Home > Praktische info > Reispas gestolen?

Reispas gestolen?

Voor je vertrekt

Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Zorg dat je een goede reisverzekering afsluit en schrijf altijd het adres, telefoonnummer en e-mailadres op van de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade of consulaat. Het wordt ook aangeraden om je te registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zodat je gegevens bekend zijn bij de ambassade in geval van nood. Neem verder een tweede identiteitsbewijs mee zoals een rijbewijs en een paar pasfoto’s.

Daarnaast moet je om een nieuw paspoort aan te kunnen vragen toegang hebben tot kopieën van belangrijke documenten. Deze documenten zijn je routebeschrijving, paspoort (foto-, handtekening- en visumpagina’s), rijbewijs of identiteitskaart (voor- en achterkant) en geboorteakte. Als je Burgerservicenummer niet in je huidige paspoort staat, moet je ook een brief meenemen van de Belastingdienst of een andere overheidsorganisatie waarop het nummer staat vermeld. Om er zeker van te zijn dat je deze documenten ook niet kwijt raakt kan je ze als scan digitaal bewaren door ze bijvoorbeeld naar jezelf te mailen, op een usb te zetten of bij een online opslagdienst zoals Dropbox op te slaan. Je kan ook kopieën geven aan een betrouwbaar persoon die je makkelijk kan bereiken in nood.

Onderweg

Neem je paspoort alleen mee als het echt nodig is en zorg dat je hem goed wegstopt. Een moneybelt is de meest veilige optie om je paspoort te bewaren. Dit is een soort heuptasje die je onder je kleding kan dragen.

Zodra je paspoort kwijt of gestolen is, moet je meteen aangifte doen bij de politie. Licht daarna zo snel mogelijk de ambassade of het consulaat in en maak meteen een afspraak om een nieuw paspoort aan te vragen. Op dit moment heb je de kopieën van je belangrijke documenten nodig. Voor het geval je ook nog je geld kwijt bent, is het handig om een lijst met namen en telefoonnummers te hebben van personen die je kunnen helpen. De ambassade helpt je vervolgens contact met hen op te nemen.

Hou je je aan deze tips dan kan je dat een hoop ellende besparen.

Bron: Columbus magazine