Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Wandelvakanties > Hart en Ziel van de Douro

Hart en Ziel van de Douro

Terug

Volg onverharde wegen en wandelpaden van dorp tot dorp, met af en toe een pauze voor een picknick en een bezoekje aan een lokaal wijndomein waar je niet alleen bekroonde tafelwijnen kunt proeven, maar ook port- en moscatelwijnen.
Je zal een beter inzicht krijgen in de lokale tradities en wijnproductie door de lokale musea, zoals het brood- en wijnmuseum in Favaios en de activiteiten die nodig zijn om de terraswijngaarden het jaar rond te verzorgen. 
Aan het einde van de dag kan je ontspannen in zorgvuldig geselecteerde landhuizen en hotels waar je een warm welkom ontvangt, een comfortabel bed en heerlijke maaltijden.
Het wandelavontuur in de Douro-vallei wordt afgesloten in de fascinerende historische stad Porto waar men een van de portwijnkelders van Vila Nova de Gaia kan bezoeken en de vele bezienswaardigheden en uitzichten van Porto kan verkennen.

Duur: 8 dagen/7 nachten - 6 wandeldagen
Type: zelf begeleid
Aantal deelnemers: vanaf 2 
Niveau: middelmatig
Totale wandelafstand: +/- 77km
Regio: Douro 
Periode: van 1 maart tot 31 oktober 


Dag 1    Aankomst Porto

Private transfer naar het hotel en briefing
Overnachting in een 4* hotel


Dag 2     Van Porto naar de Douro per trein 

Transfer naar het station van Porto waar je de trein (niet inb.) neemt naar het dorp Pinhão, gelegen aan de oevers van de Douro (duur van de treinrit is 2,5 uur - ticket is niet inbegrepen). Het station is er sierlijk gedecoreerd met azulejos (blauw beschilderde tegels) die de wijnproductie in de Dourostreek afbeelden.
Bij aankomst wandel je, of neem je een taxi naar een wijndomein met aantrekkelijke kamers en adembenemende uitzichten op de Douro-rivier en het zwembad.  
Maak een wandeling door de wijngaarden, proef van de wijnen of maak een boottochtje op de rivier (ter plaatse te betalen). 's Avonds kan je genieten van smakelijke lokale gerechten in het restaurant van het hotel of in een van de restaurants in het dorp.
Overnachting in een 3* hotel

Dag 3     Lineaire wandeling van Pinhão naar Vilarinho de São Romão (9km, +587m)
Verken de westelijke hellingen van de Pinhão vallei en klim naar de in de heuvels gelegen dorpen van São Cristovão do Douro en Provosende. Het uitzicht op de omliggende wijngaarden maken de inspanning meer dan waard. Eindig de dag met een warm welkom en huisbereide maaltijd in een historisch landhuis. Bij goed weer kan je een dip nemen in het zwembad of gewoon heerlijk relaxen in de lounge.
Overnachting in een landelijk hotel

Dag 4     Circulaire wandeling langs de Pinhão Rivier (13 km, +512m)
Met Vilarinho de São Romão als basis, slingert de cirkelvormige route van vandaag zich naar de Pinhão-rivier via een paar kleine dorpjes en wijndomeinen en verder langs de tegenoverliggende heuvels, door de wijngaarden, met gevarieerde landschappen en overal prachtige uitzichten.
Ontspan op een picknickplekje aan de rivier voordat je je bergopwaarts begeeft naar het dorp Celeirós, waar je kan stoppen om de wijnen te proeven van Quinta do Portal alvorens terug te keren naar de heerlijke accommodatie. Voor wie het hier liever voor bekeken houdt kan een taxi nemen tot aan het verblijf. 
Overnachting in een landelijk hotel

Dag 5     Lineaire wandeling van Vilarinho de São Romão naar Alijó (16 km - +626m)
Geniet van de uitzichten over de vallei tijdens de tocht naar het lieflijke dorpje Sabrosa. Volg verder een oude weg van Sabrosa naar Favaios door de wijngaardterrassen die leiden naar de rivier en verder bergopwaarts tussen wijngaarden en olijfboomgaarden en zie hoe het landschap ogenzienlijk verandert.
Proef in Favaios van traditioneel brood uit de houtoven met een glaasje Moscatelwijn om daarna verder te trekken naar het kleine historische stadje Alijó. Installeer je in het comfortabel verblijf voor de komende 2 nachten. Verken het stadje of ontspan bij het zwembad voor het diner in het restaurant van de accommodatie of in een naburig restaurant.
Overnachting in een 4* hotel. 

Dag 6     Circulaire wandeling via São Mamede da Ribatua (15 km, +369m) 
Vandaag staat een circulaire wandeling op het programma van Alijó naar het oude dorpje São Mamede da Ribatua, door een golvend landschap met een steeds veranderend lappendeken van wijngaarden en velden, met spectaculaire uitzichten op de met rotsen bezaaide bergen. Keer terug naar Alijó in de schaduw van pijnboombossen of neem een taxi terug voor een iets meer ontspannende namiddag.
Overnachting in een 4* hotel.

Dag 7     Lineaire wandeling van Alijó naar Casal de Loivos (14 km, + 233m)
Breng de dag door wandelend door wijngaarden, met een paar bezoekjes aan een wijnlandgoed voor een rondleiding met degustatie alvorens de bergkam te bereiken op de top van de oostelijke hellingen van de Pinhão-vallei. Draai om en kijk naar de tegenoverliggende terrasvormige hellingen om de dorpen te identificeren waar je eerder in de week naar toe bent gelopen. Je hebt tevens een prachtig uitzicht op de Douro-rivier voordat je het laatste dorp van de dag bereikt.
Breng de nacht door in een landhuis uit de 17e eeuw met een prachtig uitzicht en een zwembad. Bezoek het nabijgelegen olijfoliemuseum of ontspan op het gezellige terras.
Overnachting in een landelijk hotel 

Dag 7     Wandeling van Casal de Loivos naar Pinhão (6 km, +50m) + trein naar Porto 
De korte maar glorieuze wandeling van vandaag naar Pinhão geeft voldoende tijd voor een laatste wijnproeverij (optioneel, ter plaatse te betalen) met zicht op de Douro-rivier. Je zou kunnen lunchen in het dorp of picknicken tussen de wijngaarden alvorens de trein terug te nemen naar Porto voor een overnachting in het hart van de stad in een stijlvol modern hotel.
Neem de tijd om de historische monumenten van de stad te verkennen, de heropgewaarde wijken zoals de Rua das Flores en het Ribeira district aan de oevers van de rivier. Als je voldoende tijd hebt, steek dan de rivier over en bezoek minstens een van de oude portwijnkelders in Vila Nova de Gaia om te zien en te ruiken waar de vaten met rijpende wijn worden opgeslagen.
Overnachting in een 4*-hotel in Porto  

Dag 8
Lineaire wandeling van Casal de Loivos naar Pinhão (6km | +59m)
Terug naar Porto met de trein (niet inbegrepen).
Optie: transfer van het station naar de luchthaven of het hotel in Porto

prijzen 2023

Hart en Ziel van de Douro - wandeltour
PT-WDOSG7-PG

01.03.23

30.05.23

01.05.23

15.10.23

16.10.23

31.10.23

prijs pp in dubbel 1.115 1.220 1.115
toeslag single 400 460 400

Inbegrepen
- 7 overnachtingen met ontbijt
- Avondmaal met dranken op dag 3 en 4 
- Picknicklunches op dag 3 tot 7
- Private transfer van de luchthaven van Porto naar het station van Campanhã op dag 1
- Transfer van de bagage tussen de accommodaties van dag 2 tot 6  (1 tas van max. 15kg per persoon)
- Transfer van de bagage naar het station van Pinhão op dag 7 
- Roadbook met gedetailleerde routebeschrijvingen en niveauprofielen
- 24/7 noodnummer

Niet inbegrepen
- Internationale vluchten
- Privétransfer of treintickets van Porto naar de Douro 
- Alle niet vermelde maaltijden
- Bezoeken aan wijndomeinen en degustaties
- Inkomgelden voor musea en andere optionele uitgaven
- Persoonlijke uitgaven en fooien   
- Verzekeringen

Wat meebrengen
Het grootste gedeelte van de tour is off-road langs ruig terrein dus heb je stevige wandelschoenen nodig met goede vering en steun.
Er is weinig schaduw dus bescherming tegen de zon is noodzakelijk.
Gebruik van wandelstokken is aanbevolen.