Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Fietsvakanties > In het spoor van de pelgrims voor foodies

In het spoor van de pelgrims voor foodies

Terug

In het spoor van de Pelgrims - van Porto naar Santiago de Compostela

Of je nu spiritueel aangelegd bent of niet, de route van Camino de Santiago is een buitengewone ervaring. Misschien komt het door het feit dat pelgrims al sinds de Middeleeuwen deze route hebben afgelegd met al hun kracht en toewijding. Het een route die ook tot op heden nog steeds erg geliefd is net vanwege de fysieke uitdaging en mentale grensverlegging. Na aankomst in Porto, waar je de eerste nacht blijft slapen staat er de volgende ochtend een aangename fietstocht op de planning. Je fietst In het spoor van de Middeleeuwse pelgrims die vanuit Porto de oversteek naar Santiago de Compostela maakten en doet gemiddeld zo’n 60 km per dag. Tijdens de fietstocht kom je langs enkele belangrijke mijlpalen uit de geschiedenis van Camino de Santiago zoals Barcelos en Ponte de Lima met zijn wereldberoemde bogen. In Valença maak je de oversteek naar Tui in Spanje. Onderweg is er ook de mogelijkheid om te spreken met enkele bewoners die met veel plezier een woordje uitleg geven aan zij die geïnteresseerd zijn in hun regio. Ervaar de ‘rush’ die de pelgrims voelden, toen ze aankwamen in Santiago de Compostela. De lucht staat strak van het enthousiasme en het is duidelijk dat deze Christelijke stad voor een reden zoveel mensen aantrekt, met zijn schoonheid is het al eeuwen een hotspot voor hen die op zoek zijn naar bezinning of rust. Zet je fiets even aan de kant en breng een bezoek aan de kathedraal van St. James. De kathedraal is een plek waar geschiedenis, toewijding en hoop samenkomen. Een mooie stadswandeling is de perfecte manier om de dag af te sluiten. 

Hoogtepunten

- Combinatie Portugal en Spanje
Accommodatie in traditionele landhuizen en elegante herenhuizen
De belevenis van pelgrims als Werelderfgoed met eeuwenoude geschiedenis
Traditionele markten
Wijn en gastronomische ervaring gedeeld door de landgoedeigenaars
Santiago de Compostela, één van de belangrijkse heiligdommen
Porto, bekend vanwege zijn wijn en gezellig stadscentrum (Unesco Werelderfgoed). Verkozen tot beste Europese bestemming in 2012 en 2014
De natuurlijke omgeving en prachtige landschappen
Grote kerken, kloosters, kathedralen en vele andere historische monumenten


Dag 1 – Porto
Porto, dat zichzelf als stad Werelderfgoed mag noemen, heeft een historisch centrum met meer dan 150 beschermde monumenten. Fietsen lang de Douro-rivier volstaat om bewust te worden van alles wat de levendige stad te bieden heeft: het Bolsa-paleis, de monumentale Clérigos-kerk en toren en de kathedraal zijn maar enkele pareltjes. De historische Lello-boekenwinkel wordt beschouwd als een voorbeeld van de Nouveau neogotische architectuur en bevat misschien wel de mooiste ‘stairway to heaven’.

Dag 2 – Porto naar Barcelos
Dit is een aangename fietstocht door maisvelden en wijngaarden die zich verderzet richting Barcelos aan de Cavado-rivier. Barcelos is het centrum van de pottenbakindustrie en heeft ook op religieus vlak zijn stempel gedrukt. De 13de-eeuwse kerk is een erg mooie bezienswaardigheid om een stop in te lassen. Elk uur stipt zal je de klokken horen luiden. Onder andere door die klokken is de stad beroemd geworden.

Dag 3 - Barcelos naar Ponte de Lima
Koningin Isabella van Portugal (1271-1336) volgde dezelfde weg als de pelgrims naar Santiago de Compostela. Je treedt dus in de voetsporen van de koningin. Op het einde van deze tweede etappe zal je aankomen in Ponte de Lima, het oudste dorp van Portugal, beroemd om zijn prachtige brug met 24 bogen. In de ochtend heb je het geluk om je ontbijt aan te vullen met zelfgemaakte honing van het landgoed. Maak gebruik van deze heerlijke maaltijd om de dag goed te kunnen starten.

Dag 4 - Ponte de Lima - Valença/Tui
Wanneer je Ponte de Lima verlaat, kom je terecht in een betoverend landschap met bergen, bossen en valleien. Een plaats waar de bloemen en rust je enige metgezel zijn. Valença, de omwalde stad waar je de nacht doorbrengt, staat statig op de oevers van de Minho-rivier en de Spaanse grens. Een inspirerende locatie, deels omgeven door de 17de-eeuwse omwallingen, die je een prachtig uitzicht biedt over de Minho-rivier en de stadskathedraal van Tui in Spanje.

Dag 5 - Valença/Tui - Pontevedra
Nadat je de Spaanse grens hebt overgestoken via de Eiffel-brug, fiets je in noordelijke richting langs de vallei waar de Louro-rivier stroomt. Je trapt langs dikke dennenbossen en ervaart het magische landschap dat bij de valleien in Galicië hoort. In Redondela, terwijl je verder noordwaarts richting Vilaboa fietst, heb je een adembenemend uitzicht op een Atlantische waterweg waar de oceaan landinwaarts stroomt. Hier ben je in het territorium van de vissers. Pontevedra, gelegen aan de Lerez-rivier met zijn goed bewaarde historische centrum, is de moeite waard om tijd door te brengen. Hoogtepunt is de traditionele markt waar je de plaatselijke kaas kan kopen voor een leuke picknick.

Dag 6 - Pontevedra - Padrón
Vandaag ruil je de Atlantische Oceaan in voor het binnenland en fiets je door majestueuze bossen en langs de schilderachtige vallei van de Gandra-rivier naar Caldas de Reis. Caldas de Reis is een leuk stadje en de ideale plek om te stoppen voor een kopje koffie of lunch. De ongeveer 15 kilometer durende rit naar Padrón voert je langs de kerk van Santa Maria de Carracedo, opnieuw vergezeld door een fascinerend landschap, waarbij je op een ontspannen manier kan fietsen met uitzicht op de oevers van de Valga-rivier. De legende wil dat de Heilige Jakobus (de Meerdere) vaak preekte in de bergen boven Padrón, op een plaats genaamd Santiaguino del Monte. Een andere legende is dat de Heilige, nadat hij een rots had gevonden, een bron met vers water ontdekte en dat deze tot op de dag van vandaag nog steeds stroomt.

Dag 7 - Padrón - Santiago de Compostela
De laatste etappe is voor het merendeel van de mensen de apotheose van de reis aangezien je vandaag Santiago de Compostela bereikt. Eenmaal aangekomen in Compostela voel je dat er een unieke sfeer in de lucht hangt, met al de pelgrims die de St. Jakobsroute hebben afgelegd. Het is duidelijk waarom Santiago één van de populairste bedevaartsoorden voor Christenen is, een prachtige bestemming voor mensen van elke leeftijd. Sla zeker een bezoek aan de kathedraal niet over, je vindt er niet alleen geschiedenis maar het is ook een plaats van hoop en toewijding. De ideale bestemming om het einde van de fietsvakantie af te sluiten.

Dag 8 – Transfer
Transfer van Santiago naar de luchthaven van Porto.


Regio: Porto, het noorden van Portugal en Galicië
Duur: 8 dagen/7 nachten
Moeilijkheidsgraden: Medium*
Beste reistijd: Maart tot juli & september/oktober
Beschikbare fietsen: Mountainbike & E-bike 

Camino de Santiago

PT-BPPOSAN7-VT

01.03.19

17.04.19

18.04.19

22.04.19

23.04.19

30.04.19

01.05.19

30.09.19

01.10.19

30.11.19

2-5 pers 812,50 906,25 812,50 906,25 812,50
6-10 pers 762,50 862,50 762,50 862,50 762,50
Toeslagen          
Toeslag single 243,75 287,50 243,75 287,50 243,75
Solo reiziger 318,75        
Wine Experience 18,75        
Wine & Dine Package 81,25        
Picknick package 93,75        
e-bike 112,50        
Aanvang niet op maandag  106,25        

Alle prijzen zijn per persoon
Aanvang op maandag (voor andere dagen zie toeslag in tabel)

Inbegrepen
- organisatie van het programma
- 7 overnachtingen in 3* en 4* hotels op basis van een dubbel kamer met ontbijt
- dagelijkse transfer van de bagage
- aankomsttransfer van Porto luchthaven naar het startpunt van het programma (minivan of minibus) zie opmerking onderaan  
- gedeelde vertrektransfer naar de luchthaven van Porto  
- Hybride fiets, bagagedrager, fietsmand, stuurtas (1 per 2 fietsen), slot (1 per 2 fietsen), helm en wegwerphoofdbescherming
- per groep: pre-paid GSM (met €10 belkrediet), toolkit, first aid kit, pomp, herstelkit en reserve binnenband 
- per groep: GPS met alle tracks en een roadbook met gedetailleerde informatie
- bewaarplaats voor de fietsen tijdens de nacht

Opties
- Wijndegustaties  
    1 wijndegustatie in een lokaal wijngoed in Ponte de Lima 
    1 wijndegustatie in Porto (op dag van aankomst)       
- Wine & Dine pakket met 2 diners
    Diner in een typisch Portugees restaurant met traditionele gerechten en wijn in Barcelos
    Speciaal diner in een charmerestaurant met 3-gangenmenu en wijnen in Santiago de Compostela     
- Picknickpakket: 6 lichte maaltijden om mee te nemen met de fiets
- E-Bike: 6 versnellingen (volgens beschikbaarheid gezien het beperkt aantal E-Bikes)

Niet inbegrepen
- Vluchten (prijs op aanvraag)
- Gids en ondersteuningsvoertuig (prijzen op aanvraag)
- Maaltijden, wijnervaringen en kookervaringen (optie zie prijstabel)
- E-Bike toeslag (zie prijstabel)
- Verzekering
- Persoonlijke uitgaven
- Alle niet vermelde diensten