
- Alle niet vermelde diensten
- Dossierkosten

- Mechanische fietsinterventies zonder toestemming van de organisator
- Mechanische ondersteuning wordt gratis verstrek in geval van natuurlijke slijtage van de fietsonderdelen. De De schade veroorzaakt door slecht gebruik of een ongeval valt onder de verantwoordelijkheid van de klant en de daaraan verbonden kosten worden dus rechtstreeks aan hen in rekening gebracht. De lokale partner zal echter assistentie verlenen om de situatie in het belang van de klant op te lossen.
-Kleine reparaties zoals een bandenreparatie of het vervangen van de binnenband worden door klanten gedaan. Daarvoor voorzien we 1 toolkit per groep met de nodige spullen.

DIT PROGRAMMA BEVALT WEL MAAR HET IS NOG NIET PERFECT?

- Verlenging in Porto of aan de kust?
- Upgrade naar een 4* of 5*-hotel in Viana do Castelo?

Dit is allemaal mogelijk - gewoon eventjes vragen en dan maken we een aangepast voorstel.

 

Downloads

Fietsen en uitrusting [602 KB]