Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Wandelvakanties > Douro Int. Park en Côa-vallei

Douro Int. Park en Côa-vallei

Terug

7-daagse zelfgeleide wandelvakantie in Noordoost Portugal. Reis door prehistorische gebieden om getuige te zijn van dramatische rotsformaties, bedreigde fauna, historische dorpen en oude culturen.

Het avontuur begint in de stad Porto, UNESCO Werelderfgoed, waar u de trein neemt naar de Spaanse grens. De treinrit gaat langs de Douro-rivier, omringd door de betoverende landschappen van de verbazingwekkende Douro-vallei en de beroemde wijnstreek.

Ongeveer zo ver als je kunt komen van de drukte, verblijf je de eerste paar dagen op een werkend wijnlandgoed en olijfboerderij terwijl je het dramatische landschap, de geschiedenis en de lokale tradities van het Douro International Natural Park verkent.

In de Côa-vallei verblijf je in een herdersdorp en bezoek je een lokale kaasproducent. Een hoogtepunt van de ervaring is een nachtelijk bezoek aan de paleolithische rotskunstsite aan de oevers van de rivier de Côa.

Je krijgt de kans om opmerkelijke middeleeuwse architectuur te zien in het kleine stadje Freixo de Espada à Cinta en passeert kleinere dorpjes terwijl je je een weg baant over paden die meer dan duizend jaar oud zijn.

Er zijn tal van mogelijkheden om te zien hoe de belangrijkste gewassen van druiven, amandelen en olijven worden verbouwd in dit afgelegen deel van Portugal.

Als je het geluk hebt om deze wandeltocht eind februari of begin maart te maken, zie je het landschap veranderen door de roze en witte wolkjes van bloeiende amandelbomen. Misschien kun je tegen het einde van je avontuur zelfs een festival bijwonen dat gewijd is aan de amandelbloesems in Vila Nova de Foz Côa. Wacht nog een beetje langer en je bent omringd door kleurrijke voorjaarsbloemen.

Duur: 8 dagen / 7 nachten / 5 wandeldagen
Type: zelf begeleid
Aantal deelnemers: min. 2
Niveau: licht tot middelmatig
Totale wandelafstand: 76,4 km
Regio: Minho
Periode: van 1 februari tot 30 juni en van 15 september 15 november

Dag 1     Aankomst in Porto
Bij aankomst op de luchthaven van Porto brengt een privéchauffeur je naar het hotel in Porto.
Wanneer je incheckt in je hotel in Porto, ontvang je je welkomstpakket, dat alle informatie bevat die je nodig hebt om optimaal te genieten van deze zelfgeleide wandelvakantie, inclusief je treinkaartjes naar het archeologische park van de Côa-vallei.
Afhankelijk van je aankomsttijd kan je Porto verkennen, een prachtige stad vol geschiedenis en charme.
Verken de architectonische hoogtepunten van het stadscentrum dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat of steek de rivier over naar Vila Nova de Gaia om een van de portwijnkelders te bezoeken.
Indien gewenst kunnen we een rondleiding door Porto organiseren.
Verblijf in een charmehotel in het centrum van Porto.

Dag 2     Porto => Côa-vallei en het internationale natuurpark Douro
Neem de trein vanuit Porto langs de rivier de Douro, helemaal tot aan het einde van de lijn bij Pocinho. Soms passeert de trein zo dicht bij de Douro-rivier dat je hem bijna zou kunnen aanraken.
Ongeveer een derde van de reis passeert het opmerkelijke UNESCO-werelderfgoedlandschap van de wijnstreek Alto Douro. Daarna wordt het landschap wilder en ruiger.
Breng de nacht door in een prachtig verbouwde stenen boerderij in het Douro International Natural Park, waar naast druiven ook olijven en amandelen worden verbouwd. Uw gastheer bereidt tijdens uw verblijf heerlijke maaltijden van lokale producten.
Verblijf in een landhuis/boerderij - ontbijt en diner

Dag 3     Mazouco => Freixo de Espada à Cinta | 16,8 km | +268m -458m
Wandel over een lineair pad door het open landschap rond het dorp Mazouco en verder naar Freixo de Espada a Cinta. Je hebt een fantastisch uitzicht op de Douro-rivier, met Spanje aan de andere kant, en de steile kliffen van het Douro International Natural Park dat bekend staat als de "grand canyon" van het Iberisch schiereiland. Dit woeste, rotsachtige landschap is een toevluchtsoord voor bedreigde vogelsoorten zoals de aasgier en de vale gier.
Er is bewijs van prehistorische menselijke activiteit in dit gebied in de vorm van een 10.000 jaar oude rotstekening van een paard, gelegen nabij de rivier. Je zult later in de week vergelijkbare rotstekeningen van dichtbij bekijken.
Tegen het einde van de wandeling kom je in het middeleeuwse dorp Freixo de Espada à Cinta, waar men zich kan vergapen aan de verrassende hoeveelheid manuelijnse (Portugese gotische) architectuur, vooral rond de ingang van de parochiekerk.
Keer terug naar het verblijf via de wijngaarden en olijfboomgaarden van Margarida.
Ontbijt, picknicklunch en diner

Dag 4     Ribeira do Mosteiro => Freixo da Espada à Cinta | 15,8 km | +611m -239m
Een mooie rit voert je door een dramatisch landschap van indrukwekkende rotsformaties die meer dan 500 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Je komt nog dichter bij deze geologische wonderen als je de overblijfselen van de Romeinse weg Calçada de Alpajares volgt.
Dit eeuwenoude pad slingert omhoog langs de dramatische kliffen waar bedreigde roofvogels leven, waaronder aasgieren en vale gieren.
Vervolg je weg door het platteland en het dorp Poiares, waarbij je de typische gewassen van de regio ziet en meer te weten komt over enkele traditionele landbouwpraktijken.
Keer terug naar de boerderij voor nog een nacht. 
Ontbijt, picknicklunch en diner

Dag 5     Rota do Jornaleiro - Barca D'Alva => Vilar de Amargo | 15,2 km | +635m -153m
Stop op de rit naar Barca D'Alva om getuige te zijn van het ongelooflijke uitzicht op de internationale natuurparken Douro en Arribes del Duero met de schiervlakten van Castelo e Leon en de indrukwekkende Saucelle-dam.
Vanuit Barca D'Alva verken je het landschap ten zuiden van de Douro-rivier te voet, langs een route die vaak werd gebruikt door dagloners (genaamd jornaleiros) die voor de lokale boerderijen werkten wanneer dat nodig was.
Gedurende de dag verandert het landschap van wijngaarden in olijfgaarden en graanvelden voordat je het magische rotsachtige landschap bereikt dat dichter bij het dorp Vilar de Amargo ligt, de uitvalsbasis voor de komende 2 nachten.
Verblijf in een cottage - 
Ontbijt en picknicklunch 

Dag 6     Vilar de Amargo =>Castelo Melhor | 16,1 km \ +147m -386m
Verlaat het dorp om door de rotsachtige vlaktes te lopen waar de schapen grazen - misschien zie je lokale herders hun kuddes daarheen brengen aan het begin en einde van de dag.
Loop door het dorp Algodres, dat dateert uit de pre-Romeinse tijd, en verder naar Almendra. Dit dorp is ontstaan uit een nederzetting uit de ijzertijd in de 1e eeuw voor Christus en was duidelijk een belangrijke plaats in de 15e en 16e eeuw tot halverwege de 19e eeuw, zoals je kunt zien aan de indrukwekkende gebouwen en monumenten.
Na Almendra loop je verder door de hooglanden en je ziet het dorp Castelo Melhor genesteld in de heuvel voor je, omgeven door olijfboomgaarden en enkele wijngaarden. Ga na de wandeling terug naar de cottage om je op te frissen voor de rest van de dag.
Bezoek een lokale kaasproducent en proef regionale producten voordat je op een reis door de tijd gaat naar het Boven-Paleolithicum, ongeveer 25.000 jaar geleden, om prehistorische rotstekeningen te zien aan de oevers van de Côa-rivier.
Verblijf in een cottage - ontbijt en picknicklunch

Dag 7     Castelo Melhor naar het Côa Museum | 12,5 km | +381m -423m
Begin je laatste wandeldag vanuit Castelo Melhor en wandel door grotendeels onontgonnen landschap, waarbij je de overgang ziet van granieten stenen naar de leisteen die al die jaren geleden het 'canvas' was voor de paleolithische rotstekeningen.
Bewonder het fantastische uitzicht over het landschap en de Côa-vallei. Je daalt af naar de samenvloeiing van de rivieren Côa en Douro door prachtige wijngaarden en wandelt vervolgens de tegenoverliggende heuvel op naar het Côa-museum.
Vier het met een lunch in het museumrestaurant. Het menu is uitgebreid en bevat zowel traditionele Portugese gerechten als meer eigentijdse gerechten.
Gun uzelf de tijd om het museum te bezoeken en meer gravures te zien terwijl u leert over de mensen die ze hebben gemaakt.
Sluit de dag af in het middeleeuwse stadje Torre do Moncorvo, uw uitvalsbasis voor de nacht.
Verblijf in een boetiek gastenverblijf - ontbijt

Dag 8     Terugkeer naar Porto 
Na je onderdompeling in de parken Douro International en Côa-vallei is het tijd om terug te keren naar Porto.
Een korte transfer brengt ju terug naar het treinstation van Pocinho, vanwaar je de schilderachtige trein in de tegenovergestelde richting neemt en geniet van de uitzichten die uu meer vertrouwd zijn.
Wanneer je aankomt in Porto, kun je je weg vervolgen naar je volgende bestemming of ons vragen om een extra nacht of twee in het stadscentrum toe te voegen aan je wandelvakantiepakket (extra kosten zijn van toepassing).
Ontbijt

 

prijzen 2024

Douro Int. Park + Côa vallei  - wandeltour
PT-WDPC7-PG

01.02.24

30.06.24

15.09.24

15.11.24

prijs pp in dubbel 1.620,- 1.620,-
prijs pp 4 pax 1.340,- 1.340,-
Toeslag Single 2 pax 405,-
Toeslag Single 4 pax 385,-
Welkomstbriefing (per koppel/familie/groepje) 65,-

Inbegrepen

- 7 overnachtingen met ontbijt
- Lunchpakket op dagen 3 en 6

- Avondmaal met dranken op dag 2,3 en 4
Bezoek een kaasproducent en proeverij van regionale producten
Geleid bezoek aan de rotskunstsite van Penascosa 
Gedetailleerde routenotities
App met route-informatie voor gebruik op een smartphone
- Private transfer van de luchthaven van Porto naar het hotel in Porto op dag 1
- Privétransfer van het hotel in Porto naar het treinstation van Porto Campanhã op dag 2
Treinkaartjes van Porto naar Pocinho op dag 2
- Transfer van de bagage tussen de accommodaties van dag 2 tot 6  (1 tas van max. 15kg per persoon)
- Transfer van/naar routes op dagen 3 en 7
-
Transfers van en naar het treinstation van Pocinho
- 24/7 noodnummer

Niet inbegrepen
- Internationale vluchten
- Alle niet vermelde maaltijden
- Persoonlijke uitgaven en fooien   
- Verzekeringen