Home > Praktische info > Reisdocumenten

Reisdocumenten

Om naar het buitenland te reizen moet u uw identiteit kunnen aantonen. Elk land heeft zijn eigen regels over welke reisdocumenten ze aanvaarden.
Voor sommige landen volstaat de gewone Belgische identiteitskaart. Dat geldt vooral voor de lidstaten van de Europese Unie. Maar voor veel landen moet u een geldig paspoort bezitten of misschien zelfs een visum. Vraag dit liefst meerdere weken voor vertrek aan.

Sommige landen vragen ook andere bewijsstukken, bijvoorbeeld:
•een retourticket
•een hotelreservering
•het bewijs van een verzekering voor geneeskundige zorgen en repatriëring
•het internationaal inentingsbewijs

Welke documenten u ook op zak heeft, let er in het buitenland altijd goed op dat u ze niet verliest, of dat ze niet gestolen worden. Bij verlies of diefstal van uw documenten in het buitenland kunt u het best contact opnemen met de plaatselijke ambassade of consulaat van België.
Tip: neem minstens één kopij van uw reisdocumenten en bewaar deze op een afzonderlijke plaats.

Elk kind zijn paspoort
Elk Belgisch kind dat alleen of onder begeleiding naar het buitenland reist, moet een individueel paspoort hebben, tenmiste voor die landen waarvoor een paspoort vereist is.

Sinds mei 2014 hebben alle paspoorten (rode boekje) een geldigheidsduur van 7 jaar. Reispassen uitgegeven voor die datum zijn 5 jaar geldig.
De toestemming van de ouders is vereist om een paspoort aan te vragen voor jongeren onder 18 jaar. Zelfs voor minderjarigen met een paspoort die alleen of vergezeld van één van de ouders reizen, is het aangewezen om hen een document te geven waarop de niet-meereizende ouder(s) de toelating geeft (geven) tot de reis. De handtekening(en) moet(en) gelegaliseerd worden door de gemeente.

Vooraleer u vertrekt, gaat u het best na welke reisdocumenten u nodig heeft voor uw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken.