Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Fietsvakanties > Door de Heuvels van Algarve

Door de Heuvels van Algarve

Terug

Deze zelf-begeleide tour met roadbook begint aan de Spaanse grens en eindigt aan het meest zuidwestelijk gelegen punt van het vasteland van Portugal. Je fietst langs het rustige, ongerepte platteland met een zeer gevarieerd landschap. De routes varieren van vlak tot heuvelachtig. Kies je voor een touring bike (of e-bike) dan fiets je meestal langs goede onverharde wegen en hier en daar verharde zijwegen met enkele steile beklimmingen en afdalingen. De tour met mountain bike is meestal off-road en langs onverharde paden.

Totale afstand: 242 km met de touring bike en 262 km met de mountain bike.
Mogelijk om een of meerdere extra nachten te boeken aan het begin, tijdens of op het einde van de tour.
Aanvang is elke dag mogelijk, maar niet in juli en augustus.Dag 1 - Aankomst Faro
Aankomst op de luchthaven van Faro waar u een taxi neemt naar het hotel (+/- €15).
Rond 18u00 wordt u in de lobby van het hotel verwelkomd door het lokale team. Fietsen worden afgesteld en gevolgd door een briefing en overlopen van het programma. 

Dag 2 - Faro – Azinhal (transfer per minibus) – Vaqueiros
(fietsafstand 39km - hoogteverschil 630m)
Je wordt eerst per bus naar Azinhal gebracht, vlakbij de Spaanse grens, waar de fietsen worden overhandigd. Na een korte rit bereik je de oever van de Guadiana-rivier, die je een tijdje volgt. Daarna leidt de weg je naar de Serra richting Odeleite. Het dorp is gelegen op een steile helling onder het waterbekken. Je rijdt door steile steegjes omhoog naar een heuvel waar het diepblauwe reservoir voor je ligt. Passeer het meer en rij verder in de "Serra do Caldeirão", deze streek is zeer heuvelachtig met prachtige panoramische uitzichten over het groene platteland met uitgestrekte pijnboombossen, velden met cistusstruiken. Onderweg en in de verte kan je kleine dorpjes zien waar slechts een paar mensen wonen of zelfs helemaal niemand meer. Op het einde van deze rit bereik je het dorpje Vaqueiros waar je zal overnachten. In het dorp zijn enkele winkels, een café en een restaurant. 

Dag 3 - Vaqueiros – Barranco do Velho
(fietsafstand 39 km - 
hoogteverschil 840m)
De rit van vandaag is constant bergop- en bergafwaarts met verschillende doortochten van beekjes en rivieren. Het landschap verandert en kurkeikenbomen domineren de streek, maar ook sparren, amandel- en eucalyptusbomen en vele soorten struiken, vooral de arbutus unedo (aardbeiboom) omzomen de weg.
Je bereikt Cachopo, een rustig dorpje met een origineel karakter en rijdt verder richting Currais. Je rijdt door een afwisselend gebied met dichte bossen en de heuveltoppen bieden prachtige uitzichten.
Daarna bereik je het mooie dorpje Castelão, langs een verharde weg, en je rijdt verder tot de rivier Ribeira de Odeleite, die je oversteekt langs een stenen brug. Bij hoge waterstand kan je de rivier niet oversteken en moet je langs Feireira naar Barranco do Velho rijden. De riviervallei maakt indruk met haar weelderige vegetatie. Het pad leidt over de heuvel naar het dorp Parizes waar je de "Rota da Cortiça”, (kurkroute) kruist. Na enkele kleinere rivieroversteken bereik je het dorp Barranco do Velho, eindpunt van de dag.

Dag 4 - Barranco do Velho – São Bartolomeu Messines
(fietsafstand 45 km - hoogteverschil 570m)
Langs een onverharde weg over een heuveltop verlaat je de Serra do Caldeirão en kom je in de vruchtbare velden terecht van Barrocal. De tour leidt je langs sinaasappel-, amandel- en olijfboomgaarden naar Salir en daarna naar Benafim. Je rijdt door de mooie vallei van Ribeira de Alte om het schilderachtige dorpje Alte te bereiken. Na het dorpje gaat de tocht verder door landbouwgebied. Uiteindelijk bereik je het eindpunt São Bartolomeu de Messines, een plaats met een goede infrastructuur zoals winkels, café's en restaurants.

Dag 5 - São Bartolomeu de Messines – Monchique
(fietsafstand 54 km - hoogteverschil 740m)
Van São Bartolomeu rij je op een heuvel met uitzicht op het stuwmeer "Barragem do Funcho". Na een korte afdaling door een prachtige vallei, bereik je het meer, dat je volgt langs kronkelige natuurpaden, omzoomd door brem, rotsroos en Medronho-struiken, om tenslotte over de stuwdammuur te rijden. Na het stuwmeer loopt de tocht bergopwaarts, op een heuvel van 300 meter met een prachtig panoramisch uitzicht op de heuvels en valleien. De struiken domineren het gebied en na een paar kilometer heuvelop- en afwaarts bereik je Monchique.

Dag 6 - Monchique – Aljezur
(fietsafstand 53km - hoogteverschil 840m)
Voor de start van de etappe van vandaag, moet je beslissen of je de sportieve uitdaging wilt aangaan en over de Foia (902 m) wilt rijden of kies je voor het minder steile pad aan de voet van de Foia. Op de Foia heb je een prachtig panoramisch uitzicht op de Algarve met uitzicht op de zee. Dan leidt de tour je op een bochtige weg naar een heuvel, waar het dorp Marmelete al in zicht is en dat je na een korte afdaling bereikt. Vanaf nu gaat het grootste deel van de route bergafwaarts en verlaat je de Serra. Na de afdaling rij je het kustgebied van de Costa Vicentina in en bereik je het historische centrum van Aljezur, je eindbestemming.

Dag 7 - Aljezur – Sagres
(fietsafstand 60 km - hoogteverschil 650m)
De tocht van vandaag voert door het natuurreservaat naar het zuidwestenpunt van Europa, de vuurtoren van Cabo São Vicente. Het gebied is een schatkamer voor natuurliefhebbers. Hier vind je een grote verscheidenheid aan fauna en flora, talrijke soorten inheemse vogels en trekvogels evenals prachtige rustige rivierdalen.
Je rijdt ongeveer 22 km over grotendeels vlak terrein en bereikt het dorp Vila da Bispo. Het pad leidt je daarna over een kaal plateau naar de hoofdweg en het vuurtorencomplex van Cabo São Vicente, die op 60 m hoge kliffen ligt. Je vervolgt de weg langs een prachtige kustweg om je eindbestemming Sagres te bereiken.

Dag 8 - Vertrek
Transfer per minibus naar de luchthaven van Faro of eender welke andere plek in de Algarve voor een eventuele verlenging. 

 

Door de Heuvels van Algarve
PT-BTTRALHSG7-LB

01.01.22
31.03.22

01.04.22

31.05.22

01.06.22

30.09.22

01.10.22

31.10.22

01.11.22

31.12.22

Dubbel kamer 700,- 755,- 790,- 755,- 700,-
Single kamer 880,- 990,- 1.070,- 990,- 880,-
Fietsen  
Touring Bike, seat and front fork suspension, 21 gears, 26“ or 28“ wheels, rack 130,-
Trekking bike, 20 or 27 gears, front fork suspension, disc brakes, 29“ wheels, rack 150,-
E-Touring bike, 3 el. levels, 9 gears, 29“ wheels, seat and front fork suspension, disc brakes, rack 210,-
E-Trekking bike, 3 el. levels, 11 gears, 29“ wheels, fork suspension, disc brakes, rack 235,-

Prijzen zijn per persoon

Inbegrepen
- 7 overnachtingen in 3*-4* hotels of typisch Portugese pensions op basis van kamer met ontbijt
- Briefing meeting over parcours en fietsinstellingen
- Trein van Faro naar Azinhal
- Transfer van de bagage tussen de hotels
- Transfer van Sagres naar de luchthaven van Faro of eender welke plek in de Algarve op dag 8
- 6 zorgvuldig samengestelde routes
- fietskaart per route met beschrijving, hoogteprofielen en nuttig informatie in een draaibare kaarthouder
Reisdocumenten met een gedetailleerde reisbeschrijving, informatie over bezienswaardigheden en interessante weetjes over de routes
- Persoonlijk onthaal, briefing bijeenkomst en overhandiging van de fietsen met zorgvuldige controle

- GPS met geprogrammeerde routes
- 24u hulplijn bij problemen

Niet inbegrepen
- Vluchten 
- Niet vermelde diensten
- Aankomsttransfer van de luchthaven van Faro naar het hotel in Faro (taxi kost +/- €15)
- Lunches en diners (half pension op aanvraag)
- Verblijfstaksen €1,50 per persoon per nacht (hotel in Faro)
- Annulerings- en reisverzekering
- Privégids €150/dag

- Dossierkosten: €50 per dossier

 

Downloads

Fietsaanbod [2.8 MB]