Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Fietsvakanties > Minho & Porto voor foodies

Minho & Porto voor foodies

Terug

De Minho en Porto-fietsvakantie geeft je een unieke inkijk in het voortdurend veranderende landschap in de streek. Startpunt vindt plaats in de bergen van waaruit je naar de Atlantische Oceaan fietst. De drie grote rivieren Minho, Lima en Douro zijn stille toeschouwers tijdens deze route. De regio heeft een uitgebreide maritieme geschiedenis en tot op heden vind je nog restanten van de verdedigingswallen die de Spanjaarden binnen hun eigen grenzen hielden. Ook op gastronomisch vlak kom je niks tekort. De rurale keuken bevat veel vis en gerechten met zeevruchten die heerlijk smaken met een glaasje Vinho Verde-wijn. Hoogtepunt tijdens het fietsen is het contact met de lokale bewoners, vissers, landbouwers en eigenaars van de kleine winkeltjes. Sla het advies van de locals niet in de wind en fiets zeker eens lang de oude Romeinse brug in Ponte de Lima. Deze staat bekend voor zijn schoonheid en was van groot belang voor de Middeleeuwse pelgrims die vanuit Porto naar Santiago de Compostela gingen. Fietsen door het noorden van Portugal wordt nergens authentieker dan hier.  

Hoogtepunten

- Peneda-Gerês National Park waarin unieke diersoorten zoals de Iberische wolf leven
- Accommodatie in traditionele huizen en boerderijen
- Bergdorpjes met authentieke tradities
- Omwalde steden en mooie historische pleinen
- Proeven van de aromatische Vinho Verde-wijn en het ontdekken van wijngaarden
- Vissersdorpen met oude tradities waar de tijd is blijven stilstaan
- Wijn en gastronomische ervaringen die gedeeld worden door de eigenaars van de accommodaties
- Dagelijks verse visvangst uit de Atlantische Oceaan
- Barcelos, centrum van handgemaakte en geschilderde potten 
- Fietstochten langs de goudkleurige stranden
- Porto, bekend vanwege zijn wijn en attractieve stad (Unesco Wereld Erfgoed). Verkozen tot beste Europese bestemming in 2012, 2014 en 2017
- Keuze uit 2 niveau's (korte of langere afstand) op verschillende dagen

Dag 1 – Castro Laboreiro
Bij aankomst op de luchthaven van Porto is er een transfer met de auto naar Castro Laboreiro, dat in het nationale park van Gerês ligt. Terwijl je door de heuvels en bergen van het platteland rijdt, kom je voorbij tal van wijngaarden en ontdek je pittoreske dorpjes verspreid als een mozaïek over de vele bergketens. Dit is de plaats waar rust en vrede samenkomen, waar je drukte en stress van het dagelijkse leven in het niets verdwijnen. Een fietstochtje is hier zonder twijfel pure gelukzaligheid. Eenmaal aangekomen in de bergen van Serra de Laboreiro waar je de nacht zal doorbrengen, wordt er een steile klim gemaakt naar het dorp langs tal van dennenbossen. Het dorp is mooi in al zijn intimiteit met slechts enkele watermolens en een kleine buurtsupermarkt dat de kern van het leven hier vormt.
Overnachting in Hotel Castrum Villae*** of gelijkwaardigDag 2 - Castro Laboreiro naar Monção
De eerste etappe van je fietsvakantie is van een uitzonderlijke schoonheid met een aangename rit bergaf, langs de Spaanse grens, door een landschap van granieten aardlagen in gezelschap van slechts enkele bomen, door de noordelijke regio’s van het Gerês Nationaal Park en naar het land van de Serra de Peneda bergketen. In de 72.000 hectares van het Gerês Nationaal Park vind je één van de laatste natuurlijke schuilplaatsen voor wolven en gouden adelaars. Schrik niet als je plots oog in oog komt met een hert of een wild zwijn. Fiets verder door de doodstille kleine dorpjes waar je in geval van nood altijd een helpende hand vindt die je verder helpt. De gemeenschappelijke ovens waar dorpelingen vroeger samenkwamen om brood te bakken worden zijn nog niet helemaal afgedaan en daardoor bijzonder fascinerend. Daarnaast zijn ook de traditionele espiqueiros, kleine stenen huizen of winkels op palen, die zeker de moeite waard zijn. Wanneer je op het einde van de dag aankomt in Monçao, de omwalde stad op de oever van Minho-rivier, zal je begrijpen waarom de Portugezen zo trots zijn op het feit dat de Spanjaarden hun nooit konden bezetten.

Overnachting in Manor House Solar de Serrade of gelijkwaardig

Dag 3 - Monção naar Caminha
Vandaag zet de fietstocht zich verder richting het oosten, langs de Minho-rivier naar de Atlantische Oceaan. De tocht neemt je mee door de afgebakende Vinho Verde-regio en wijngaarden die de beroemde witte, droge wijn produceren. Geniet van het elegante Brejoeira Paleis dat nog steeds bewoond wordt door een familie die Vinho Verde-wijn van topkwaliteit maakt en neemt een flesje mee voor het avondmaal. Tijdens de route zal je enkele bezienswaardigheden tegenkomen die verwijzen naar de slag tussen Portugal en Spanje. Indrukwekkend is de 17de-eeuwse vestiging aan Valença en het fort van Vila Nova de Cerveira. Die avond verblijf je in Caminha, een aangename stad strategisch gelegen aan de monding van de Minho-rivier en waarvan de geschiedenis teruggaat tot pre-Romeinse tijd.

Overnachting in Design & Wine Hotel**** of gelijkwaardigDag 4 - Caminha naar Ponte de Lima
Fietsen langs de oneindigheid van de Atlantische Oceaan is een onvergetelijke ervaring, zeker wanneer de oceaan haar mooiste kant toont en je trapt langs enkele vissersdorpjes die zo lijken weggeplukt uit de vorige eeuw. Eenmaal aangekomen in Viana do Castelo worden de rust en stilte omgewisseld voor het bruisende hart van een stad die gesitueerd is aan de monding van de Lima-rivier. De geschiedenis gaat terug tot de tijd van de Romeinen toen de stad de belangrijkste haven in het noorden van Iberia was. Viana’s indrukwekkende geschiedenis omvat ook de tijd dat kooplieden provisie leverden voor de schepen die tijdens de beroemde Portugese ontdekkingsreizen in de 16de eeuw werden gebruikt. Later gebruikten de kooplieden de schepen om kabeljauw te vangen. Door hun rijkdom konden ze verschillende luxueuze herenhuizen bouwen waarvan de architecturale waarde nog steeds een meerwaarde is voor de stad. Een must-see is het 19de-eeuwse Byzantijnse Santa Luzia-kerkje dat een fantastisch uitzicht over de stad heeft. Om van dit uitzicht te kunnen genieten zal je enkele trappen moeten beklimmen maar de voldoening is nadien nog groter. Van hieruit fiets je terug richting platteland, waar je de Lima-rivier volgt tot je aankomt in Ponte de Lima. Het oudste dorp van Portugal is beroemd voor zijn prachtige Romeinse brug met meer dan 24 bogen maar was ook van belang voor de Middeleeuwse pelgrims die vanuit Porto naar Santiago de Compostela onderweg waren. Eenmaal aangekomen bij de accommodatie kan je te voet eens een kijkje gaan nemen in het kleine dorpje met zijn charmante setting. Strek die benen en kuier eens langs het pittoreske plaatsje. Na een stevige wandeling staat de gastheer klaar om je een uitstekende maaltijd aan te bieden vergezeld van enkele huisgemaakte wijnen. De volgende ochtend is er een mooi ontbijt gemaakt met zelfgemaakte honing.

Overnachting in Quinta da Agra Rural Guest House of gelijkwaardig

Dag 5 – Ponte de Lima naar Barcelos
Of je nu spiritueel aangelegd bent of niet, het Middeleeuwse Portugese pad van Santiago de Compostela is een buitengewone ervaring. Misschien komt het door het feit dat pelgrims al sinds de Middeleeuwen deze route hebben afgelegd met al hun kracht en toewijding. Het een route die ook tot op heden nog steeds erg geliefd is net vanwege de fysieke uitdaging en mentale grensverlegging. Dit is een aangename fietstocht door maisvelden en wijngaarden die zich verderzet richting Barcelos aan de Cavado-rivier. Barcelos is het centrum van de pottenbakindustrie en heeft ook op religieus vlak zijn stempel gedrukt. De 13de-eeuwse kerk is een erg mooie bezienswaardigheid om een stop in te lassen. Elk uur stipt zal je de klokken horen luiden. Onder andere door die klokken is de stad beroemd geworden.

Overnachting in Hotel Bagoeira*** of gelijkwaardigDag 6 - Barcelos naar Vila do Conde
Vandaag fiets je terug naar de Atlantische kust met een zicht dat je niet snel zal vergeten. Neem wat extra tijd om te genieten van een lekkere maaltijd. De vele, heerlijke gerechten zijn dé reden waarom Portugezen zo trots zijn op hun gastronomie. Alle maaltijden zijn bereid met de nodige kennis en liefde voor het vak en de natuur. Na de maaltijd stop je bij Vila do Conde, bekend voor zijn verleden in schepenbouwerij. Een replica van het ontdekkingschip is hier gebouwd. Het stadscentrum wordt gedomineerd door gracieuze huizen en kleine paleizen. De waarde van de visvangst is niet enkel zichtbaar in de haven. Als je die avond hebt genoten van een heerlijk zeevruchtengerecht en voor het slapengaan nog even wandelt langs het strand zal je je zoveel frisser voelen door de zilte zeelucht.

Overnachting in Hotel Brazão*** of gelijkwaardig

Dag 7 – Vila do Conde naar Porto
De laatste etappe van de fietsvakantie neemt je mee op een rustig fietspad langs de kust en leidt je door een zeevogelreservaat, duinen en doorheen vissersdorpen. Het is opmerkelijk hoe hard deze visserslui en hun vrouwen werken en toch goedgehumeurd kunnen blijven. Bij aankomst in Porto betreed je de stad via de monding van de Douro-rivier. De stad, die beroemd is vanwege zijn Port wordt beschouwd als één van de mooiste steden in Europa. Het is niet alleen Unesco Wereld Erfgoed maar bevat ook 1500 beschermde monumenten. Terwijl je fietst langs de Douro-rivier besef je pas wat voor een rijkdom de stad en zijn omgeving te bieden heeft.
Overnachting in Hotel NEYA Porto 4* of Miragaia House of gelijkwaardig

Dag 8 – Vertrek

Transfer naar de luchthaven van Porto. 


Regio: Porto & het Noorden van Portugal
Duur: 8 dagen / 7 nachten; 6 etappes
Moeilijkheidsgraden: Medium*
Beste reistijd: Maart tot november
Beschikbare fietsen: Hybride & E-Bike  

Minho en Porto

PT-BMINPOR7-VT

01.03.23

30.04.23

01.05.23

30.09.23

01.10.23

30.11.23

2-5 pers 920,00 1.030,00 920,00
6-10 pers 850,00 920,00 850,00
Toeslag single 320,00 390,00 320,00
Extra opties      
Wine experience 45,00
Wine & Dine pakket 135,00
Picknickpakket (6) 122,00
Toeslag e-bike 154,00

Alle prijzen zijn per persoon
Voor solo reizigers is de prijs op aanvraag

Aanvang is standaard op zondag(voor andere dagen is er een toeslag €140 pp bij 2 of 3 deelnemers - voor grotere groepjes wordt de prijs gegeven bij de offerte)

Inbegrepen
- organisatie van het programma
- 7 overnachtingen in vermelde hotels of gelijkwaardig op basis van een dubbel kamer met ontbijt
- dagelijkse transfer van de bagage
- transfer van en naar de luchthaven van Porto bij aankomst en vertrek (minivan of minibus) 
- transfer van het laatste hotel naar de luchthaven van Lissabon (minivan of minibus)
- Hybride fiets, bagagedrager, fietsmand, stuurtas (1 per 2 fietsen), slot (1 per 2 fietsen), helm en wegwerphoofdbescherming
- per groep: pre-paid GSM (met €10 belkrediet), toolkit, first aid kit, pomp, herstelkit en reserve binnenband 
- per groep: GPS met alle tracks en een roadbook met gedetailleerde informatie
- bewaarplaats voor de fietsen tijdens de nacht

Opmerking
We raden aan om je eigen helm mee te nemen, hoewel er ook gebruikte helmen kunnen voorzien worden zonder extra kosten. Er zijn ook nieuwe helmen te koop tegen een meerprijs van €55, deze moeten wel bij reservatie worden aangevraagd.

Opties
- Wijndegustatie  
      Dag 2 & 4: Bezoek en degustatie bij 2 vinho verde wijnproducenten in Monção en Ponte de Lima 
      Dag 7: Bezoek aan een historische portwijnkelder in Porto met degustatie     
- Wine & Dine pakket met 2 diners
    Dag 5 - Landelijk diner in een wijnlandgoed in Monção - 3-gangenmenu met wijn  
    Dag 7 - Gastronomisch diner in Porto met 4-gangenmenu en 3 wijnen     
- Picknickpakket: 6 lichte maaltijden om mee te nemen met de fiets
- E-Bike: 6 versnellingen (volgens beschikbaarheid gezien het beperkt aantal E-Bikes)

Niet inbegrepen
- Vluchten 
- Gids en ondersteuningsvoertuig (prijzen op aanvraag)
- Extra transfers niet vermeld
- Maaltijden, wijnervaringen en kookervaringen (optie zie prijstabel)
- E-Bike toeslag (zie prijstabel)
- Verzekering
- Persoonlijke uitgaven
- Alle niet vermelde diensten
- Dossierkosten

DIT PROGRAMMA BEVALT WEL MAAR HET IS NOG NIET PERFECT?

- Extra nachten in Porto of aan de kust?
- Upgrade naar 4*, 5*-hotels of Paradores?

Dit is allemaal mogelijk - gewoon eventjes vragen en dan maken we een aangepast voorstel.