Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Fietsvakanties > Langs de Kust van de Algarve

Langs de Kust van de Algarve

Terug

Deze zelf-begeleide tour met roadbook begint aan de Spaanse grens en eindigt aan het meest zuidwestelijk gelegen punt van het vasteland van Portugal. Het doorkruist de Algarve van oost naar west en brengt je langs een van de mooiste kusten van Europa. De routes zijn vlak tot heuvelachtig, langs onverharde paden of verharde secundaire wegen met enkele steile beklimmingen en afdalingen op de drie laatste etappes.
Totale afstand: 264 km.
Mogelijk om een of meerdere extra nachten te boeken aan het begin, tijdens of op het einde van de tour.
Aanvang is elke dag mogelijk.

 Dag 1 – Faro
Aankomst op de luchthaven van Faro waar u een taxi neemt naar het hotel (+/- €15).
Rond 18u00 wordt u in de lobby van het hotel verwelkomd door het lokale team. Fietsen worden overhandigd en afgesteld en gevolgd door een briefing en overlopen van het programma.

Dag 2 – Faro - Tavira
(fietsafstand - 34 km - geaccumuleerde hoogte 240m.)
Vertrek per trein van Faro naar Vila Real de Santo António. De tour begint langs de Guadiana-rivier en verder langs fietspaden en natuurpaden door dennenbossen, citrusplantages en wijngaarden langs de kust. De tocht gaat verder door de toeristische resorts van Monte Gordo, Manta Rota, in de zomermaanden druk bevolkt door toeristen van over de hele wereld en verlaten in de winter. Voorbij de dorpjes Cacela Velha en Fábrica en door Cabanas met mooie geplaveide strandpromenade en een fort uit de 17de eeuw. Kort voor Tavira leidt de tocht door de lagunes en zoutbassins van “Flor de Sal”en daarna langs het natuurpark Ria Formosa. Tenslotte bereik je het eindpunt van vandaag, de stad Tavira aan de Gilão-rivier. Vlak voor de rivier passeer je het historische deel van Tavira waar zich het hotel bevindt. 

Dag 3 - Tavira - Faro
(fietsafstand 45 km - geaccumuleerde hoogte 300m.)
Van bij het hotel leidt de tour je over natuurpaden naar Faro, langs een lagune met een grote zandbank. Je rijdt door het kleine vissersdorp Santa Luzia en Pedras del Rei Holiday Resort, waar een smalle spoorweg dwars door het midden van de lagune loopt naar het zandstrand Praia do Barril. De rit gaat verder door de vissershaven Fuseta waar je de vissers kan zien binnenvaren met hun vangst of tijdens het uitvaren. Daarna langs een goed fietspad langs de zee en voor een kort stukje langs de hoofdweg EN125 vervolg je de tour naar Olhão. Bij de ingang van de stad bevindt zich de Quinta de Marim en dan bereik je de haven van Olhão, de grootste vissershaven van de Algarve. Na een paar km bereik je de stad Faro, hoofdstad van de Algarve. Langs gemarkeerde fietspaden kom je tenslotte in het historisch gedeelte van de stad, die je doorkruist, langs de jachthaven tot aan het hotel.

Dag 4 - Faro - Olhos de Água
(fietsafstand 42 km - geaccumuleerde hoogte 330m.)
Niet ver van het hotel steek je de spoorlijn over en verder langs natuurpaden naar het centrum van het natuurreservaat Ria Formosa. De rit gaat verder langs de spoorlijn in de richting van de luchthaven, waar je een natuurpad inslaat door lagunes met veel watervogels en zoutpannen en zo verder langs de kust tot het vakantieoord Quinta do Lago. Daarna vervolgt de tour door het resort Vale do Lobo, een van de grootste en mooiste resorts van Portugal. Je draait rond een baai en bereikt de zeepromenade van Quarteira en daarna de jachthaven van Vilamoura, met meer dan 800 ligplaatsen een van de grootste privé jachthavens in Portugal. Je omcirkelt de haven en rijdt langs zandstranden naar het eindpunt van vandaag Olhos de Água, een typisch Portugees dorpje, gelegen vlakbij Albufeira.

Dag 5 - Albufeira - Portimão
(fietsafstand 57 km - geaccumuleerde hoogte 750m.)
De tocht van vandaag begint met een rit door Albufeira. Dit voormalige vissersdorp is nu een van de bekendste toeristische badplaatsen in de Algarve. Aan de westelijke rand van de stad passeer je de jachthaven en kom je aan in Galé. Vervolgens fiets je verder over een houten pad en natuurpaden langs het strand, die door het ongerept waterrijk gebied loopen van de Ribeira de Alcantarilha, richting Armação de Pêra. Vervolgens neemt de tour je langs het zandstrand en het dorp tot bij de kapel van Nossa Senhora da Rocha. Daarna lopen de natuurpaden langs de kliffen naar Carvoeiro en Ferragudo bij de monding van de Arade-rivier, die je oversteekt langs een indrukwekkende brug. Kort daarna kan je eindbestemming zien liggen van vandaag, de stad Portimão.

Dag 6 - Portimão - Burgau
(fietsafstand 49 km - geaccumuleerde hoogte 500m.)
Vandaag bezoek je het dorpje Alvor, gelegen in de lagune van de Rio do Alvor. Je rijdt door romantische steegjes, rond de lagune en over een opeenvolging van heuvels naar de zee en langs de kust richting Lagos. Na Lagos rij langs de Costa d’Oiro (gouden kust) naar Praia da Luz, een klein rustig dorp bij de kust met een oude kerk en een fort. Je rijdt over een geplaveide weg door het dorp, verder door kleine vakantiedorpjes tot bij Burgau, een dorpje aan een mooi zandstrand. 

Dag 7 – Burgau - Sagres
(fietsafstand 43 km - geaccumuleerde hoogte 620m.)

Eerst klimmen we naar een heuveltop, langs de steile kliffen met een prachtig uitzicht op de diepblauwe oceaan en in de verte de kust van Sagres. De route leidt verder naar een afgelegen baai en dan weer een korte klim naar een andere heuveltop met uitzicht op het kleine vissersdorpje Salema, gelegen aan een zandstrand en omzoomd door hoge kliffen. Na Salema klimmen we eerst naar het dorp Figueiras en daarna langs een golvende route door een steppeachtig landschap met een aantal megalieten, herinneringen aan 1000 jaar oude nederzettingen. Je passeert een kleine baai met een leuk restaurant en komt bij Raposeira waar Hendrik de Zeevaarder ooit woonde en een kleine kapel bouwde. Je gaat verder over een hoog plateau waar je echt de zoute lucht van de westkust kunt voelen en van ver de vuurtoren ‘Cabo de São Vicente’, het meest zuidwestelijke punt van Europa, kunt zien. Slechts een korte rit brengt je ernaartoe. De vuurtoren staat op kliffen hoog boven de wilde golven van de zee. Daarna volg je een mooie kustroute naar Sagres, een plaats vol legendes. In de 16e eeuw was hier de zeevaartschool voor maritieme ontdekkingsreizigers gevestigd. De grootste Portugese zeevaarders werden hier opgeleid om daarna de oceanen van de wereld te verkennen.

Dag 8 – Vertrek
Transfer per minibus naar de luchthaven van Faro of een hotel aan de kust van de Algarve.

 

Trans-Algarve Langs de Kust

PT-BTTRALCSG7-LB

01.01-31.03

01.11-31.12

01.04-31.05

01.10-31.10

01.06-30.06

16.09-30.09

01.07.22

31.08.22

01.09.22
15.09.22
Dubbel kamer 720,- 810,- 860,- 1.060,- 955.-
Single kamer 840,- 950,- 1.075,- 1.385,- 1.230,-
Fietsen    
Touring Bike, seat and front fork suspension, 21 gears, 26“ or 28“ wheels, rack 130,-
Trekking bike, 20 or 27 gears, front fork suspension, disc brakes, 29“ wheels, rack 150,-
E-Touring bike, 3 el. levels, 9 gears, 26“ or 29“ wheels, front fork suspension, disc brakes, rack 210,-
E-Trekkiing bike, 3 el. levels, 11 gears, 26“ or 29“ wheels, fork suspension, disc brakes, rack 235,-

Prijzen zijn per persoon

Inbegrepen
- 7 overnachtingen in 3*-4* hotels of typisch Portugese pensions op basis van kamer met ontbijt

- Persoonlijk onthaal, briefing bijeenkomst en overhandiging van de fietsen met zorgvuldige controle
- Trein van Faro naar Vila Real do Santo António
- Transfer van de bagage tussen de hotels
- Transfer van Sagres naar de luchthaven van Faro of eender welke plek in de Algarve op dag 8

- 6 zorgvuldig samengestelde routes
- GPS met geprogrammeerde routes
- fietskaart per route met beschrijving, hoogteprofielen en nuttig informatie in een draaibare kaarthouder
- Reisdocumenten met een gedetailleerde reisbeschrijving, informatie over bezienswaardigheden en interessante weetjes over de routes

- 24u hulplijn bij problemen 

Niet inbegrepen
- Vluchten 
- Niet vermelde diensten
- Aankomsttransfer van de luchthaven van Faro naar het hotel in Faro (taxi kost +/- €15)
- Lunches en diners (half pension op aanvraag)

- Verblijfstaksen €1,50 per persoon per nacht (hotel in Faro)
- Annulerings- en reisverzekering

- Privégids €150/dag
- Dossierkosten: €50 per dossier