Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Wandelvakanties > NP Peneda-Gerês

NP Peneda-Gerês

Terug

Begin het avontuur met het verkennen van het prachtige stadje Ponte de Lima in het hart van de regio Minho in Noord-Portugal. Verken de beroemde tuinen, het middeleeuwse centrum en de Romeinse brug om daarna te genieten van de traditionele Minho-keuken met een glas of twee lokaal geproduceerde vinho verde-wijn in een van de uitstekende restaurants van Ponte de Lima.

De eerste wandeldag neemt je bergopwaarts, van de schilderachtige terrasvormige perceeltjes rond het dorp Sistelo in de uitlopers van de Peneda naar een afgelegen streek wat in de zomermaanden door de lokale gemeenschappen wordt gebruikt voor begrazing en teelt. Je komt misschien wel de Portugese bergkoeien met lange hoorns tegen die vrij rondlopen om te grazen op de omliggende hellingen om 's avonds terug te keren naar de schuur. Breng de nacht door in een gezellige landelijke woning om vervolgens de reis verder te zetten naar de granieten rotsmuur, het bergmeer en het bedevaartsoord van Peneda waar je zal overnachten in een comfortabel hotel wat werd omgevormd van een voormalige pelgrimsaccommodatie.

Van hier af trek je zuidwaarts naar het voormalige bolwerk van dit afgelegen gebied om het kasteel van Lindoso en de verzameling stenen graanschuren (espigueiros) en dorsruimte te bezoeken. Daarna is het tijd om uit te rusten en te genieten van de gezellige cottage en een tradtionele maaltijd in een nabijgelegen restaurant. 

Een andere indrukwekkende cluster van graanschuren bevindt zich in het dorp Soajo, samen met oude granieten huisjes en een reeks stenen watermolens die essentieel waren voor het malen van maïs en tarwe in een geïsoleerde zelfvoorzienende gemeenschap. Met een charmant landhuis in Soajo als uitvalsbasis voor twee nachten, biedt de laatste wandeldag een aantal van de ruigste en meest spectaculaire landschappen van deze tour, evenals een aantal curiositeiten zoals een wolvenval op de weg terug van het dorp Avelar naar Soajo.
De laatste dag brengt je van de wildernis naar de fascinerende stad Porto, waar je tijd hebt om het UNESCO Werelderfgoedcentrum, de portwijnkelders en fantastische restaurants te verkennen. 

Duur: 8 dagen / 7 nachten - 5 wandeldagen
Type: zelf begeleid
Aantal deelnemers: min. 2
Niveau: middelmatig tot moeilijk
Totale wandelafstand: 80 km
Regio: Minho 
Periode: van 1 maart tot 31 oktober 2021


 

Dag 1     Aankomst Ponte de Lima 
Transfer op eigen initiatief (kan optioneel worden bijgeboekt) naar het charmante rivierstadje Ponte de Lima waar je wordt onthaald in het hotel door iemand van de lokale organisatie voor een volledige briefiing over het programma en overhandiging van de nodige documenten en uitrusting. 
Benut de rest van de dag om de stad te verkennen op eigen initiatief. Suggesties: het Internationale Tuinfestival, het Arnado Park, de gotische parochiekerk, een wandeling of fietstocht langs de rivier, de befaamde romeinse brug en een compact middeleeuws centrum met interessante pleinen, winkeltjes en café's. Kies een van de vele uitstekende restaurants en geniet van de lekkere lokale gerechten met een paar glaasje van de frisse vinho verde.  
Overnachting in een 3*-hotel

Dag 2     Transfer Ponte de Lima/Castro Laboreiro + circulaire wandeling (13 km | +440m)
Na een heerlijk ontbijt brengt de privéchauffeur u naar Castro Laboreiro om langs een oud herderspad richting de Peneda-berg te wandelen.
Steek het wilde hoogland over met een prachtig uitzicht over de omliggende bergen en wandel door het kleine dorpje Bouça dos Homens. Tegen het einde van je wandeling door dit majestueuze landschap zul je een geïsoleerd reservoir tegenkomen, schijnbaar in het midden van nergens.
Na een tocht met relatief weinig heuvels, brengt een steile afdaling langs een spectaculaire stenen trap en pad je naar het pelgrimsoord Peneda, volledig verborgen en bijna onder je voeten.
Een comfortabele overnachting wacht op je in het smaakvol ingerichte hotel wat is ondergebracht in de voormalige pelgrimsverblijven naast het heiligdom
Overnachting in een 3*-hotel

Dag 3    Lineaire wandeling van Castro Laboreiro naar Penada (15km |+311m)

Dag 4   Lineaire wandeling van Peneda naar Lindoso (19 km | +372m) 
Verlaat Peneda langs een oude pelgrimsroute die door de mensen uit omliggende dorpen wordt gebruikt om religieuze festivals bij te wonen. Dramatische berglandschappen en enorme rotswanden omringen je terwijl je de Peneda-rivier volgt door het kleine dorpje Tibo en door het dal naar de plek waar twee rivieren samenkomen. Op dit punt vormt de rivier de grens met Spanje en het is gemakkelijk om zich de aanzienlijke hoeveelheid smokkelwaar voor te stellen die hier de grens overschreed. 
Vanaf het dorp Várzea is het een gemakkelijke wandeling naast de spectaculaire dam over de Lima-rivier naar het nabijgelegen Lindoso, waar het kasteel getuige is van het vroegere belang.
Breng de nacht door in een prachtig gerestaureerd traditioneel dorpshuis en neem wat tijd om de traditionele gereedschappen en het uitgestalde borduurwerk te bekijken.
Overnachting in een landelijk hotel

Dag 5     Circulaire wandeling Serra Amarela (21 km | +745m)  
Overnachting in een landelijk hotel

Dag 6     Transfer Lindoso=>Avelar en lineaire wandeling naar Soajo (19 km |+576m)
Als je Lindoso verlaat, passeer je de ongelooflijke verzameling van 54 espigueiros (graanschuren) die onder het kasteel gegroepeerd staan terwijl je terugloopt naar de Lindoso-dam.
Loop bergopwaarts door dennenbossen met een prachtig uitzicht over het stuwmeer en verder naar Spanje voordat je het dorp Paradela binnenwandelt. Het pad gaat verder door terrasvormige velden en de kleine nederzetting van Cunhas voordat je steil afdaalt naar de prachtige Adrão-vallei.
Een laatste klim brengt je naar het dorp Soajo. Van hier is er een transfer naar Viana do Castelo
Overnachting in een 3* hotel


Dag 7     Transfer naar Porto


De rest van de dag is vrij om Porto te verkennen. Dwaal door de historische straten, koop enkele souvenris, bewonder de uitzichten of maak een begeleide tour in een van de portwijnkelders van Vila Nova de Gaia.
Met een overvloed aan restaurants om uit te kiezen, kan je de vakantie beëindigen met een verfijnde culinaire ervaring of in een meer traditionele setting. We geven u graag enkele tips.

Overnachting in een 3* hotel

Dag 8     Einde 
Na het ontbijt is het tijd voor check-out. Privé transfer naar de luchthaven (optioneel)

Peneda Gerês NP

PT-WNPPG7-PG

01.03.23  

31.10.23

Dubbel 790,00
Toeslag single 330,00

Prijzen per persoon

Inbegrepen
- 7 overnachtingen met ontbijt in hotels van vermelde categorie
- 5 picknicklunches tijdens de wandelingen (dag 2 tot dag 6)
- Transfer van de bagage tussen de hotels (1 stuk per persoon - max. 15kg/zak - dag 2 tot dag 6)
- Privétransfer van Ponte de Lima naar Castro Laboreiro (dag 2)
- Privétransfer van Lindoso naar Avelar (dag 6)
- Privétransfer van Soajo naar Viana do Castelo (dag 7)
- Roadbook met gedetailleerde routebeschrijvingen en niveauprofielen
- 24/7 hulp in geval van nood

Niet inbegrepen
- Internationale vluchten
- Transfer van Porto naar Ponte de Lima
- Transfer van Viana do Castelo naar Porto
- Transfer van het hotel naar de luchthaven van Porto
- Niet vermelde maaltijden 
- Annulerings- en reisverzekering
- Persoonlijke uitgaven en fooien

DIT PROGRAMMA BEVALT WEL MAAR HET IS NOG NIET PERFECT?
- Extra nachten in Porto of verlenging?

Vertel ons gewoon waar je naar op zoek bent. We passen elke route graag aan aan uw persoonlijke interesses, behoeften en planning om uw ideale reis te creëren en u te helpen het meeste uit uw bezoek aan het Peneda-Gerês National Park te halen.