Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Wandelvakanties > Douro Natuurpark voor foodies

Douro Natuurpark voor foodies

Terug

Ontdek de pracht van de meest afgelegen bergachtige regio van Portugal en het wildste pad langs de Douro-rivier: het Douro International Natural Park! Landschappen van monumentale kliffen, natuurlijke heiligdommen, majestueuze roofvogels die zweven boven de rivier, steden die hun voorouderlijke tradities hebben behouden, wijngaarden, olijf- en amandelboomgaarden, zijn de belangrijkste kenmerken van deze route. Het natuurpark beslaat een uitgestrekt gebied van 86.500 hectare langs de Spaanse grens en de Douro-rivier, waarvan het ruwe water zich een weg baant tussen spectaculaire kliffen die tot 350 meter hoog zijn. Een van Europa's belangrijkste natuurreservaten in Europa, de regio herbergt verschillende soorten vogels die zowel nationaal als internationaal met uitsterven worden bedreigd: aasgieren (symbool van het park), steenarenden, bonelli-arenden, griffioenen (de grootste Europese gier) en zwarte ooievaars.
Beginnend bij Miranda do Douro, een historische, monumentale en culturele stad, brengt deze tocht je door het natuurpark naar de toppen van de spectaculaire kliffen en naar typische dorpjes zoals Picote en Sendim, rijk aan handwerk en tradities. Olijfolie, amandelen, wijn, vijgen, Mirandesa-runderen en Miranda-ezels maken allemaal deel uit van de landbouwactiviteiten van deze betoverende regio. In een beschutte vallei kom je de grootste plantage van jeneverbesbomen van Europa tegen. Felgar is een charmant, vredig dorp met opmerkelijke landschappen. In Torre de Moncorvo, de hoofdstad van de bloeiende amandelbomen, kan je genieten van de typische met suiker bedekte amandelen.
De regionale keuken, gebaseerd op lokale producten, is een bijzondere ervaring. Aan het einde is er de magie van het uitzicht over de Douro-rivier en de majestueuze metalen brug bij Pocinho. Een treinrit brengt je stroomafwaarts naar je eindbestemming, Porto, een UNESCO-werelderfgoedstad, een van de mooiste van Europa. Ontdek het historische stadscentrum en proef de fantastische Portwijn!

Hoogtepunten
- Douro International Natural Park, een van Europa's belangrijkste natuurreservaten
- Meer dan 170 vogelsoorten, waarvan vele met uitsterven bedreigd

- Monumentale kliffen van meer dan 350 meter hoog, met uitzicht op de Douro-rivier
- Heerlijke paden door het natuurpark, langs wijngaarden, olijf- en amandelboomgaarden
- Kanotocht op de Douro (optioneel)
- Vogels kijken met een professionele gids (optioneel)
- Steden en dorpen met een schat aan architectonisch en cultureel erfgoed
- Accommodatie in kleine, charmante lokale hotels
- Proeverijen van wijn en likeur, smakelijke lokale gerechten op basis van lokale producten en recepten
- Treinrit stroomafwaarts naar Porto langs de prachtige Douro-spoorlijn
- Porto, uitgeroepen tot beste Europese bestemming in 2012, 2014 en 2017
- UNESCO-geclassificeerd historisch centrum van Porto en de wereldberoemde Port Wine Lodges
- Transfers van / naar de luchthaven
- Twee moeilijkheidsgraden beschikbaar

Duur: 8 dagen / 7 nachten - 6 wandeldagen

Type: zelf begeleid met roadbook
Aantal deelnemers: min. 2
Niveau: licht tot middelmatig 
Totale wandelafstand: 68 km (korte versie) tot 92,6 km (lange versie)
Regio: Porto en het noorden van Portugal
Periode: maart tot juli en september tot november

Douro International Park from ADAGIO on Vimeo.

Dag 1     Miranda do Douro - geschiedenis, tradities, cultuur en dans
Bij aankomst op de luchthaven van Porto word je opgewacht voor de transfer naar Miranda do Douro, het meest oostelijke punt van de reisroute. Je
 zult versteld staan van de prachtige landschappen die je tijdens de reis zal tegenkomen. Deze kleine stad, gelegen op een plateau boven de Douro-rivier en de Spaanse grens, wordt omgeven door het internationale natuurpark Douro en zijn majestueuze kliffen. Miranda do Douro, waarvan de tradities nog steeds worden gevolgd door de inwoners, is een welkom toevluchtsoord van de moderne wereld, te beginnen met de eigen regionale taal, Mirandês, tot de kleurrijke typische dans van de Pauliteiros de Miranda.

Dag 2     Miranda do Douro - roofvogels en spectaculaire kliffen                        
11,8 korte route of 18,3 km lange route

Begin met een wandeling door de stad en een bezoek aan de imposante kathedraal, historische stadsmuren en geniet van spectaculaire uitzichten op rotsen en afgronden.
Daarna volg je paden en sporen in het natuurpark, langs kleine dorpjes en de omliggende natuurlijke omgeving. Als je langs typische huizen loopt met fruitboomgaarden die de fotografen onder jullie zullen aantrekken, kom je misschien wel een vriendelijke, wilde Mirandés-ezel tegen, een ras die de regio probeert te beschermen. Het hoogtepunt van je reisroute is het uitkijkpunt São João das Arribas en een van de meest uitzonderlijke uitzichten over de Douro-rivier terwijl deze zich een weg baant tussen de hoge kliffen. Hier kan je ook enkele van de wilde vogels uit de regio zien, zoals steenarenden, griffioenen, aasgieren, zwarte ooievaars en anderen. Je kan ervoor kiezen om vogels te observeren met een professionele gids. Wanneer je terugkeert naar Miranda, heb je van juli tot oktober ook de mogelijkheid om te kanoën langs de kliffen aan de Douro-rivier. Een ervaring die je niet mag missen!
De kortere route is inclusief een overstap.

Dag 3     Sendim - wandeling door het Natuurpark en bezoek aan schilderachtige dorpen
10,8 korte route of 21,63 km lange route
Het is tijd om afscheid te nemen van het wonderlijke Miranda do Douro en verder zuidwaarts te trekken.
Langs diverse paden door het natuurpark kom je aan in Picote, een pittoresk dorpje met rustieke stenen huizen en een 
spectaculair uitzicht over de Douro-rivier die een scherpe natuurlijke bocht naar het zuiden maakt. Het pad gaat door natuurlijke omgevingen met inheemse vegetatie - ceders, eiken, kurkeiken, gaspeldoorn en rozemarijn - en weilanden waarrop de lokale Mirandesa-koeien grazen. De bestemming van vandaag is Sendim, een dorp waarvan de bevolking voornamelijk leeft van landbouw en handwerk en zeer gastvrij is voor bezoekers. Grijp deze kans om de handwerkwinkel naast de kerk te bezoeken en de lokale kostuums te ontdekken. Je verblijft hier in een klein, typisch lokaal hotel.
De kortere route is inclusief een overstap.

Dag 4     Sendim - traditioneel handwerk, wijn en olijfolie
11,5 km
Je verlaat het dorp langs een verharde aardenweg voor een circulaire wandeling door de natuur, langs wijngaarden, olijf- en amandelboomgaarden. De lokale bewoners vertellen graag over hun tradities en delen deze met bezoekers. Let op de uitgestrekte plantage van jeneverbessen, vanwaar de beroemde bessen komen die worden gebruikt voor het kruiden van voedsel en het maken van gin. Er is het hele jaar door een breed scala aan attracties: bloeiende amandelbomen in februari en maart, ontluikende wijnstokken vanaf april, druivenoogsten in augustus of september, amandeloogst in september en olijvenoogst in oktober of november. Wanneer u terugkeert naar Sendim, kan je ervoor kiezen om de kleine lokale wijnmakerij te bezoeken en de wijnen te proeven, vergezeld van specialiteiten uit de lokale keuken.

Dag 5     Felgar - natuurparadijs en rustieke charme
9,1 korte route of 13,1 km lange route
Begin de dag met de transfer naar Felgar. Felgar, gelegen aan de noordkant van de Roboredo-berg en de vallei van de Sabor-rivier, is een dorp met charmante huizen die zich uitstrekken over een zonnige heuvel met uitzicht op de omliggende valleien en bergen. Begin de wandeling in het centrum van de stad en maak een circulaire wandeling tussen kleine veldenen olijfboomgaarden. Je zult versteld staan ​​van het spectaculaire intense blauw van het water van de Sabor-rivier. Deze regio is een waar toevluchtsoord van natuur, rust en stilte, slechts van tijd tot tijd onderbroken door het geschreeuw van een griffioen als hij overvliegt of door het geluid van een boer die zijn velden aan het bewerken is. Je wordt ondergebracht in het centrum van Felgar in een groot, onlangs gerestaureerd, elegant 17e-eeuws herenhuis. Profiteer van de tuin om te ontspannen bij het zwembad!
Een optie voor deze dag is een uitzonderlijk compleet programma met een 4x4-voertuig en een professionele gids naar de beste plaatsen om vogels te observeren en om te wandelen langs de prachtige Apajares-weg, een van de mooiste routes in Portugal.

Dag 6     Torre de Moncorvo - hoofdstad van bloeiende amandelbomen en poort tot de Douro wijnstreek
11,3 korte route of 14,43 km lange route
Verlaat Felgar langs lokale wegen en blijf wandelen langs de schilderachtige greenway die werd aangelegd op een spoorlijn die niet meer in gebruik is. Onderweg word je begeleid door weelderige olijf- en amandelboomgaarden. In februari of maart zal je versteld staan van de bloeiende amandelbomen, een van de meest opmerkelijke natuurprachten die Portugal te bieden heeft. Je bestemming is Torre de Moncorvo, een gezellig stadje dat de poort vormt naar de Douro-wijnstreek waar de wereldberoemde Port en Douro-wijnen worden gemaakt. Het centrum van de stad is zeer aantrekkelijk met prachtige herenhuizen, het Spoorwegmuseum, talloze kleine winkeltjes met allerlei regionale producten zoals olijfolie, amandelen, kaas, jam, gerookt vlees en wijn. In een van deze winkels kun je zien hoe met suiker bedekte amandelen worden gemaakt, een lokaal snoepje dat de eerste prijs won als een van Portugal's Sweet Wonders. Je wordt hartelijk ontvangen in het elegante huis waar je die nacht verblijft, met een proeverij van de heerlijke likeuren die daar worden geproduceerd, de perfecte combinatie voor Moncorvo-amandelen.

Dag 7     Porto - UNESCO Werelderfgoed en wereldbefaamd voor de Portwijn
13,7 km

Op deze laatste dag verlaat je Torre de Moncorvo en ga je verder langs de greenway, richting Pocinho. De greenway gaat door een regio met prachtig uitzicht over de Douro-rivier, langs terrasvormige wijngaarden en de weelderige groene monding van de Sabor- rivier. Je zult weten dat je het einde van je wandeling bereikt als je de majestueuze spoorbrug en de Pocinho-dam ziet. Hier neem je de trein naar Porto (het ticket is niet inbegrepen in het programma), een heerlijke reis langs heuvels bedekt met terrasvormige wijngaarden die zo typerend zijn voor de Douro-wijnstreek, een UNESCO-werelderfgoed.
Je reis eindigt in het station São Bento, in het centrum van Porto, dat wordt beschouwd als een van de mooiste vijf treinstations ter wereld. Het hotel ligt dicht bij het station en je kan er naartoe stappen of een taxi nemen.
Porto, beroemd om zijn port, is een van de mooiste steden van Europa en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Profiteer van deze laatste dag en nacht om de stad te verkennen, bezoek een van de historische portwijnhuizen en ontdek de verscheidenheid aan culinaire hoogstandjes in de stad.

Dag 8     Vertrek
Transfer naar de luchthaven van Porto.
Mogelijkheid tot het verlengen van het programma met een of enkele nachten.

 
 

Douro Internationaal Natuurpark 

PT-WDINP7-VT

01.03.23

30.04.23

01.05.23

30.09.23

01.10.23

31.10.23

Dubbel 2-5 pers 880,- 905,- 880,-
Dubbel 6-10 pers 800,- 830,- 800,-
Toeslag single 380,- 395,- 380,-
Wijndegustaties 51,-
Vogelobservatie Miranda do Douro 95,-
Kajak Miranda do Douro 51,-
Vogelobservatie en trekking 345,-
Picknickpakket 109,-
Half pension 330,-

Prijzen zijn per persoon

Aanvang: op zaterdag
Bij aanvang op een andere dag met 2-3 deelnemers wordt een toeslag van €215 p.p. aangerekend
Prijs voor alleenreizende personen is op aanvraag.

Inbegrepen
- organisatie van het programma
- 7 overnachtingen in een dubbel standaardkamer, ontbijt inbegrepen
- dagelijks transport van de bagage tussen de hotels
- gedeelde luchthaventransfers van de luchthaven van Porto naar het startpunt van de tour en van het eindpunt terug naar de luchthaven, per wagen, minivan of minibus.
- gedeelde mid-tour transfers (dag 2) Miranda do Douro - Pena Branca; (dag 3) Miranda do Douro - Vila Chã de Braciosa; (dag 5) Sendim - Felgar
- login tot de app waar de route is gepubliceerd als digitale ondersteuning met mappen, bezienswaardigheden onderweg en routedetails. De klant dient dit op voorhand te downloaden op zijn eigen smartphone zodat hij dit online/offline kan gebruiken als gids tijdens de reis.

Niet inbegrepen
-persoonlijke gids (prijs op aanvraag)
- maaltijden, wijnproeverijen en kookervaringen (opties)
- treinticket Pocinho - Porto
- verzekering (reisverzekering ten sterkste aanbevolen)
- persoonlijke uitgaven
- niet vermelde items

Opties
- Wijndegustaties
  Dag 4 - Bezoek aan een lokale wijnproducent in Sendim met degustatie van wijn en lokale specialiteiten
  Dag 7 - Bezoek aan een portwijnkelder in Porto
- Picknickpakket: 6 lichte maaltijden voor tijdens de wandelingen
- Half pension: 7 diners in het verblijf of dichtbij gelegen restaurants - wjn inbegrepen
- extra privé transfer tussen de luchthaven en het centrum van Porto 
€50 (max. 3 p.) en €89 (4-7 p.)
- Vogelobservatie Mirando do Douro (halve dag)
   Gespecialiseerde gids
   Transport in een off-road voertuig
   Uitrusting: verrekijker, telescoop en tripod
- Kajak Miranda do Douro (halve dag)
   Gespecialiseerde gids
   Uitrusting: kajak, peddels, reddingsvest
- Vogelobservatie en trekking (volledige dag - dit vervangt de wandeling op dag 5)
   Gespecialiseerde gids
   
Transport in een off-road voertuig
   Uitrusting: verrekijker, telescoop en tripod
   Trekking in Vale da Ribeira do Mosteiro (Calçada de Alpajares en St. Ana)
   Vogelobservatie in het Douro Internationaal Natuurpark