Home > Bestemmingen > Indische Oceaan > Madagaskar

Madagaskar

Terug

Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, gelegen ten oosten van het vasteland van het continent Afrika, gescheiden door de Straat van Mozambique. Het is het vierde grootste eiland ter wereld waar vijf procent van alle dieren- en plantensoorten leven en groeien
Meer dan tachtig procent van de Malagassische planten- en dierensoorten komen nergens anders ter wereld voor en maken van het eiland een ecologisch openluchtmuseum. De oorzaak van deze unieke fauna en flora ligt in de afscheuring van het Afrikaanse continent 165 miljoen jaar geleden. Door het ontbreken van grote roofdieren konden vele soorten zoals de lemuren (maki’s) zich hier ongestoord voortplanten. De vruchtbare wouden zijn een glimmende en ziedende massa van biljoenen boomstammen en druppende bladeren.

Geschiedenis

De geschreven geschiedenis van Madagaskar begint in de zevende eeuw v.C. toen Arabieren handelsposten opzetten langs de noordwestkust. Doch de eerste volkeren die zich hier vestigden kwamen uit Zuidoost Azië, voornamelijk Indonesië. Deze mensen kwamen hier aan rond de 4de eeuw, waarschijnlijk langs Oost Afrika. Dit verklaart de Malagassische trekken die een mengeling zijn van Aziatische en Afrikaanse en later de Arabische volkeren.
Door de tropische stormen die regelmatig de kusten teisteren, trokken sommige kolonisten naar de bergen in het centrum van het eiland, waar de temperatuur koeler is en de wind minder hevig. De mensen die hier wonen hebben veel van de Aziatische trekken behouden.

Klimaat

Madagaskar heeft twee seizoenen: een heet, regenseizoen van november tot april en een droog seizoen met koelere temperaturen van mei tot oktober.
De moessonperiode loopt van december tot maart. De beste reisperiode is van februari tot december.
Maar er is een grote variatie in het klimaat afhankelijk van de hoogte en ligging met betrekking tot de overheersende winden.
De oostkust heeft een subequatoriaal klimaat en door de onbeschutte ligging ten opzichte van de passaatwinden, valt hier de meeste regen met een gemiddelde van 3,5 meter per jaar. Doordat de regenwolken het grootste deel van hun vocht ontladen ten oosten van de hoogste gebieden op het eiland, blijft het centrale hoogland veel droger en door de hoogte ook koeler.
Het droge seizoen in het hoogeland is aangenaam en zonnig, maar soms ook frisjes, vooral ’s ochtends . Gedurende deze periode wordt de blauwe hemel van het centraal hoogland beschouwd als één van de helderste en mooiste ter wereld.
De westkust is droger dan de oostkust en het central hoogland omdat de passaatwinden bijna alle vochtigheid kwijt zijn eens ze deze streek bereiken.
Het zuidwesten en het diepe zuiden zijn half woestijn, met in Toliara slechts 30 cm regen per jaar.
Madagaskar is een unieke strand- en safaribestemming.

Wij bieden verschillende safari programma’s aan in kleine groepjes van maximum 10 personen. 
U hebt de keuze uit camping of lodge safari’s met vaste vertrekdata of een privé safari, volledig naar maat samengesteld die voldoet aan gewenste data, periode, aantal personen en budget. 
Er zijn zoveel opties mogelijk voor de avontuurlijke reiziger, gaande van een culturele rondreis, een strandvakantie of themareizen zoals duikvakantie, vogelobservatie, kite surfen, vissen, enz.…