Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Fietsvakanties > Historische Dorpen & Serra da Estrela

Historische Dorpen & Serra da Estrela

Terug

Fietstocht door het Estrela Nationaal Park Estrela, rijdend van het ene Portugese historische dorp naar het andere, op zoek naar middeleeuwse kastelen, tradities en smaken van deze speciale regio. Een grind- of wegfietstocht voor halfgevorderde tot ervaren fietsers die de speciale paden en zijwegen van de hoogste regio van Portugal en de rijke cultuur die teruggaat tot prehistorische dagen willen verkennen.
Hier kwamen de "Lusitanen" op tegen de Romeinen, waar je 30.000 jaar oude rotstekeningen, middeleeuwse kastelen uit de 12e eeuw en een cultureel erfgoed zult vinden dat bij deze rijkdom past, van zijn wijnen en gastronomie tot het "Burel" wandtapijt.

  • Rijd op een gravel- of racefiets naar de top van continentaal Portugal, verover de "Torre" van Estrela Sierra en rijd over prachtige autovrije wegen
  • Verken de 12e-eeuwse kastelen van de Portugese historische dorpen Belmonte, Linhares da Beira, Trancoso, Marialva en Castelo Rodrigo
  • Rijd naar de bron van Zézere, daal af door gletsjervalleien en verken de natuurlijke fauna en flora van het natuurpark Estrela en Beira Alta
  • Geniet van de smaken van de lokale gastronomie en wijnen, verken de oude herderscultuur, de "Burel" -textiel en ontspan in zorgvuldig geselecteerde charmante hotels en SPA's


Dag 1 - Aankomst
Pick up aan het hotel of de luchthaven van Porto voor de transfer naar Covilhã vlakbij het Natuurpark van Serra da Estrela (2,5 uur)
Bij aankomst kan je inchecken in het charmehotel Casa das Muralhas in het historische centrum van Covilhã. Na het instellen van de fietsten en een privébriefing over de tour, kan je genieten van een vrije middag om te ontspannen in het hotel of een wandeling te maken door het historische stadscentrum om het erfgoed van Covilhã te verkennen

Dag 2 - Covilhã - Belmonte - Penhas Douradas
(69 km - 1.425m geaccumuleerde hoogte)
Begin van de rit, van Covilhã naar Belmonte, langs rollende zijwegen of macadam-paden gedurende de eerste 20 km langs de rivier de Zêzere, gevolgd door een korte maar steile klim naar Belmonte, een van de 12 Portugese historische dorpen. Als je naar de top klimt, kun je het 12e-eeuwse kasteel van Belmonte zien - een goede gelegenheid voor een koffiestop en om dit strategische punt beter te begrijpen dat ooit een verdedigingslinie vormde. Na Belmonte volg je de paden van de GR22 of de weg naar Sameiro - een gestage klim van 20 km, langs "Valhelhas", richting "Manteigas". Geniet van eenkoffiestop in Manteigas voordat je de grote klim van de dag aanpakt, richting Penhas Douradas, waar je kunt ontspannen in het verbazingwekkende "Casa das Penhas Douradas Design Hotel & SPA" of "Casa de São Lourenço - Burel Panorama Hotel" (inbegrepen in onze "premium" optie) - twee geweldige opties waar je de komende twee nachten verblijft, midden in het Estrela natuurpark, waar je de "Burel" textieltradities leert kennen.

Dag 3 - Penhas Douradas - Torre - Penhas Douradas
(afstand tot 70 km - 1.771m geaccummuleerde hoogte)
De rit van vandaag leidt je naar Torre - het hoogste punt van continentaal Portugal - begin te rijden langs de paden of zijwegen van het natuurpark, langs de lagunes van de "Nave", totdat je de nationale weg bereikt die je naar het meer Lagoa Comprida leidt en helemaal naar de top, op bijna 2000 meter hoogte. Geniet daarna van een afdaling van bijna 20 km, met uitzicht op de gletsjervallei tot je Manteigas bereikt - een van de mooiste delen van het natuurpark. Vanuit Manteigas rijd je terug naar boven naar het hotel om te ontspannen in de SPA.
Overnachting in Casa das Penhas Douradas of Casa de São Lourenço (inbegrepen in de premium optie)

Dag 4 - Penhas Douradas - Linhares da Beira - Penalva do Castelo
(afstand 68 km - 1.283m geaccummuleerde hoogte)
Je dag begint met een afdaling langs de paden die leiden naar de rivier de Mondego - de langste rivier die enkel in Portugal ligt - gevolgd door een klim van 10 km langs de zijwegen van het Nationaal Park en een lonende afdaling van 10 km naar het dorp Linhares da Beira. Een wandeling door de straten van dit museumdorp is als een reis terug in de tijd. Na het bezoek volgt een plezierige afdaling terug naar de Mondego, via de paden van de GR "" of de zijwegen van de Sierra, tot je de rivier oversteekt bij Ponte Nova - vanaf daar volg je de zijwegen tot Penalva do Castelo, waar je de rest van de dag kunt uitrusten in "Parador Casa da Ínsua" - ontdek dit geweldige herenhuis in barokke stijl, met zijn eigen wijngaarden, tuinen en kaasproductiefaciliteiten.

Dag 5 - Penalva do Castelo - Trancoso - Marialva/Longroiva
(afstand 73 km - 1.679 m geaccummuleerde hoogte)
Voor de rit van vandaag volg je paden van de GR22 of de zijwegen richting Trancoso, een historisch dorp gelegen boven op een plateau, een oud grensstadje die vaak het toneel was van gevechten en veldslagen die bepalend waren voor de stichting en onafhankelijkheid van het koninkrijk. Rust wat uit in Trancoso want daarna volgen verschillende korte maar steile beklimmingen, alvorens naar Marialva te rijden in deze rustige streek, gemarkeerd door amandelbomen en wijngaarden. De Dourorivier is niet veraf. Het kasteel van Marialva is uniek, neem dus wat tijd om het te verkennen. Vandaag verblijf je in Casas do  Côro verkozen tot beste plattelandstoerisme in Portugal vanwege zijn unieke charme, elegantie en comfort en het plaatselijke kuuroord Casa Rural Termas de Longroiva. 

Dag 6 - Marialva/Longroiva - Castelo Rodrigo
(afstand 40 km - 962m geaccummuleerde hoogte)
Begin van de rit van vandaag, waarbij je opnieuw de paden van de GR22 of de zijwegen van de regio volgt tot je de vallei van de Côa-rivier bereikt - een zijrivier van de machtige Douro in het "Faia Brava" -reservaat. De eerste 18 km van vandaag zijn vlak, gevolgd door een snelle afdaling richting de Côa-rivier, waarna je moet klimmen tot je Figueira de Castelo Rodrigo bereikt, aan de rand van de oude stad Castelo Rodrigo, een historisch dorp gelegen op de top van een kleine berg. Check in bij het intrigerende "Casa da Cisterna", gelegen bovenaan het dorp en geniet van het prachtige uitzicht over het plateau terwijl je ontspant bij het zwembad en geniet van de sfeer van deze geweldige regio.

Dag 7 - Vertrek
Afhankelijk van het vertrekuur van de vlucht kan je nog wat genieten van Castelo Rodrigo.
Pick-up voor de transfer naar de luchthaven of het hotel in Porto
Verlenging is mogelijk.

prijzen 2022        

Self-guided: vanaf €1.390 pp
Guided: vanaf €1.990 pp
Premium: vanaf €2.890
Vaste vertrekdata 04.07.21 & 03.07.22 (in aansluiting met andere fietsers): vanaf €1.990 (meer info op aanvraag)                                                                         

HVSELL Self-guided Guided Premium
Transfer van luchthaven/hotel naar Covilhã
6 nachten in charme 4* hotels
Huur van een Scott weg, touring of mountainbike fiets
Huur van een helm en reservestukken
Toegang tot een smartphone app met info ivm de route
Voorgeprogrammeerde Garmin GPS en power bank
Transfer van de bagage tussen de hotels
Gedetailleerde briefing en roadbook 
Aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering
Portugese GSM om de lokale agent te contacteren
Privé gids die je dagelijks begeleidt en ondersteund  
Ondersteuningsvoertuig en technische ondersteuning  
Drank en snacks tijdens de ritten  
Fietstruitje    
Extra gids die meefietst    
Hotel upgrade of upgrade naar superior kamer    
Fietsuitrusting (truitje, pet en shorts) en regentas    
Inkom in musea en andere bezienswaardigheden    

Prijzen zijn per persoon op basis van een dubbel kamer, ontbijt inbegrepen

Toeslagen
Half pension (6 maaltijden): €270 (dranken niet inbegrepen)
Vol pension (lunches en diners in zorgvuldig uitgekozen restaurants): €540 (dranken niet inbegrepen
Toeslag e-bike: €150
Toeslag hoogseizoen (01.05-31.10.21): €150
Upgrade naar premium hotel of kamer: €300 (niet van toepassing in de premium formule)

Niet inbegrepen
- Vluchten
- Niet vermelde diensten
- Annulatie- en reisverzekering - meer informatie op verzoek
- Dossierkosten: €50 (eenmalig)