Home > Praktische info > Vliegangst

Tips tegen vliegangst

(Bijna) iedereen gaat graag op vakantie. De reis zelf is echter een andere zaak. Zo is het niet altijd aangenaam om talloze uren in de auto door te brengen, maar ook over het vliegtuig is lang niet iedereen enthousiast.

Het is vaak lang wachten in de luchthaven voor je op het vliegtuig mag, maar voor velen is de vlucht zelf ook een onaangename ervaring. Vliegangst (of aviofobie) is absoluut niet zeldzaam en ook wel een beetje normaal. Wij geven je alvast enkele tips tegen vliegangst mee! 

Kijk je echt tegen de vlucht op? Dan hebben wij enkele tips tegen vliegangst die van je vliegreis toch een aangename ervaring kunnen maken. Voor echt ‘diepe’ vliegangst is het echter beter een specialist in te schakelen, vermijd absoluut medicatie te nemen zonder medeweten van je huisarts! 

Wen aan vliegtuigen en de geluiden ervan

De geluiden van een vliegtuig kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden als je er niet vertrouwd mee bent. Door enkele YouTube video’s te bekijken van het opstijgen en landen van vliegtuigen, weet je welke geluiden normaal zijn en maak je je daar al geen zorgen over!

Ook turbulentie is voor velen een nachtmerrie… Vraag echter eens rond in je kennissenkring wie er al eens in een vliegtuig met turbulentie heeft gezeten, zodat je je al mentaal wat kan voorbereiden. En onthoud dat turbulentie in het vliegtuig als een hobbelige weg voor een auto is; de normaalste zaak van de wereld dus.

Het gros van de vliegangstlijders krijgen het vaak al moeilijk in de luchthaven. De drukke sfeer en alleen het vooruitzicht zelf van wat te komen staat, kan hen dikwijls doen panikeren… Het kan helpen om enkele van de reality reeksen op TV zoals ‘Airport’ of ‘Het leven zoals het is: Luchthaven’ te bekijken om wat te wennen aan de luchthavensfeer. En je zal snel inzien hoe eenvoudig het proces op de luchthaven eigenlijk echt is. Zelfs als er toch iets misloopt op de luchthaven (zoals verloren bagage) is dit geen ramp, daarvoor dient je reisverzekering!

Vliegangst? Vliegen is veilig!

Ook door naar de cijfers te kijken kan vliegangst afnemen. Vliegen is veiliger dan met de auto rijden. Vliegtuigpersoneel wordt bovendien streng opgeleid. Door zelf te zoeken naar de juiste informatie en niet toe te geven aan het gevoel dat vliegen onveilig is, kan je al belangrijke stappen zetten voor het overwinnen van vliegangst.

Hou jezelf bezig tijdens de vlucht

Tijdens je vlucht kan je best een boek of tablet computer meenemen voor een beetje afleiding. Door bijvoorbeeld een leuke film te bekijken tijdens de vlucht, is hij zo over. Vele luchtvaartmaatschappijen voorzien zelf films, maar met je eigen tablet en oordopjes kan je ook een deel van het achtergrondgeluid vermijden. Kortom, alles wat je gedachten kan verzetten, kan het voor jou wat draaglijker maken…

Medicijnen tegen vliegangst

Er zijn medicijnen om angst te onderdrukken zoals bijvoorbeeld Oxazepam of slaappillen. Zoals alle medicatie dien je best eerst je huisarts consulteren vooraleer deze in te nemen! Er is niets zo lastig als aviofobie, maar je vliegangst overwinnen kan ook probleemloos zonder medicijnen of slaappillen!