Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Fietsvakanties > Camino de Santiago - Kustroute voor foodies

Camino de Santiago - Kustroute voor foodies

Terug

Of je nu spiritueel aangelegd bent of niet, de route van Camino de Santiago is een buitengewone ervaring. Misschien komt het door het feit dat pelgrims al sinds de Middeleeuwen deze route hebben afgelegd met al hun kracht en toewijding. Het is een route die tot op heden nog steeds erg geliefd is net vanwege de fysieke uitdaging en mentale grensverlegging. Na aankomst in Porto, waar je de eerste nacht blijft slapen staat er de volgende ochtend een aangename fietstocht op de planning. Je fietst In het spoor van de Middeleeuwse pelgrims die vanuit Porto de oversteek naar Santiago de Compostela maakten en doet gemiddeld zo’n 60 km per dag. Tijdens de fietstocht kom je langs enkele belangrijke mijlpalen uit de geschiedenis van Camino de Santiago zoals Vila do Conde, Viana do Castelo aan de monding van de Lima-rivier, lieflijk Caminha op het meest noordelijke punt van Portugal, A Guarda aan de overkant van de Minho-rivier en het charmante kustplaatjse Baiona. Onderweg is er ook de mogelijkheid om te spreken met enkele bewoners die met veel plezier een woordje uitleg geven aan zij die geïnteresseerd zijn in hun regio. Ervaar de ‘rush’ die de pelgrims voelden, toen ze aankwamen in Santiago de Compostela. De lucht staat strak van het enthousiasme en het is duidelijk dat deze Christelijke stad voor een reden zoveel mensen aantrekt, met zijn schoonheid is het al eeuwen een hotspot voor hen die op zoek zijn naar bezinning of rust. Zet je fiets even aan de kant en breng een bezoek aan de kathedraal van de apostel Jakobus. De kathedraal is een plek waar geschiedenis, toewijding en hoop samenkomen. Een mooie stadswandeling is de perfecte manier om de dag af te sluiten.

Hoogtepunten

- Combinatie Portugal en Spanje in één trip
- Porto, bekend vanwege zijn wijn en gezellig stadscentrum (Unesco Werelderfgoed). Verkozen tot beste Europese bestemming in 2012, 2014 en 2017
- De Portugese kustroute van de Camino is een fantastisch alternatief voor de traditionele Camino.
- Ontdek de wilde Atlantische kust van Noord-Portugal en Galicië met de vele gouden zandstranden.
- Hoogtepunten onderweg: Vila do Conde, Viana do Castelo, Caminha, A Guarda en Baiona
- Proef heerlijke zeevruchten en wijn
- Traditionele vissersdorpen waar de tijd bleef stilstaan
- Temperatuur is iets lager dan in het binnenland en mogelijkheid tot het nemen van een dip in de oceaan
- Santiago de Compostela, één van de belangrijkse heilige steden van het christendom
- Transfer van en naar de luchthaven aan het begin en einde van de tour

Dag 1          Aankomst Porto
Porto, een Werelderfgoedstad, heeft een historisch centrum met meer dan 150 beschermde monumenten. Fietsen langs de rivier de Douro is voldoende om u bewust te maken wat deze prachtige, levendige stad bezoekers te bieden heeft: het Bolsa-paleis met de beurs, de monumentale Clérigos-kerk en -toren en de kathedraal zijn slechts enkele van de hoogtepunten. De historische boekwinkel Lello, die wordt beschouwd als een parel van de neogotische art nouveau-architectuur, mag je ook niet missen, want het bevat misschien wel de mooiste trap van Europa.

Overnachting in Hotel NEYA Porto 4* of Miragaia House of gelijkwaardig

Dag 2          Porto - Vila do Conde (34,4 of 48 km)
Vila do Conde is beroemd om zijn scheepsbouwverleden, zoals we kunnen zien aan de replica van een schip dat tijdens de ontdekkingen werd gebruikt en hier werd gebouwd. Het stadscentrum wordt gedomineerd door gracieuze landhuizen en kleine paleizen. Het belang van de vissershaven is niet alleen duidelijk in de haven, die avond kunt u genieten van een heerlijk diner met zeevruchten in de stad en een ontspannen wandeling langs het strand voordat u naar bed gaat, verfrist door de zeelucht.
Overnachting in Hotel Brazão*** of gelijkwaardig

Dag 3          Vila do Conde - Viana do Castelo (53,7 km)
Fietsen langs de oneindigheid van de Atlantische Oceaan is een onvergetelijke ervaring, zeker wanneer de oceaan haar mooiste kant toont en je trapt langs enkele vissersdorpjes die zo lijken weggeplukt uit de vorige eeuw. Eenmaal aangekomen in Viana do Castelo worden de rust en stilte omgewisseld voor het bruisende hart van een stad die gesitueerd is aan de monding van de Lima-rivier. De geschiedenis gaat terug tot de tijd van de Romeinen toen de stad de belangrijkste haven in het noorden van Iberia was. Viana’s indrukwekkende geschiedenis omvat ook de tijd dat kooplieden provisie leverden voor de schepen die tijdens de beroemde Portugese ontdekkingsreizen in de 16de eeuw werden gebruikt. Later gebruikten de kooplieden de schepen om kabeljauw te vangen. Door hun rijkdom konden ze verschillende luxueuze herenhuizen bouwen waarvan de architecturale waarde nog steeds een meerwaarde is voor de stad. Een must-see is het 19de-eeuwse Byzantijnse Santa Luzia-kerkje dat een fantastisch uitzicht over de stad heeft. Om van dit uitzicht te kunnen genieten zal je enkele trappen moeten beklimmen maar de voldoening is nadien nog groter.

Overnachting in Hotel Rali Viana*** of gelijkwaardig

Dag 4          Viana do Castelo - Caminha (28,8 of 39,1 km)
Viana do Castelo, gelegen aan de monding van de rivier de Lima, is een bruisende stad met een actieve studentenpopulatie en een goed nachtleven. De indrukwekkende geschiedenis van Viana dateert uit de Romeinse tijd en omvat die van de kooplieden die de schepen bevoorraadden die deelnamen aan de Portugese ontdekkingen in de 16e eeuw en later de schepen bouwden die naar Newfoundland voeren om kabeljauw te halen. Zij zijn het die de talrijke statige herenhuizen hebben gebouwd waarvan de architectonische schoonheid een kenmerk van de stad is. Fiets noordwaarts over uitstekende geasfalteerde fietspaden langs de kust en velden dicht bij de kustlijn, tot je Caminha bereikt, een elegante stad die strategisch gelegen is aan de monding van de rivier de Minho en waarvan de geschiedenis teruggaat tot de pre-Romeinse tijd, waar je de nacht zal doorbrengen. Meeuwen zullen ook genieten van je aandacht, vooral als je ze een paar kruimels van je eten laat proeven.
Overnachting in Design & Wine Hotel**** of gelijkwaardig 

Dag 5          Caminha - Baiona (37,5 of 66,5km)
In Caminha kan je genieten van de statige huizen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de pre-Romeinse tijd. De tweede helft van de dag fiets je door Spanje, langs de vlakke kustlijn en de uitlopers van het Sierra de la Grova gebergte en iets zuidelijker, van de Sierra de Argalo. Je kan Portugal verlaten met de veerboot, over de rivier de Minho naar de stad Baiona, een charmant en levendig havenstadje, waar een gerecht van verse vis een absolute must is. Vergeet niet om door de haven of het Monterreal Fort te slenteren, beroemd om de Príncipe toren.
Overnachting in Hotel Bahía Bayona*** of gelijkwaardig 

Dag 6          Baiona - Pontevedra (32 km)
Deze etappe van de reis voert je door de weelderige groene binnenwateren van de Rias Bajas. Fiets noordwaarts langs de vallei van de rivier de Louro, door dichte dennenbossen en de magische omgeving van de Galicische heuvels. Als je vanuit Redondela verder naar het noorden fietst richting Vilaboa, krijg je een betoverend uitzicht op de Atlantische waterwegen waar de oceaan landinwaarts stroomt. Je bent terug in het land van de vissers, in het vissersdorp Arcade, bekend als de oesterhoofdstad van Galicië. Vervolgens verdient de goed bewaard gebleven oude stad Pontevedra, schilderachtig gelegen aan de rivier de Lerez, een bezoek. Stop zeker eens op de boerenmarkt en koop wat lokale kaas.
Overnachting in Hotel Rías Bajas*** of gelijkwaardig

Dag 7          Pontevedra - Padrón (40 km)
Vandaag verlaat je de Atlantische Oceaan en fiets je landinwaarts door majestueuze bossen en over de pittoreske vallei van de rivier de Gandra naar Caldas de Reis, een leuk stadje en een gastvrije plek voor een kopje koffie of lunch. De rit van ongeveer 15 kilometer naar Padrón voert je langs de kerk van Santa Maria de Carracedo, opnieuw door een fascinerend landschap, zachtjes fietsend met uitzicht op de oevers van de rivier de Valga. Volgens de legende predikte de heilige Jacobus vaak in de bergen boven Padrón, op een plaats genaamd Santiaguino del Monte. Een andere legende is dat de heilige, die met zijn staf op een rots sloeg, een bron van zoet water vrijgaf die tot op de dag van vandaag nog steeds stroomt.
Overnachting in Manor House Casa Antiga do Monte of gelijkwaardig 

Dag 8          Padrón - Santiago de Compostela (25,2 km)
De laatste etappe is voor de meeste mensen een beetje spannend, want vandaag bereik je inderdaad Santiago de Compostela. Als je aankomt in Compostela, voel je de spanning in de lucht die alle pelgrims voelen als ze het middeleeuwse heiligdom van Sint-Jacobus naderen. Het is duidelijk dat dit een van de grootste heilige steden van het christendom is, een prachtige bestemming voor zoveel mensen door de eeuwen heen. Bezoek in ieder geval de kathedraal. Het is een plaats van geschiedenis, toewijding en hoop. Een leuk stadje om je fietstocht af te sluiten.
Overnachting in Capitol Boutique Hotel*** of gelijkwaardig

Dag 9          Vertrek
Transfer naar de luchthaven van Porto

___________________________________________________________________________

Regio: Porto, het noorden van Portugal en Galicië
Duur: 9 dagen/8 nachten
Moeilijkheidsgraden: medium tot uitdagend
Beste reistijd: Maart tot juli & september/oktober
Beschikbare fietsen: Mountainbike & E-bike

7 n. in standaardhotels

01.03.22

30.04.22

01.05.22

30.09.22

01.10.22

30.11.22

2-5 personen 1.020,- 1.170,- 1.020,-
6-10 personen 965,- 1.120,- 965,-
toeslag single 340,- 450,- 340,-
Extra's - per persoon      
Wijn Experience 32,-
Wine & Dine pakket 115,-
Picknickpakket 115,-
e-bike 135,-

Prijzen zijn per persoon
Voor solo reizigers is de prijs op aanvraag

Aanvang is standaard op maandag (voor andere dagen is er een toeslag €110 pp bij 2 of 3 deelnemers - voor grotere groepjes wordt de prijs gegeven bij de offerte)

Inbegrepen
- organisatie van het programma
- 8 overnachtingen in vermelde hotels of gelijkwaardig op basis van een dubbel kamer met ontbijt
- dagelijkse transfer van de bagage
- transfer van en naar de luchthaven van Porto op dag van aankomst en vertrek
- Hybride fiets, bagagedrager, fietsmand, stuurtas (1 per 2 fietsen), slot (1 per 2 fietsen), helm en wegwerphoofdbescherming
- per groep: pre-paid GSM (met €10 belkrediet), toolkit, first aid kit, pomp, herstelkit en reserve binnenband
- per groep: GPS met alle tracks en een roadbook met gedetailleerde informatie
- bewaarplaats voor de fietsen tijdens de nacht

Opmerking
We raden aan om je eigen helm mee te nemen, hoewel er ook gebruikte helmen kunnen voorzien worden zonder extra kosten. Er zijn ook nieuwe helmen te koop tegen een meerprijs van €55, deze moeten wel bij reservatie worden aangevraagd.

Opties
- Wijn Experience
    dag 1 - wijndegustatie in Porto (op dag van aankomst)
    dag 3 - wijndegustatie in het hotel in Caminha     
- Wine & Dine pakket met 2 diners
    dag 4 - diner in een typisch Spaans restaurant met traditionele gerechten en wijn in Baiona, 
    dag 7 - speciaal diner in een typisch Spaans restaurant in Santiago de Compostela, 
3-gangen met wijn
- Picknickpakket: 7 lichte maaltijden om mee te nemen met de fiets
- E-Bike: 6 versnellingen (volgens beschikbaarheid gezien het beperkt aantal E-Bikes)

Niet inbegrepen
- Vluchten 
- Gids en ondersteuningsvoertuig (prijzen op aanvraag)
- Maaltijden, wijnervaringen en kookervaringen (optie zie prijstabel)
- E-Bike toeslag (zie prijstabel)
- Verzekering
- Persoonlijke uitgaven
- Alle niet vermelde diensten
- Dossierkosten

DIT PROGRAMMA BEVALT WEL MAAR HET IS NOG NIET PERFECT?

- Extra nachten in Porto of Santiago ?
- Andere hotelkeuze?

Dit is allemaal mogelijk - gewoon eventjes vragen en dan maken we een aangepast voorstel.