Home > Bestemmingen > Europa > Portugal

Portugal

Terug

De schoonheid van de eenvoud

Verwacht het onverwachte

Het Portugese vasteland is onderverdeeld in vijf grote regio's: Porto & Norte de Portugal, Beiras & Centro de Portugal, Lissabon & Costa Lisboa, Alentejo en de Algarve.
Ook de autonome regio's van de Azoren en Madeira behoren tot Portugal.
 
In de provincie Minho, dat als geboorteplaats van het land wordt beschouwd, liggen twee van de oudste steden van Portugal: Guimarães, de eerste hoofdstad, en Braga, het belangrijkste religieuze centrum van het land. Het leven hier is nog erg traditioneel. De landbouw vaart wel bij de vele regen, die dit tevens tot de groenste streek van Portugal maakt.
 
De Douro, of “gouden rivier”, slingert zich door diepe valleien met duizenden wijngaarden naar de historische stad Porto, de thuishaven van de port.

Ten noordoosten hiervan liggen de plateaus en bergketens van Tras-os-Montes (achter de bergen), de meest onherbergzame en armste streek van Portugal.

 
De Beiras vormen een afscheiding tussen het groene noorden en het droge zuiden. Ze strekken zich uit over de hele breedte van het land en omvatten de hoogten van de Serra da Estrela en de zoutmoerassen van de Ria de Aveiro. De steden variëren van het levendige Figueira da Foz tot de universiteitsstad Coimbra.
 
Tussen de Taag en de kust ligt Estremadura, een gebied met golvende heuvels, die eindigen in ruige kliffen en stranden. De Ribatejo daarentegen is een uitgestrekte vlakte langs de oevers van de Taag, waar prachtige paarden en vechtstieren grazen. De mooiste middeleeuwse kloosters van Portugal getuigen van de bewogen, roemruchte geschiedenis van deze streek.
 
Een uurtje rijden in noordwestelijke richting van Lissabon brengt u bij de rotsachtige Costa Lisboa aan de Atlantische kust, de beboste heuvels van Sintra of het binnenland met zijn villa’s en paleizen. Ten zuiden van Lissabon kunt u genieten van stranden en vissersdorpjes of van de lagunes in de monding van de Taag en de Sado. De "fado" (betekent 'lotsbestemming') is de nationale muziekvorm waarin de 'saudade' tot uitdrukking komt en is de expressie van verlangen en weemoed. Deze muziek wordt al meer dan 150 jaar gekoesterd door de inwoners van Lissabon.
 
De zonovergoten Alentejo tussen de Taag en de Algarve beslaat bijna een derde deel van Portugal. De uitgestrekte, golvende vlakten met goudkleurige tarwe of zilverkleurige olijfbomen, witte dorpjes, megalieten en kastelen en vooral de rust van de ruimte maken de Alentejo zo aantrekkelijk voor bezoekers.
 
De Algarve verschilt qua klimaat, cultuur en landschap sterk van de rest van Portugal. De adembenemend mooie kust en het weer dat door de warme zee- en luchtstroming uit het naburige Noord-Afrika het hele jaar door mild is, maken de Algarve tot een van de populairste vakantiebestemmingen van Zuid-Europa.
 
Het eiland Madeira is een groen, subtropisch paradijs van vulkanische oorsprong. De eilanden van de Azoren liggen op 1450 km van het Portugese vasteland en zijn bekend om hun vulkanische landschap, weelderige vegetatie en vredige levensstijl.