Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Fietsvakanties > Camino de Santiago - Centrale route

Camino de Santiago - Centrale route

Terug

De Portugese Camino de Santiago laat je de schoonheid waarderen van de Minho in Noord Portugal en Galicië in Spanje. Het landschap is een prachtige mix van groen met bossen, rivieren, valleien, wijngaarden, velden en traditionele dorpen.

Stukken van de Portugese Camino delen de oude Romeinse weg en je zal dus ook menige romeinse brug oversteken tijdens de tocht. Je zal ook mooie steden en dorpen ontdekken met prachtige oude architectuur en een fascinerende geschiedenis. Om je energieniveau op peil te houden kan je onderweg genieten van Portugese en Spaanse kazen, traditionele vleeswaren, de meest verse vis en zeevruchten en vinho verde-wijnen.


Begin je ongelooflijke reis in de stad Porto die prijkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Leer hoe de heilige Jakobus en een haan het leven van een pelgrim redden in Barcelos, waarom Romeinse soldaten doodsbang waren om de rivier over te steken bij Ponte de Lima en over het belang van het fort van Valença in het verdedigen van de Portugese grenzen.
Aan de andere kant van de Minho-rivier liggen de prachtige kathedraal van Tui, de viaducten van Redondela en het middeleeuwse centrum van Pontevedra. Het dorp Caldas de Reis staat bekend om zijn kalmerende thermale wateren terwijl Padrón beweert de eerste begraafplaats te zijn van de heilige Jakobus. Zijn overblijfselen zijn sindsdien verplaatst naar wat nu een monumentale kathedraal is in Santiago de Compostela.

Om de beleving van deze fietstour aangenaam te maken is een basiskennis vereist van hoe een fiets te onderhouden en bedreven zijn in het berijden van ruige terreinen.

Duur: 8 dagen / 7 nachten / 6 fietsdagen
Type: zelf begeleid
Aantal deelnemers: min. 2 
Niveau: middelmatig
Totale fietsafstand: 246km
Regio: Minho en Galicië
Periode: van 1 maart tot 31 oktober 2021

Dag 1     Porto
Verwelkoming in het hotel en briefing van het programma met overhandiging van alle nodige documentatie.
Overnachting in een 3* hotel

Dag 2     Porto ⇒ Barcelos (54 km)
Na het ontbijt afspraak met iemand van het lokale team die je naar Mosteiró brengt om de Camino aan te vangen. Fiets over geplaveide straatjes en onverharde paden door een reeks dorpen, omgeven door velden en stukken bos. Je fietst vandaag over verschillende indrukwekkende romaanse bruggen, waaronder die in Barcelinhos, waar pelgrims baadden voordat ze Barcelos binnengingen. Breng wat tijd door met het verkennen van de middeleeuwse straten en pleinen van dit charmant stadje.
Overnachting in een 3* hotel

Dag 3     Barcelos ⇒ Ponte de Lima (33 km)
Ruil Barcelos in voor een meer landelijk en pittoresk landschap, onderbroken door kleine dorpjes waar je traditionele landbouwmethoden kan waarnemen. De 12de-eeuwse Ponte das Tábuas biedt een aantrekkelijke rustplaats, maar er zijn tal van mooie plekken om uit te kiezen  terwijl je je weg baant door de wijngaarden, bossen, boomgaarden en velden van de Minho. Bij het naderen van de buitengewoon mooie stad Ponte de Lima, zie je de bergen Padela, Nora en d'Arga en de iets meer afgelegen Corno do Bico.
Overnachting in een 3* hotel

Dag 4     Ponte de Lima ⇒ Valença (35 km)  
De rit van vandaag is gevuld met een nog mooier landschap met eeuwenoude bruggen, gehuchten en boswatervallen. Je moet een steile berg aanvallen, maar de vergezichten zijn een ruime beloning. Bekijk de Romaanse kerk en Romeinse mijlpalen in Rubiães en steek vervolgens een oude stenen brug over de Pedreira-rivier over vooraleer naar Cossourado te gaan. Van hieraf gaat het bergafwaarts, door verschillende kleine dorpjes en een stuk aantrekkelijk bos, naar de vestingstad Valença.
Overnachting in een 3* hotel

Dag 5     Valença ⇒ Pontevedra (56 km)
De Internationale Brug leid je over de Minho-rivier naar Spanje, naar het sfeervolle stadje Tui met zijn versterkte kathedraal. Eens voorbij het nogal industriële stadje Porriño, fiets je door een reeks dorpjes en het dennenbos Chan das Pipas. De afdaling naar Redondela biedt een glimp van de Vigo-riviermonding.
In het centrum van Redondela vervoeg je de centrale route van de Camino en trek je door het rivierstadje Arcade waar je kan stoppen voor verse oesters. Een oude stenen weg voert je door het bos omhoog om daarna weer op een asfaltweg te komen terwijl je het centrum van Pontevedra binnenrijdt. Kies uit de vele bruisende pleinen en geniet van smakelijke tapas en lokale wijnen.
Overnachting in een 3* hotel

Dag 6     Pontevedra ⇒ Padrón (41 km)
De rit naar Caldas de Reis gaat meestal via een aantrekkelijk landschap inclusief een stuk aangenaam bos. Volg de pelgrimstraditie door je voeten te baden in de warmwaterbronnen van Caldas de Reis. Ga zachtjes verder bergopwaarts door een reeks kleine dorpjes en het Valga-bos. Neem de tijd om Padrón's sterke band met de heilige Jakobus en het middeleeuws centrum te verkennen voordat je de laatste kilometers naar het hotel fietst.
Overnachting in een 3* hotel

Dag 7     Padrón ⇒ Santiago (25 km)
De laatste rit is relatief kort en verrassend mooi met aangename schaduw in het mooie bosgebied. Bij het bereiken van Milladoiro kan je Santiago zien op de tegenoverliggende heuvel. Fiets verder bergafwaarts door meer dorpen, steek de rivier over en vervolgens door de stad naar het historische hart en het eindpunt van je reis, de kathedraal van Santiago de Compostela.
Overnachting in een 3* hotel

Dag 8     Vertrek 
Na het ontbijt is het tijd om zich voor te bereiden voor het vertrek en is er misschien nog wat tijd om de oude stad van Santiago de Compostela te verkennen - of misschien een verlenging van een of meerdere dagen.

prijzen 2022

Camino de Santiago - Centrale Route

PT-CCRS7-PG

01.03.22

30.06.22

01.07.22

15.09.22

16.09.22

31.10.22

prijs pp in dubbel 840,00 880,00 840,00
toeslag single 235,00 265,00 235,00

Inbegrepen
- 7 overnachtingen met ontbijt in hotels van vermelde categorie
- Transfer van de bagage tussen de hotels (1 stuk per persoon - max. 15kg/zak)
- 6 dagen fietshuur - fiets 20V model Cannondale Trail 5 met fietsmand    
- 24/7 hulp in geval van nood
- Pelgrimskit: paspoort en schelp
- Roadboek van de Camino met tips en praktische informatie (Engelstalig)

Opties
- Half pension (5 diners): op aanvraag
- Extra nacht in Porto (3* hotel): op aanvraag
- Extra nacht in Santiago (3* hotel): op aanvraag
- Privé transfer luchthaven Porto - centrum Porto: op aanvraag
- Toeslag e-bike: €225

Extra uitrusting voor de fietsen
- Reistas voor aan het stuur: €5/dag
- Gelpad voor het zadel: €2/dag
- GPS: €5/dag
- Helm: €30 (aanschaf

Niet inbegrepen
- Internationale vluchten
- Aankomst- en vertrektransfer (prijs op aanvraag)
- Optionele bijkomende tours of activiteiten
- Fooien en persoonlijke uitgaven
- Annuleriings- en reisverzekering

DIT PROGRAMMA BEVALT WEL MAAR HET IS NOG NIET PERFECT?
- Extra nachten in Porto of Santiago ?
- Upgrade naar 4*, 5*-hotels of Paradores?
- Kortere versie met start in Valença do Minho (de laatste 100 km)?
- Privétransfer van Santiago naar de luchthaven van vertrek?

Dit is allemaal mogelijk - gewoon eventjes vragen en dan maken we een aangepast voorstel.