Gaafu Atoll

Terug

Het Gaafu Atoll (of Huvadhoo Atoll) ligt in het zuidelijk gedeelte van de Malediven. Het wordt onderverdeeld in het Gaafu Alifu Atoll (noordelijk Huvadhoo Atol) en het Gaafu Dhaalu Atoll (zuidelijk Huvadhoo Atoll).

Gaafu Alifu is de noordelijke helft van de tweede grootste atol in de wereld, 70 km lang en 55 km breed. Het atol bedekt een oppervlakte van 2.240 km2. Er zijn meer dan 250 eilanden in het atol en ontelbare riffen en zandbanken.
Dhevvadhoo: verschillende onverkende ruïnes
Kondey: 4 hawittas bevestigen dat het eiland reeds lang geleden bewoond was. Er werd een kalkstenen beeldje uitgegraven wat bleek het hoofd te zijn van de hindoe watergod Makara.

Traditionele benaming  Huvadhoo Atoll North
Hoofdstad  Vilingili
Aantal bewoonde eilanden*  10
Inwoners  12.116
Afstand van Malé  330 km
Vluchtduur  55 min.

* de resort eilanden worden niet beschouwd als bewoonde eilanden

Gaafu Dhaalu is de zuidelijke helft van dit atol.
Thinadhoo is de welvarende hoofdstad van het atol.
Vaadhoo: de Maalhandhoo moskee op het eiland is mogelijk de site van een vroegere tempel en zou zijn gebouwd door Abu al-Barakat Yusuf al-Barbari, de man die de islam naar het land bracht. Het interieur van de moskee is versierd met houtsnijwerk en geschilderde arabesken. Er staan ook 25 hawittas op het eiland.
Gan: op dit onbewoond eiland staan enkele van de meest indrukwekkende ruïnes van de Malediven. De gigantische piramide, geschat op 3000 jaar oud bedekt een oppervlakte van 529 m2. 
Gadhdhoo: bekend voor zijn thundukunaa. Deze ingewikkelde geweven matten worden gemaakt met riet, "hau" genaamd, die wordt gevonden op het naburige eiland Fioari.

 Traditionele benaming  Huvadhoo Atoll South 
 Hoofdstad  Thinadhoo
 Aantal bewoonde eilanden*  10
 Inwoners  18.485
 Afstand van Malé  360 km
 Vluchtduur  55 min.

* de resort eilanden worden niet beschouwd als bewoonde eilanden