Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Wandelvakanties > Douro Wijnstreek voor foodies

Douro Wijnstreek voor foodies

Terug

Kom en ontdek de geweldige, wereldberoemde wijnregio in de Douro-vallei! De eerste afgebakende en gecontroleerde wijnregio ter wereld in 1756, prijkt met trots op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Wandel op en neer door de terrasvormige wijngaarden van de schistrotsen aan de rivier tot aan de toppen van de heuvels, geniet van de rijke regionale keuken, de olijfolie en typische producten, en proef de wereldberoemde Port- en Douro-wijnen van de regio. Tijdens je reis zal de magische Douro-rivier je betoveren met adembenemende landschappen, of je nu langs de rivier wandelt of op de rivier vaart.
De route begint in Sabrosa, de geboorteplaats van Ferdinand Magellan en een van de meest karakteristieke steden in de regio. Loop door prachtige omgevingen, ontdek onbekende plaatsen zoals het nobele wijndorp Provesende, waar je het grootste aantal landhuizen en statige huizen in de Douro-regio vindt, en Ucanha, een pleisterplaats voor de cisterciënzer monnikenwijnroute. Pinhão is een stad in het hart van de Douro waar de meeste van de beste Port- en Douro-wijndomeinen zich bevinden. Wandel het treinstation binnen en bewonder de handbeschilderde tegels (azulejos) waarmee het is versierd. Maak een tocht op de rivier met een van de typische boten, de rabelo, waarop in het verleden de jonge wijnen stroomafwaarts werden verscheept naar de pakhuizen in Vila Nova de Gaia, tegenover Porto. De monumentale stad Lamego nodigt je uit om de lokale mousserende wijn te ontdekken. Van daaruit reis je langs de Camino de Santiago, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, en kom je in de buurt van Régua, de hoofdstad van de regio Alto Douro.
De route biedt een scala aan mogelijkheden om Port- en Douro-wijnen te ontdekken met proeverijen op verschillende wijndomeinen, evenals een proeverij van de uitstekende olijfolie die in deze regio wordt geproduceerd door een lokale producent. Een verscheidenheid aan kleine restaurants nodigen uit om te genieten van de uitstekende lokale keuken en de kwaliteit van de producten.

Hoogtepunten
- Douro wijnstreek, UNESCO Werelderfgoed, beschouwd als een van de 5 beste wijnproducerende regio's
- wandelen tussen de unieke wijngaardterrassen
- Provesende - historisch dorp gelegen op een heuvel boven de Douro-rivier, rijk in cultuur en landschappen
- boottochtje op de Douro met een rabelo, de beste manier om te genieten van de river en omliggende landschappen
- verblijf in kleinschalige hotels of wijn- en olijfolie producerende landgoederen
- proeverijen van Port- en Dourowijn en lokaal geproduceerde olijfolie
- typische dorpjes verscholen tussen de wijngaarden boven de Douro-rivier, met adembenemende landschappen
- Lamego - de stad van de monumenten
- Régua, internationale hoofdstad van de wijn en wijngaarden, het hart van de Douro-streek
- traditionele lokale keuken en handwerk

Douro Wine Region from ADAGIO on Vimeo.

Dag 1     Sabrosa - onderweg naar de Douro wijnstreek met zijn befaamde wijngaarden
Bij aankomst op de luchthaven van Porto word je opgewacht voor de transfer naar Sabrosa, een klein stadje en geboorteplaats van Ferdinand Magellan, de eerste navigator die rond de aarde is gevaren. 
Ontdek de natuurlijke schoonheid van deze stad, omringd door wijngaarden, een van de poorten naar de afgebakende wijnstreek van de Douro. De wijngaarden die de achtergrond vormen en de rust en stilte van deze stad zijn een voorbeeld van wat je kan verwachten tijdens de rest van deze reis.

Dag 2     Sabrosa - essentie van de Dourostreek 
Begin met een wandeling rond Sabrosa over oude landelijke wegen en paden. Begin met de huizen in het centrum van de stad die plaats maken voor een groen landschap van pijnbomen en wijngaarden. Je passeert de eerste quinta's, de naam die wordt gegeven aan de wijndomeinen waar de wijnstokken worden verbouwd en waar de boerderij vaak ook de wijnmakerij huisvest. De rust en stilte van de plaats wordt vaak gezocht als toevluchtsoord voor de stress van het dagelijkse leven. Het uitzicht over de wuivende deken van weelderige wijngaarden in Fermentões is werkelijk adembenemend. De Douro-regio begint zijn charmes te onthullen!
Het optionele programma biedt de mogelijkheid om de meer menselijke en authentieke aard van de productie van olijfolie te waarderen, met een welkom bezoek aan de pers en proeverijen bij een kleine lokale producent.

Dag 3     Provesende - dorp met barokke en neoklassieke herenhuizen
Verlaat Sabrosa langs rustieke geplaveide wegen die de vele wijnquinta's met elkaar verbinden. De met wijnranken begroeide terrassen en hun steunmuren werden moeizaam door de mens gebouwd door de leisteen van de heuvels op te breken. Het pad opent zich op magische wijze na het dorp Celeirós en onthult het majestueuze landschap van de Douro-regio: heuvels bedekt met weelderige groene wijngaarden waarop de wijnmakers de namen van hun eigendommen hebben geschilderd. Aangekomen bij het prachtige uitkijkpunt Monte São Domingos, ontdek je een van de mooiste landschappen in de hele regio. Van daaruit eindigt de tocht in Provesende, een goed onderhouden historisch wijndorp met een rijk erfgoed met het grootste aantal herenhuizen in de Douro-regio, met indrukwekkende barokke en neoklassieke gevels uit de 16e tot de 18e eeuw.
De bakkerij en de aantrekkelijke geur van vers gebakken brood uit de houtoven en de handwerkwinkels met lokaal geproduceerde producten zijn slechts enkele van de interessante plekken om te ontdekken.
Je hebt de mogelijkheid om een ​​wijndomein te bezoeken, waar je wordt verwelkomd om te genieten van speciale proeverijen van Port en Dourowijn en te leren hoe deze beroemde wijnen worden gemaakt.

Dag 4     Lalim - wereldbefaamde terraswijngaarden en het stadje Pinhão
De wandeling van vandaag verbindt Provesende met Pinhão langs een middeleeuwse weg die je langs de heuvels naar de rivier voert, altijd vergezeld van het bewonderenswaardige werk van de mens die de terrassen steen voor steen heeft gebouwd. Pinhão, dat wordt beschouwd als het geografische centrum van de Douro-wijnregio, is het regionale hoofdkantoor van veel van de bekendste wijnbedrijven in de haven en de Douro. Gelegen tussen de Douro- en de Pinhão-rivieren, is het een van de meest pittoreske dorpjes van Portugal. Het treinstation, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en versierd met prachtige handbeschilderde tegels die het leven in de regio uitbeelden, is vooral een bezoek waard. Er is de mogelijkheid om uitzonderlijke wijnen te  proeven die worden geproduceerd in een van de fascinerende wijnhuizen.
Maak vanuit Pinhão een ritje op een typische rabeloboot, identiek aan het vaartuig dat eeuwenlang de jonge port over de rivier naar de pakhuizen bracht in Vila Nova de Gaia, tegenover Porto. Nadat je van boord bent gegaan, wordt je overgebracht naar de eindbestemming van de dag, Ucanha. Dit is een kans om je te koesteren in de rust en stilte van deze landelijke stad en je energie te vernieuwen voor wat je nog te wachten staat!

Dag 5     Ucanha - bergdorpen van demonen en voorouderlijke tradities
Deze dag nemen we een rondrit over heuvels en dalen, beginnend en terugkerend naar Ucanha. Begin je wandeling langs de rivier en neem de tijd om van een van de kleine watervallen onderweg te genieten. De hele wandeling brengt je in contact met de natuur terwijl je kleine boerderijen en dennenbossen passeert door pittoreske dorpen, langs kasseien straten met typische granieten huizen. Je kunt misschien de 12e eeuwse klooster van Salzedas bezoeken, een indrukwekkend gebouw dat boven het kleine dorp uittorent waarin het is gelegen. Aankomend in het dorp Ucanha, kun je gaan zwemmen vanaf het prachtige rivierstrand. Daarna, steek de middeleeuwse brug over en stop om de oude toren te bezoeken die tot 1527 diende als douanepost om een tol te innen van iedereen die de gebieden van het klooster binnenkwam. Net voor het einde van je uitje, voorbij de Murganheira wijngaard, kun je voor de optionele bezoek en proeverij van de beroemde sprankelende wijn kiezen. Een heerlijke ervaring tussen een onvergetelijk visueel assortiment van duizenden flessen die verstopt zitten in de donkere, koude, wijnkelders.

Dag 6     Lamego - stad van monumenten
Het is tijd om afscheid te nemen van Ucanha. Wandel
 over kleine wegen en paden tussen dorpen, wijngaarden en uitgestrekte appelboomgaarden die bekend staan ​​om de geur van hun fruit. Bij het kleine plaatselijke café kan je aanbellen om de eigenaar op te roepen die je met open armen zal verwelkomen. Dit is waar de cisterciënzermonniken wijn produceerden in de 12e eeuw, waar ze de omgeving vormden en het land bewerkten, hun wijnstokken cultiveerden en wijntechnieken en -tradities creëerden die tot op de dag van vandaag worden overgeleverd. Hier vindt je enkele van de beste Portugese mousserende wijnen. Voordat je Lamego bereikt, kan je de optie kiezen om een van deze wijnen te proeven in een  historische wijnmakerij. De eindbestemming, de historische stad Lamego, heeft het rijkste architectonische erfgoed in de Douro-regio. Het kasteel dateert uit de middeleeuwen en bevindt zich op de top van de stad, en vooral de prachtige kathedraal met zijn weelderige monumentale barokke trap. Beklim de 686 treden omgeven door weelderige tuinen en rijkelijk versierd met kunstwerken: beelden, obelisken, fonteinen en handgemaakte decoratieve tegelpanelen.

Dag 7     Cambres - langs de pelgrimroute naar Compostela en historische wijnhuizen
De laatste tocht begint in het centrum van Lamego en voert je gedeeltelijk langs een van de seculiere pelgrimsroutes in het binnenland van Portugal op weg naar Santiago de Compostela. Degenen die ze vandaag bewandelen, ervaren levenslange uitdagingen, attracties en lessen. Je wordt begeleid door de indrukwekkende omgeving van wijngaarden en historische quinta's, aangezien hier in de 12e eeuw de eerste grote wijngaardenvan de streek werden geplant. Het einddoel is Cambres, een stad omgeven door een groene deken van wijngaarden, vlakbij Régua, de hoofdstad van de Douro-wijnstreek. Aantrekkelijke geplaveide wegen leiden je langs beroemde quinta's waar je kan kiezen om Port en Douro-wijnen te  proeven in een van de beroemdste wijnmakerijen in de regio, daterend uit de 16e eeuw. Beleef deze laatste dag ten volle, een die zal voortleven als een onvergetelijke dag voor de meest fantastische landschappen en wijnen die Portugal te bieden heeft.

Dag 8     Vertrek
Transfer naar de luchthaven van Porto of optioneel verlenging in Porto.

 
 
 
 

Douro Wijnstreek voor foodies 

PT-WDWF7-VT

01.03.23

30.04.23

01.05.23

30.09.23

01.10.23

31.10.23

Dubbel 2-5 pers 975,- 1.195,- 975,-
Dubbel 6-10 pers 940,- 1.165,- 940,-
Toeslag single 455,- 570,- 455,-
Wijndegustaties 125,-
Picknickpakket 160,-
Half pension 399,-

Prijzen zijn per persoon

Aanvang: op zaterdag
Bij aanvang op een andere dag met 2-3 deelnemers wordt een toeslag van €122 p.p. aangerekend
Prijs voor alleenreizende personen is op aanvraag.

Inbegrepen
- organisatie van het programma
- 7 overnachtingen in een dubbel standaardkamer, ontbijt inbegrepen
- dagelijks transport van de bagage tussen de hotels
- gedeelde luchthaventransfers van de luchthaven van Porto naar het startpunt van de tour en van het eindpunt terug naar de luchthaven, per wagen, minivan of minibus.
- gedeelde mid-tour transfers (dag 4) Pinhão - Ucanha
- Rabelo boottocht op dag 4
- login tot de app waar de route is gepubliceerd als digitale ondersteuning met mappen, bezienswaardigheden onderweg en routedetails. De klant dient dit op voorhand te downloaden op zijn eigen smartphone zodat hij dit online/offline kan gebruiken als gids tijdens de reis.

Not included
- persoonlijke gids (prijs op aanvraag)
- maaltijden, wijnproeverijen en kookervaringen (opties)
- verzekering (reisverzekering ten sterkste aanbevolen)
- persoonlijke uitgaven
- niet vermelde items

Opties
- Wijndegustaties
  Dag 2 - Bezoek 
met degustatie aan een kleine lokale producent van olijfolie in Sabrosa 
  Dag 3 - Bezoek met degustatie aan een familiebedrijf, producent van Douro- en portwijn in Celeirós
  Dag 4 - Bezoek met degustatie een een befaamd elegant wijngoed in Pinhão
  Dag 6 - Bezoek met degustatie aan een producent van schuimwijn in Ucanha
  Dag 7 - Bezoek met degustatie aan een familiebedrijf en producent van Douro- en portwijn en olijfolie in Cambres
  In totaal worden er 15 soorten wijn geproefd

- Picknickpakket: 6 lichte maaltijden voor tijdens de wandelingen
- Half pension: 7 diners in het verblijf of dichtbij gelegen restaurants - wjn inbegrepen
                      waarvan 2 diners met 4-gangen menu en aangepaste wijnen op een wijn estate
- extra privé transfer tussen de luchthaven en het centrum van Porto 
€50 (max. 3 p.) en €100 (4-7 p.)