Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Fietsvakanties > Alentejo Deluxe

Alentejo Deluxe

Terug

Het binnenland van de Alentejo is een van de meest schilderachtige streken van Portugal.

Behalve dat het de grootste streek van Portugal is, is het ook een van de rijkste op vlak van landschappen, tradities, geschiedenis en emoties. Men vindt er middeleeuwse dorpen, vlaktes, gouden valleien, UNESCO Werelderfgoed en vooral unieke mensen.
Aangezien we elke afstand in dit programma zelf hebben gepeddeld kunnen we zeggen dat we het beste van het beste verzameld hebben in één enkel programma. Vind je het leuk te trappen door valleien en gouden vlakten alsof de horizon uw eindbestemming is? Hou je van een goede lokale maaltijd? Ben je gefascineerd door de wijncultuur? Hou je van prachtige middeleeuws dorpjes omringd door kasteelmuren? Hou je van unieke plattelandsdorpjes? Als dat zo is, dan is dit de ideale tour voor je.

We verzamelden al deze sensaties en emoties en brengen je zo het beste van het binnenland van de Alentejo. Laat je gaan, trap rustig op de pedalen, zonder haast en geniet van elk moment tijdens deze unieke beleving.

Het mooiste souvenir wordt de rijkdom van de reis, het charmante dorpje van Monsaraz, de stad Évora en de gouden velden die reiken zover je maar kan zien.


Dag 1
Onthaal op de luchthaven van Lissabon waar je een korte briefing krijgt over het programma en het materiaal. Daarna word je naar het charmehotel Pateo dos Solares gebracht. Na het afstellen van de fietsen en een kennismaking met de GPS is er tijd om te genieten van het hotel en misschien zelfs een duik te nemen in het zwembad.
Overnachting in Pateo dos Solares
 
Dag 2 - 44km, +350m, of 71km +700.
Na het ontbijt op basis van typische Alentejaanse producten start de tour langs de landelijke wegen rond Estremoz, waar het enige geluid dat van de rinkelende bellen is van de kudden schapen.
Rij verder door het prachtige landschap en langs enkele dorpjes met typisch Alentejaanse witte huisjes met blauwe en okergele raamomlijstingen. Breng een bezoekje aan een wijnlandgoed en proef er van de heerlijke wijn alvorens terug te keren naar het hotel.
Overnachting in Pateo dos Solares

Wijnmakerijen te bezoeken tijdens de fietstocht: Tiago Cabaço ; João Portugal Ramos en Dona Maria.
Wijnmakerij die je kan bezoeken tijdens de langere versie: Herdade Monte da Cal.


Dag 3 - 58km + 600m
We starten te trappelen richting Vila Viçosa, ook wel het marmeren museumstadje genoemd, met zijn grote huizen van wit marmer en zijn imposante paleis Paço Ducal uit de 16de eeuw. 
Daarna rijden we naar Alandroal waar de grote donjon het kasteel Castelo do Alandroal en het stadsgezicht domineert. Bij dit fort valt ook de poort op, waar aan weerszijden torens staan, met een marmeren boog in de vorm van een hoefijzer.
Na een picknick in het middeleeuwse landschap trekken we verder naar Redondo, een ander charmant dorpje met een sterke wijncultuur en waar je verschillende kelders kan bezoeken. Het is ook bekend vanwege de ambachtelijk vervaardigde voorwerpen van aardewerk.
Daarna word je opgewacht door de gastheren van Herdade Água d'Alte, een luxeverblijf in Alentejo.
Overnachting in Herdade Água d'Alte.

Dag 4 - 60km, +600m
Na een heerlijke onstpannende nacht tussen fijn katoenen lakens en een heerlijk ontbijt staat een bezoekje aan Évora Monte op het programma met als aantrekkingspunt het kasteel wat op één van de hoogste punten ligt van het gebergte Serra de Ossa. Het fort in Italiaanse renaissancestijl is een uniek voorbeeld van Portugese militaire architectuur. Het is de moeite waard om naar het terras te klimmen om van het uitzicht over de regio te genieten. We keren terug en peddelen door weiden en velden naar ons voortreffelijk onderkomen.
Overnachting in Herdade Água d'Alte.

Dag 5 - 55km +500m
Vandaag peddelen we door kleine Alentejaanse dorpen zoals Outeiro en Terena waar de huisjes gebouwd zijn rond het kasteel en het dorpje Montes Juntos. De eindbestemming is het lieflijke middeleeuws dorpje Monsaraz, een van de best bewaarde in Portugal met een unieke charme.
De smalle geplaveide straatjes en winkeltjes laten menig bezoeker in bewondering zuchten. Hier kan je veel goede restaurantjes vinden en we zullen je met plezier de beste aanbevelen.
Het onderkomen voor de nacht is Monte Saraz Turismo Rural, gebouwd op een oude oliepers, temidden de natuur en met zicht op Monsaraz.
Overnachting in Monte Saraz

Dag 6 - 56km + 650m
Na het ontbijt gaan we weer de fiets op en trappelen we door de charmante dorpjes van Telheiro waar we ontelbare megalithische monumenten vinden zoals de Steencirkel en menhir dos Almendres (Cromeleque e menir dos Almendres). De menhir is meer dan 3,5m hoog en één van de grootste van Portugal. Daarna trekken we naar het dorp Luz, recentelijk herbouwd gezien het vorige werd overspoeld door de bouw van de Alqueva dam, het grootste artificieel meer van Europa. Rond dit prachtig meer ligt een sereen landschap en is ideaal voor vogelspotters. Volgende stop is Vila de Mourão wiens kasteel getuige is van menige strijd tussen de Portugesen en de Spanjaarden. Terug naar Monte Saraz waar de zon ons opwacht voor het spektakel bij zonsondergang. 
Overnachting in Monte Saraz

Dag 7 - 68km, +700m
We beginnen de dag al peddelend door de gouden velden om zo het lieflijke Vila de Montoito te bereiken, waar de witte huisjes contrasteren met het omliggende landschap. Maar alvorens de eindbestemming te bereiken maken we een korte stop in Nossa Senhora de Machede, waar je enkele typische snacks kan proeven en waar de kerk in wit en blauw geschilderd het katholiek geloof in alle eenvoud predikt. Nog een paar km en we bereiken Évora. De stad, waar de smalle Moors aandoende straatjes in scherp contrast staan met de in overvloedig licht badende pleinen, rust op twee millennia geschiedenis. Bekroond met de indrukwekkende kathedraal, ligt het stadje op een lichtglooiende heuvel op de enorme vlakte van de Alentejo. Het historische centrum, omgeven door een stevige ring van muren, bewaart een waardevol cultureel erfgoed wat door de Unesco is benoemd tot Wereld Erfgoed.
Het historisch centrum nodigt uit tot kuieren door de smalle straatjes met menig souvenirwinkeltje waar men allerhande spulletjes vindt gemaakt van kurk, of om simpelweg te genieten van een drankje op één van de terrasjes op het Praça do Giraldo.
De locatie voor de nacht is Casa do Governador die met zijn decoratieve details menige ziel bekoort.
 
Dag 8 - 68km. 600m
Na het ontbijt is de bestemming Arraiolos. De naam van dit dorpje is wereldberoemd dankzij de befaamde Arraiolos tapijten, die hier ambachtelijk gemaakt worden en waarvan de techniek sinds de 16de eeuw werd overgeleverd van generatie op generatie om de traditie in ere te houden. Arraiolos bezit ook een van de weinige kastelen ter wereld met een ronde vorm.
We keren terug naar Casa do Governador waar we kunnen namijmeren over deze prachtige reis en ons klaarmaken voor de laatste nacht in Portugal. 
Overnachting in Casa do Governador

Dag 9
Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen. Transfer naar de luchthaven van Lissabon. Wens je nog wat langer te blijven in Évora dan brengen we je terug naar Lissabon wanneer je wenst.

De route
Langs secundaire wegen met heel weinig verkeer.
Het niveau is middelmatig vanwege enkele heuvelachtige streken.


Deze tour is op zelfstandige basis dus vertrekdatum is vrij

Prijs vanaf €2.145 per persoon op basis van dubbele kamer - tussen oktober en mei

Toeslagen voor single kamer, alleenreizende personen of special seizoenen zijn van toepassing.

Inbegrepen
- 8 overnachtingen op basis van kamer en ontbijt
- Verwelkoming op de luchthaven voor overhandiging van GSM, GPS-tracks en informatie over het programma
- Transfers van en naar de luchthaven  
- 7 picknicks
- Transfer van de bagage tussen de accommodaties
- Verzekering

Niet inbegrepen
- Vluchten (we zoeken voor u de beste prijs geldig op het ogenblik van reservatie)
- Huur van fiets
- Huur van GPS
- Diners
- Extra activiteiten