Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Fietsvakanties > Het Westen van Algarve - standplaats Silves

Het Westen van Algarve - standplaats Silves

Terug

Heb je een hekel aan koffers in- en uitpakken elke dag opnieuw? Dan is dit de geknipte tour voor je!
Fiets gedurende een week door de Algarve waar prachtige landschappen op je wachten. Je ontdekt tradtionele steden en dorpjes, ontelbare historische schatten en culturele juweeltjes. De wegen zijn voornamelijk vlak tot heuvelachtig, met hier en daar een steile klim of afdaling, meestal op goede onverharde of geplaveide zijwegen.


Dagelijkse afstand is +/- 40 km en je vertrekt elke dag vanuit hetzelfde hotel.
Keuze uit touring of mountain bike - beide ook te verkrijgen in e-bike versie. Dag 1 - Aankomst
Aankomst op de luchthaven van Faro waar je een taxi neemt naar het hotel (+/- €40).
's Avonds word je door het team begroet in het hotel, worden de fietsen afgesteld en overhandigd en wordt het programma overlopen.
De volgende dagen kan je zelf een keuze maken uit een van de tours, gezien ze allemaal vertrekken aan het hotel. De vrije dag plan je zelf in naar wens.

Tour 1 - blauw - 49 km - hoogteverschil 545m
De tour start aan het hotel in Silves, langs het prachtige rivierlandschap van de Rio Arade, een broedplaats voor watervogels en flamingo's. Eens voorbij het dorp Odelouca steek je de rivier over en gaat de tocht verder over natuurwegen door het vruchtbare gebied van Barrocal. Je passeert sinaasappelplantages, groententuinen, kleine dorpjes en golfbanen.
Dan bereik je de zwaar bebouwde kuststreek en de toegang tot Portimão. Door de smalle straatjes van het oude havengebied leidt de route weer naar de Arade-rivier, die hier uitmondt in zee. Langs de monding en de nieuwe haven loopt een goed aangelegd fietspad naar het strand van Portimão, Praia da Rocha. Het strand bevindt zich onder een oud kasteel, een promenade met veel winkels en talloze restaurants. Daarna gaat de tocht terug naar de rivier, die je via een indrukwekkende oude brug overstreekt. 
Nog altijd in de buurt van de rivier rij je door het stadje Estombar, boven de rivier die je naar Silves leidt met een goed uitzicht op de wijde vallei. Op een helling liggen de grootste karstbronnen in de Algarve, genaamd " Sitio da Fontes " met een klein recreatiepark. Na enkele kilometer over onverharde wegen leidt de tour terug naar de rivier beneden. Langs de oever en deels door dicht struikgewas bereik je de buitenwijken van Silves waar je over de oude Romeinse brug rijdt, rechtstreeks naar het hotel.

Tour 2 - violet - 44 km - hoogteverschil 660m
De tocht van vandaag leidt je in noordelijke richting naar het heuvelachtige landschap van de Serra. Je rijdt op een goed natuurpad, bergop- en bergafwaarts, door een gevarieerd lanschap tot bij het stuwdammeer van Odelouca. Het uitkijkpunt “Ponto da Miradora“ waar ook een picknickplaats is, biedt een fantastich uitzicht op het meer en de omliggende heuvels van de Serra. Daarna gaat de tour bergafwaarts richting Odelouca. Daar aangekomen rij je langs het wijnhuis Quinta do Francês, en als je zin en tijd hebt kan je het landgoed bezoeken en misschien enkele wijntjes proeven. Daarna rij je langs de rivier terug naar Silves.

Tour 3 - rood - 36 km - hoogteverschil 430m
Vandaag begin je direct achter het hotel met een korte klim op een onverharde weg met een dichte begroeiing van bomen en struiken. Vervolgens rij door de vruchtbare velden van Barrocal met vele wijngaarden. Over zijwegen rijd je door dorpjes en dennenbossen naar de kust, het vuurtorencomplex van Alfanzina, gelegen aan de kliffen. Naast de vuurtoren heb je een adembenemend uitzicht op de indrukwekkende kliffen, de sinkholes en rotspieken die worden omspoeld door de oceaan.
Dan rij je vlakbij de kust verder naar het stadje en de baai van Benagil. Als je wenst, kan je de fiets parkeren bij het restaurant "Pescador" en een kleine klifwandeling maken in oostelijke richting (stevige schoenen vereist). Na de korte wandeling fiets je terug richting Silves en passeer je het stadje Porches en opnieuw het mooie landschap van Barrocal. Voor Silves kom je opnieuw bij de Arade-rivier die je volgt tot bij het hotel.

Tour 4 - zwart - 42 km - hoogteverschil 480m
Het begin van deze tour voert je terug door het landelijke gebied van Barrocal direct naar de kust, langs sinaasappelboomgaarden, kleine dorpjes, prachtige golfbanen om uiteindelijk het dorp Armação de Pêra te bereiken. Rijd vervolgens door de stad, wat oorspronkelijk een klein vissersdorp was, maar vandaag een van de grootste toeristische bestemmingen in de Algarve. Aan de westelijke rand van de stad ligt op een richel, hoog boven de oceaan, het schilderachtige kleine kapelletje "A Nossa Senhora da Rocha".
Daarna rij je rond de lagune en duinen van Salgados en bereik je de prachtige zandstranden, die zich naar het oosten uitstrekken. Je fietst verder langs strandpromenades tot Guia, en je passeert het dorp Alcantarilha om daarna verder te fietsen naar Silves en het hotel. 

Tour 5 - groen - 43 km - hoogteverschil 600m
Vandaag fiets je opnieuw eerst naar het noorden, in de richting van het stuwmeer Funcho en Arade. Eerst gaat het langs de Rio Arade en verder door de heuvelachtige Serra, bergop en bergaf to bij het stuwmeer van Funcho. Daarna rij je langs de oever van de dam, op een goed maar kronkelend onverhard pad. met weelderige plantengroei. Aan het einde bereik je de dam die je oversteekt en na een korte afdaling bereik je het Arade-stuwmeer. Je rijdt opnieuw langs de oever van het stuwmeer tot de dam. Je steekt de dam over en rijdt verder bergafwaarts door een vruchtbare vlakte, gekenmerkt door grote sinaasappelboomgaarden en na een paar kilometer bereik je opnieuw Silves.

Tour 6 - geel - 45 km - hoogteverschl 550m
De tocht van vandaag begint met een korte klim langs het smalle natuurlijke pad. Daarna gaat het verder  door het Barrocal-gebied, gekenmerkt door landbouw. Fiets door het kleine dorpje Algoz, wiens naam komt van het Arabische woord "Al-Güzz", aangezien in de 12e eeuw een Turkse stam uit het Midden-Oosten zich hier had gevestigd. De tour gaat verder naar het grootste winkelcentrum in de Algarve nabij Guia, waar je langs komt en ook langs het landgoed van de Engelse zanger Cliff Richard. Daarna passeer je het dorp Guia, bekend om zijn restaurants die gespecialiseerd zijn in gegrilde "Piri Piri" -kip. Daarna brengt de route je naar het gebied rond Porches, dat erg bekend staat om zijn keramiekproductie. Je doorkruist het dorp Porches, langs een prachtige kerk, en fietst dan door het platteland, met olijf-, amandel- en vijgenbomen, evenals de vele plantages van sinaasappels, aardbeien en groenteproducten, tot aan het hotel.

Dag 8 - Vertrek
Op tijd voor de terugvlucht neem je een taxi naar de luchthaven 

 

Het Westen van Algarve 
PT-BTWALSG7-LB

01.01.22

30.04.22

01.05.22

28.05.22

29.05-26.06

20.09-31.10

27.06.22

19.09.22

01.11.22

31.12.22

Dubbel kamer 620,- 670,- 720,- 795,- 620,-
Single kamer 865,- 955,- 1.050,- 1.150,- 865,-
Fietsen  
Touring Bike, seat and front fork suspension, 21 gears, 26“ or 28“ wheels, rack 130,-
Trekking bike, 20 or 27 gears, front fork suspension, disc brakes, 29“ wheels, rack 150,-
E-Touring bike, 3 el. levels, 9 gears, 26“ or 29“ wheels, seat and front fork suspension, disc brakes, rack 210,-
E-Trekking bike, 3 el. levels, 11 gears, 29“ wheels, fork suspension, disc brakes, rack 235,-

Prijzen zijn per persoon

Inbegrepen
- 7 overnachtingen in een 3*-hotel op basis van kamer met ontbijt
- Transfer van het hotel in Silves naar de luchthaven van Faro op dag 8
- Briefing 
bijeenkomst en overhandiging van de fietsen met zorgvuldige controle
- 6 zorgvuldig samengestelde routes
- fietskaart per route met beschrijving, hoogteprofielen en nuttig informatie in een draaibare kaarthouder
- Reisdocumenten met een gedetailleerde reisbeschrijving, informatie over bezienswaardigheden en interessante weetjes over de routes

- GPS met geprogrammeerde routes
- 24u hulplijn bij problemen

Niet inbegrepen
- Vluchten 
- Onthaal op de luchthaven en transfer naar het hotel in Silves op dag 1 (€40 pp)
- Niet vermelde diensten
- Lunches en diners (half pension op aanvraag)
- Annulerings- en reisverzekering
- Dossierkosten