Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Wandelvakanties > Atlantische Kust en Limavallei voor foodies

Atlantische Kust en Limavallei voor foodies

Terug

Welkom in Portugal, een land met 850 km spectaculaire gouden stranden! Deze wandelvakantie begint in het vissersdorp Esposende, midden in het natuurpark Northern Coast, een van de meest betoverende omgevingen langs de Atlantische kust van Noord-Portugal. De combinatie van rivier en zee maken van Esposende een oase van rust en natuurlijke magische landschappen, de ideale plek om je reis te beginnen. Geniet van het rumoer van de visindustrie, een van de traditionele activiteiten van de lokale families, terwijl je de kleine, felgekleurde vissersboten ziet aankomen met hun dagelijkse vangst van verse vis en zeevruchten die in de restaurants worden geserveerd. Slenter over de paden in het natuurpark langs de Atlantische Oceaan en ontdek lange, gouden stranden die geparfumeerd worden door het getij. Deze natuurlijke habitat met bijzondere kenmerken herbergt talrijke wilde plant- en diersoorten. Bewonder de enorme rijkdom aan zeewier - sargassum - dat volgens voorouderlijke tradities wordt verzameld en gedroogd door boeren en gebruikt om hun maïsvelden te bemesten. Beklim in de zalige stilte van de lichte zeebries de uitkijktorens om de zeevogels te bekijken. De velden en de zee vormen de achtergrond op een kustlijn die wordt verfraaid door windmolens, vuurtorens en forten.
Viana do Castelo, een kuststad met een schat aan middeleeuwse architectuur, is de hoofdstad van de Portugese folklore en de bakermat van verschillende Portugese ontdekkingsreizigers. Vanaf de 16e eeuw leidden deze onverschrokken zeevaarders hun schepen en karvelen de wereld rond tijdens het Tijdperk van de Ontdekkingen. Tegenwoordig heeft Viana do Castelo een schat aan statige huizen, herenhuizen en elegante pleinen die u zullen betoveren. De klim naar de top van de Santa Luzia-heuvel met uitzicht op de stad, of je nu liever de steile trappen beklimt of de kabelbaan berijdt, zal je belonen met het meest magnifieke landschap van de reisroute met stranden, rivier en het berggroen zover het oog reikt.
De laatste dagen van de reis zijn gereserveerd voor het verkennen van de regio rond Ponte de Lima, het oudste dorp van Portugal. Je zal niet onverschillig staan ​​tegenover de middeleeuwse sfeer van het centrum, het intens blauwe water van de Lma-rivier dat onder de Romeinse brug en zijn prachtige spitsboogbogen stroomt, of de middeleeuwse route die pelgrims afleggen op weg naar Santiago de Compostela langs de Camino de Santiago. Verken op je gemak de vele wegen die meerdere kleine dorpen met elkaar verbinden, langs weelderige wijngaarden, verder door het beschermde landschap van Lagoas, een toevluchtsoord en habitat voor meer dan 500 soorten planten en dieren afkomstig uit de regio. Een werkelijk inspirerende schilderachtige omgeving!

Hoogtepunten
- Wandelpaden aan de betoverende kust met kilometslange gouden stranden
- Verblijf in traditionele wijnlandgoeden, landhuizen en kleine hotels
- Vissersdorpen met traditionele, eeuwenoude visserstechnieken
- Verse vis en schaaldieren recht uit de Atlantische Oceaan
- Viana do Castelo, oude Romeinse haven en rijke middeleeuwse stad, Portugese hoofdstad van folklore
- Lagoas beschermd milieu, een uniek scenario en habitat van meer dan 500 soorten planten en dieren
- Ponte de Lima, het oudste dorp van Portugal, de Romeinse brug en het middeleeuwse stadscentrum
- Wijndegustatie met de wijnproducenten 
- Bezoek aan de wijndomeinen en wijngaarden van de frisse aromatische Vinho Verde
- Camino de Santiago, de pelgrimsroute naar Compostela sinds de middeleeuwen


Duur: 8 dagen / 7 nachten - 6 wandeldagen

Type: zelf begeleid met roadbook
Aantal deelnemers: min. 2
Niveau: licht
Totale wandelafstand: 75,9 km (korte versie) tot 91,2 km (lange versie)
Regio: Minho
Periode: maart tot november

Atlantic Coast & Lima Valley from ADAGIO on Vimeo.

Dag 1     Esposende - badplaats in het Natuurpark van de Noordkust
Bij aankomst op de luchthaven van Porto word je opgewacht voor de transfer naar Esposende. Gelegen aan de monding van de Cavado-rivier, met uitzicht op de Atlantische Oceaan, houdt deze stad zijn oude tradities in stand in de pittoreske vissershaven van waaruit kleine kleurrijke vissersboten dagelijks vertrekken om de markt en restaurants te voorzien van verse vis en schaaldieren.
Esposende, gelegen in het Parque Natural do Litoral Norte, is een gebied met prachtige landschappen en een ecologisch toevluchtsoord voor een grote verscheidenheid aan inheemse dier- en plantensoorten. Het is een uitnodigend gebied langs 18 km lange zandstranden, waarvan vele zijn beloond met een blauwe vlag van de Europese Unie. Maak een wandeling langs de rivier en steek de loopbrug over de duinen over terwijl je geniet van het uitzicht op de zee en de natuur.

 

Dag 2     Amorosa en Chafé - twee heerlijke werelden: stranden en wijngaarden
Op deze eerste dag van je wandelvakantie voert de reisroute je vanaf de stranden langs een rivier 
landinwaarts naar de wijngaarden van Vinho Verde, het beste van twee werelden. Begin bij de hoge vuurtoren en neem afscheid van Esposende terwijl je het pad volgt dat slingert tussen de duinen en pijnbomen. Loop langs de houten loopbruggen die zijn aangelegd om de zandduinen en de wilde grassen die daar groeien te beschermen, met de velden en de zee op de achtergrond. Na aankomst op het strand van Belinho vindt je een uitkijktoren waar je kunt genieten van de vogels. Kijk uit op voor typische soorten zoals kieviten, plevieren, visdieven (soort stern) en strandlopers. Volg het pad landinwaarts langs de rivier de Neiva. Vanavond logeer je in een landelijke woning waar je heerlijk kunt ontspannen in de tuin of bij het zwembad. Geniet van de frisse witte, biologische Vinho Verde-wijn die door deze familie wordt geproduceerd.
Beide routes zijn inclusief transfer.

Dag 3     Viana do Castelo - middeleeuwse stad en folklore hoofdstad
De tocht gaat verder noordwaarts langs de kust, door een maritieme omgeving bedekt met geurige dennen- en eucalyptusbossen. 
Volg de paden naar Cabedelo, een strand dat internationaal bekend staat om zijn watersporten - surfen, kitesurfen en nautische wedstrijden. Steek de Lima-rivier over via de metalen brug gebouwd door Gustave Eiffel, naar Viana do Castelo. De haven die van groot belang was tijdens het Romeinse rijk en gewijd aan de godin Diana en de stad werden steeds belangrijker naarmate de regio bevolkt werd. Tegen de 16e eeuw, tijdens de ontdekkingen, zeilden moedige zeelieden en zeevaarders naar Indië en Amerika, vanwaar ze beladen met kostbare en exotische goederen terugkeerden. Rijke kooplieden bouwden majestueuze historische gebouwen in manuelijnse, barokke, revivalistische en art-decostijlen. Het historische middeleeuwse stadscentrum, met zijn brede wegen en smalle straatjes, wordt beschouwd als een van de mooiste en best bewaarde van het land. Elegante herenhuizen met uitgebreide stenen wapenschilden en kostbare gevels met handgemaakte tegelpanelen vertegenwoordigen een authentiek compendium van Portugese architectuur door de eeuwen heen. Viana staat ook bekend als de folkloristische hoofdstad van het land, met frequente culturele activiteiten en veel winkels die handgeborduurde klederdrachten en typische filigraanjuwelen verkopen. Sluit de dag af met een wandeling over het steile pad of neem de kabelbaan, naar de top van de Santa Luzia-heuvel met uitzicht op de stad, waar je versteld zult staan ​​van het magnifieke landschap.

Dag 4     Viana do Castelo - vissersdorpen, windmolens en historische forten
Begin met een korte treinrit naar Vila Praia de Ancora. Dit vissersdorp, gelegen aan de monding van de Ancora-rivier, v
errukt bezoekers met zijn stralende licht en natuurlijke schoonheid. Het imposante 17e-eeuwse militaire fort met uitzicht op zee biedt beschutting aan een kleine maar extreem drukke haven vol kleurrijke vissersboten. Steek de rivier over en wandel over de paden en groene wegen, van het ene strand naar het andere, door dennenbossen, begeleid door een frisse zeebries. Passeer Cão Fort, een ander fort gebouwd om de Minho-regio te verdedigen tegen het Spaanse leger, en ga verder tot je aankomt bij het Afife-strand, een van de meest geliefde surfstranden in het noorden van Portugal. De historische vuurtoren van Montedor waakt op een hooghartige en strenge manier over iedereen die dicht bij de kust vaart. Als je terugkeert naar Viana, herinneren de elegante windmolens aan de landbouwtradities die verband houden met de maïs die vroege zeevaarders uit Zuid-Amerika meebrachten. Die avond kan je nieuwe energie opdoen met een uitstekend diner in een van de vele goede restaurants in de stad die gespecialiseerd zijn in de regionale keuken. Morgen brengt nog meer verrassingen!

Dag 5     Ponte de Lima - charme van het oudste dorp van Portugal
In de ochtend word je naar het hart van de beschermde omgeving van Lagoas gebracht, nabij Ponte de Lima. De ongeveer 350 hectare van deze beschermde regio bieden bezoekers een rustige omgeving van een unieke schoonheid. Slenter over de paden en bewonder de biodiversiteit die erin voorkomt - meer dan 500 soorten planten en dieren zoals otters, herten, Iberische padden, waterhagedissen, valken en nog veel meer. Terwijl je langs de Lima-rivier loopt, zul je de creativiteit van de landschappen bewonderen die op het International Gardens Festival worden tentoongesteld. Wanneer je Ponte de Lima nadert, de oudste stad van Portugal, steek je de brug over met zijn prachtige spitsbogen, eerst gebouwd door de Romeinen en vervolgens verbeterd in de middeleeuwen, en ga je de stad binnen. Daar zul je genieten van het middeleeuwse erfgoed, de smalle straatjes en mooie pleintjes en kan je een drankje nuttigen op een van de vele terrasjes met uitzicht op de rivier en de brug. De reis van vandaag eindigt in de buitenwijken van de stad, waar je de laatste drie dagen van het programma zult doorbrengen. Je kan ervoor kiezen om de Vinho Verde-wijn te proeven die wordt geproduceerd in het charmante rustieke huis waar je verblijft.

Dag 6      Ponte de Lima - door velden, wijnlandgoederen en wijngaarden
Na een heerlijk ontbijt is het tijd om het platteland, het erfgoed en de agrarische omgeving van Ponte de Lima te ontdekken. Wandel tussen groene maïsvelden en weilanden, omzoomd door wijngaarden, hier en daar onderbroken door kleurrijke boerderijen of de granieten muren van landerijen. Op de top van de heuvel biedt de kerk van Nossa Senhora da Boa Morte (Onze Lieve Vrouw van de Goede Dood), een aantrekkelijk barok monument, een prachtig uitzicht over de Lima riviervallei. De tuinen, het meer en het uitkijkpunt zijn uitstekende locaties voor meer foto's! Ga bergafwaarts naar de vallei, over geplaveide wegen of over paden tussen boomgaarden en velden. Al wandelend kom je gastvrije boeren en dorpelingen tegen die graag met je willen kletsen. Vervolg de weg langs de LIma-rivier en keer terug naar je verblijf, waar je, omgeven door Vinho Verde-wijngaarden, wat tijd kan doorbrengen in de prachtige tuin of bij het zwembad.

Dag 7     Ponte de Lima - langs de middeleeuwse Camino de Santiago
Ponte de Lima blijft zijn geheimen prijsgeven op deze laatste dag van je wandelvakantie! Vandaag trek je langs de Camino de Santiago, de beroemde route naar Santiago de Compostela die pelgrims in de middeleeuwen hebben genomen en nog steeds, zoals veel toegewijden deze route blijven volgen, vanwege de uitdagingen, de charmes en lessen over het leven. De wandeling omvat landelijke paden, typisch voor de Minho-regio, langs kleine boerderijen, maïsvelden en wijngaarden. Je steekt het dorp Ponte de Lima door en op de terugweg volg je de oever van de Lima-rivier langs een van de meest charmante paden. Sluit de dag met het ontdekken van de lokale keuken, met name de beroemde rojões met arroz de sarrabulho, een gerecht van varkensvlees en hartige rijst dat zeer goed samengaat met rode Vinho Verde uit de regio.

Dag 8     Vertrek
Transfer naar de luchthaven van Porto of verlenging naar keuze.

 

Atlantische Kust en Limavallei voor foodies

PT-WNPPG7-VT

01.03.22

30.04.22

01.05.22

30.09.22

01.10.22

31.10.22

Dubbel 2-5 pers 620,- 660,- 620,-
Dubbel 6-10 pers 580,- 600,- 580,-
Toeslag single 270,- 310,- 270,-
Wijndegustatiepakket 23,-
Picknickpakket 102,-
Half pension 230,-

Prijzen zijn per persoon

Aanvang: op zondag
Bij aanvang op een andere dag met 2-3 deelnemers wordt een toeslag van €125 p.p. aangerekend
Prijs voor alleenreizende personen is op aanvraag.

Inbegrepen
- organisatie van het programma
- 7 overnachtingen in een dubbel standaardkamer, ontbijt inbegrepen
- dagelijks transport van de bagage tussen de hotels
- gedeelde luchthaventransfers van de luchthaven van Porto naar het startpunt van de tour en van het eindpunt terug naar de luchthaven, per wagen, minivan of minibus.
- gedeelde mid-tour transfers (dag 2) Antas - Chafé; (dag 5) Viana do Castelo - Lagoas de Bertiandos
- login tot de app waar de route is gepubliceerd als digitale ondersteuning met mappen, bezienswaardigheden onderweg en routedetails. De klant dient dit op voorhand te downloaden op zijn eigen smartphone zodat hij dit online/offline kan gebruiken als gids tijdens de reis.

Not included
- persoonlijke gids (prijs op aanvraag)
- maaltijden, wijnproeverijen en kookervaringen (opties)
- treinticket Viana do Castelo - Vila Praia de Âncora
- verzekering (reisverzekering ten sterkste aanbevolen)
- persoonlijke uitgaven
- niet vermelde items

Opties
- Wijndegustatiepakket
  Dag 2 - bezoek aan een wijnkelder van een lokale producent met degustatie van een biologische Vinho Verde met lokale specialiteiten
  Dag 5 - bezoek aan een kleine Vinho Verde producent met degustatie van wijn en lokale specialiteiten
- Picknickpakket: 6 lichte maaltijden voor tijdens de wandelingen
- Half pension: 7 diners in het verblijf of dichtbij gelegen restaurants - wjn inbegrepen
- extra privé transfer 
tussen de luchthaven en het centrum van Porto: €50 (max. 3 p.) en €89 (4-7 p.)