Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Wandelvakanties > Camino de Santiago - Kustroute

Camino de Santiago - Kustroute

Terug

Begin dit avontuur met een bezoek aan Porto om daarna de tocht aan te vangen in Matosinhos en zo langs de oceaan te stappen naar het mooie stadje Vila do Conde met een traditie van kantklossen en maritieme geschiedenis. In de kuststeden Povoa de Varzim Esposende en Vila Praia de Âncora vindt men superverse vis en zeevruchten. Viana do Castelo met zijn middeleeuwse geschiedenis en een omweg naar de basiliek van Santa Luzia voor een prachtig uitzicht. Daarna verder langs het Portugese platteland en terug naar de Atlantische kust bij Caminha, met aan de overkant van de rivier Spanje.

Een schilderachtige tocht met de veerboot brengt je naar A Guarda met een prachtig stuk ongerepte kustlijn tot aan het aantrekkelijke stadje Baiona en zijn tapasbars. Tussen Vigo en Redondela kun je de lagune van de Vigo-rivier, bezaaid met de Cies-eilanden en drijvende mosselkwekerijen.
In Redondela kan je andere pelgrims ontmoeten die de centrale route van de Camino volgen. Neem de tijd om te genieten van het charmante historische centrum van Pontevedra en ontspan op een van de aantrekkelijke pleinen. Meer bossen, velden, rivieren, dorpen en valleien liggen tussen Pontevedra en het kuuroord Caldas de Reis. Verken Padrón, proef van de populaire groene pepertjes en leer over het verband met de heilge Jakobus alvorens de tocht te beëindigen in Santiago de Compostela.

Duur: 15 dagen / 14 nachten / 13 wandeldagen
Type: zelf begeleid
Aantal deelnemers: vanaf 1
Niveau: matig
Totale wandelafstand: 259km
Regio: Minho en Galicië
Periode: van 1 maart tot 31 oktober  

Dag 1     Porto
Verwelkoming in het hotel en briefing van het programma met overhandiging van alle nodige documentatie. Overnachting in Hotel Porto Trindade of gelijkwaardig

Dag 2     Porto (Matosinhos) ⇒ Vila do Conde (20 km)
Transfer naar Matosinhos waar de kustroute van de Portugese Camino de Santiago begint. 
Houten promenades en voetpaden leiden je langs de kustlijn via een reeks brede zandstranden, natuurgebieden en vissersdorpjes naar de historische kustplaats Vila do Conde.
Overnachting in Hotel Brazão of gelijkwaardig

* Nota: na het ontbijt afspraak met iemand van het lokale team die je naar Matosinhos brengt om de drukte van de stad en buitenwijken te vermijden. Voor wie het toch verkiest kan de tocht aanvatten in Porto - gelieve ons op de hoogte te brengen.

Dag 3     Vila do Conde ⇒ Esposende (25 km)
Doorkruis de woonwijken die Vila do Conde verbinden met de badplaats Povoa de Varzim. Een groot deel van de dag breng je door langs de kust tussen bloemen en zandduinen en over stranden. Daarna gaat het landinwaarts richting Esposende via markttuinen, bossen en dorpen en een brug over de brede Cávado-riviermonding.
Overnachting in Hotel Suave Mar of gelijkwaardig

Dag 4     Esposende ⇒ Viana do Castelo (23,5 km)
Nadat je de kust achter je hebt gelaten, passeer je verschillende dorpen en een aantal prachtige stukken bos en rivieren. De buitengewoon lange Eiffelbrug naar Viana do Castelo, een aantrekkelijke stad beroemd om zijn oude en hedendaagse architectuur, biedt een prachtig uitzicht over de Lima-vallei en riviermonding met in de verte verschillende bergketens.
Overnachting in Hotel Laranjeira of gelijkwaardig

Dag 5     Viana do Castelo ⇒ Vila Praia de Ancora (19 km)
De tocht van vandaag is grotendeels landinwaarts, met af en toe uitzicht op de kust vanuit een reeks bergdorpjes. Geniet van de schaduw van het eucalyptusbos terwijl je omhoog klimt vooraleer af te dalen naar het rustige kuststadje Vila Praia de Âncora.
Overnachting in Hotel Meira of gelijkwaardig

Dag 6     Vila Praia de Ancora ⇒ A Guarda (15 km)
Een vlak kustpad verbindt Âncora met Moleda en loopt dan verder naar het charmante stadje Caminha. Als er tijd is, maak dan een omweg door het dennenbos aan het strand vooraleer de veerboot te nemen die je over de Minho-rivier naar het rustige vissersdorpje A Guarda in Spanje brengt, een geweldige plek om te genieten van verse zeevruchten.
Overnachting in Hotel Villa da Guarda 
of gelijkwaardig

Dag 7     A Guarda ⇒ Oia (13 km)
Probeer wat tijd te maken voor een omweg naar de Keltische nederzetting Santa Tegra voordat je A Guarda verlaat - de uitzichten zijn spectaculair. Volg de Camino door het stadscentrum en verder naar de ruige kustlijn. Gebruik kustpaden, bospaden en geasfalteerde wegen om het kleine kustdorpje Oia te bereiken, dat wordt gedomineerd door het 12de-eeuwse klooster.
Overnachting in Hotel Raina 
of gelijkwaardig

Dag 8     Oia ⇒ Baiona (17,5 km)
Eerst stap je door landschappen met kleine velden, verspreide huizen en een paar kustdorpjes om daarna te veranderen in een berglandschap. Een laatste afdaling door het platteland en afgelegen dorpen brengt je naar het middeleeuws centrum van Baiona met 2 oude kerken.
Overnachting in  Hotel Anunciada 
of gelijkwaardig

Dag 9     Baiona ⇒ Vigo (25 km)
Zodra je de woonwijken rond Baiona verlaat, wordt het terrein steeds meer landelijk met dorpen en stukken bosland. Er is een kort stuk wat langs een drukke weg loopt, maar daarna keer je terug naar dopjes terwijl je stilaan Vigo nadert. De Camino neemt je mee door Castrelos Park om te voorkomen dat je door de stad loopt.
Overnachting in Hotel OCA Ipanema Vigo 
of gelijkwaardig

Dag 10     Vigo ⇒ Arcade (22 km)
Loop langs de belangrijkste winkelstraat van Vigo en zo de stad uit naar een lange weg die een reeks vreedzame heuveldorpen verbindt met uitzicht over de stad, de riviermonding en de haven. Ongeveer halverwege worden de huizen ingeruild voor bomen net voor de steile afdaling naar Redondela. Klim daarna door het bos vooraleer af te dalen naar Arcade, een stadje gelegen aan de rivier en beroemd om zijn oesters.
Overnachting in Hotel Duarte 
of gelijkwaardig

Dag 11     Arcade ⇒ Pontevedra (13 km)
Verlaat Arcade via zijn iconische brug. Volg oude stenen paden omhoog door een bos en maak vervolgens een mooie omweg langs de Tomeza-rivier om zo Pontevedra te bereiken, omringd door vogelgezang en groen in plaats van druk verkeer. Verken het historische stadscentrum, zijn sfeervolle pleinen en tapasbars.
Overnachting in Hotel Virgen del Camino of Hotel Avenida 
of gelijkwaardig

Dag 12     Pontevedra ⇒ Caldas de Reis (22 km)
De wandeling van vandaag naar Caldas to Reis voert je door een aantrekkelijk landschap en een stuk bos naar het kuuroord Caldas de Reis gelegen aan de rivier. Wanneer je het centrale plein hebt bereikt kan je de vermoeide voeten verfrissen in de thermale bron.
Overnachting in Hotel Balnearia Acuna 
of gelijkwaardig

Dag 13     Caldas de Reis ⇒ Padrón (19 km)
Begin de dag met een eenvoudige klim door een reeks kleine dorpjes en het heerlijke Valga-bos. Verscheidene indrukwekkende kerken en stenen kruisen staan langs de weg naar Padrón, het stadje aan de rivier waar, volgens de overlevering, het lichaam van de apostel Jakobus ten ruste werd gelegd door zijn trouwe volgelingen.
Overnachting in een Casa Antiga do Monte of Pazo de Lestrove 
of gelijkwaardig

Dag 14     Padron ⇒ Santiago (25 km)
De laatste fase van de Camino gaat grotendeels over het platteland met mooi bosgebied. Alleen de laatste paar kilometers lopen door drukke stedelijke gebieden maar als je eenmaal door de oude smalle straatjes van het middeleeuwse centrum van Santiago loopt, voel je de atmosfeer veranderen bij de benadering van het kathedraalplein.
Overnachting in Hotel Lux Santiago 
of gelijkwaardig

Dag 15     Santiago - .... 
Na het ontbijt is het tijd om zich voor te bereiden voor het vertrek en is er misschien nog wat tijd om de oude stad van Santiago de Compostela te verkennen - of misschien wel een of meerdere dagen verlenging.  

prijzen 2023

Camino Santiago- Kustroute
PT-WPPS14-PG

01.03.23

31.05.23

01.06.23

30.06.23

01.07.23

31.08.23

01.09.23

30.09.23

01.10.23

31.10.23

prijs pp in dubbel 1.020 1.115 1.220 1.115 1.020
toeslag single 525 590 640 590 525

Prijzen per persoon

Inbegrepen
- 14 overnachtingen met ontbijt in vermelde hotels of gelijkwaardig
- Transfer van de bagage tussen de hotels (1 stuk per persoon - max. 15kg/zak)
- Privétransfer van Porto naar Matosinhos (dag 2)
- 24/7 hulp in geval van nood
- Pelgrimskit: paspoort en schelp
- Roadboek van de Camino met tips en informatie (Engelstalig)

Niet inbegrepen
- Internationale vluchten 
- Aankomst- en vertrektransfer (prijs op aanvraag)
- Maaltijden
- Optionele bijkomende tours of activiteiten 
- Fooien en persoonlijke uitgaven

DIT PROGRAMMA BEVALT WEL MAAR HET IS NOG NIET PERFECT?
- Extra nachten in Porto of Santiago ?
- Upgrade naar 4*, 5*-hotels of Paradores?
- Kortere versie met start in Viana do Castelo / Caminha / Baiona en Vigo?
- Privétransfer van Santiago naar de luchthaven van vertrek?

Dit is allemaal mogelijk - gewoon eventjes vragen en dan maken we een aangepast voorstel.