Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Fietsvakanties > Het Centrum van Algarve - standplaats Estoi

Het Centrum van Algarve - standplaats Estoi

Terug

Heb je een hekel aan koffers in- en uitpakken elke dag opnieuw? Dan is dit de geknipte tour voor je!
Fiets gedurende een week door de Algarve waar prachtige landschappen op je wachten. Je ontdekt tradtionele steden en dorpjes, ontelbare historische schatten en culturele juweeltjes. De wegen zijn voornamelijk vlak tot heuvelachtig, met hier en daar een steile klim of afdaling, meestal op goede onverharde of geplaveide zijwegen.

Dagelijkse afstand is +/- 40 km en je vertrekt elke dag vanuit de Pousada de Estoi.
Keuze uit touring of mountain bike - beide ook te verkrijgen in e-bike versie.Dag 1 - Aankomst
Aankomst op de luchthaven van Faro waar je een taxi neemt naar het hotel in Estoi.
's Avonds word je door het team begroet in het hotel, worden de fietsen afgesteld en overhandigd en wordt het programma overlopen.
De volgende dagen kan je zelf een keuze maken uit een van de tours, gezien ze allemaal vertrekken aan het hotel. De vrije dag plan je zelf in naar wens.

Tour 1 - zwart - 42 km - hoogteverschil 370m
Langs zijwegen rij je door het landelijke gebied van de Barrocal en door het dorp Moncarapacho richting zee en de badplaats Fuseta. 
Het Barrocal-gebied staat bekend om zijn vruchtdragende bomen, typisch voor de Algarve - amandel-, olijf-, johannesbroodbomen, dennen en vijgen. Fuseta is een drukke vissershaven met veel kleine kleurrijke boten en een boulevard met kleine cafés en restaurants. Als je Fuseta achter je laat, fiets je door het natuurreservaat Ria Formosa. Je gaat verder op een zeer goed verhard fietspad dat je dwars door het natuurgebied tussen de lagune en de spoorlijn voert. Na een korte afstand kom je op de hoofdweg die je moet gebruiken tot je Olhão bereikt. Je fietst dan door het stadje en langs de haven. Als je Olhão verlaat, fiets je door een prachtig landschap met veel citrusboomgaarden en andere boomgaarden en keer je terug naar je hotel, de Pousada de Estoi.

Tour 2 - groen - 40 km - hoogteverschil 370m
De rit van vandaag voert je door de kleine dorpjes en de landschappen van de Barrocal. 
Fietsend langs het uitgestrekte recreatiegebied, het ‘Parque das Cidades’, met zijn indrukwekkende voetbalstadion, kom je bij een treinstation. Je fietst dan door een prachtig dennenbos, langs een golfbaan en verder naar een oude, smalle brug en dan iets verder door een onontwikkeld gebied voordat je het chique vakantieoord Quinta do Lago bereikt. Je gaat verder door dit mooie park, langs zeer aantrekkelijke villa's en omliggende tuinen en verder naar de lagunes van het natuurreservaat Ria Formosa. Je fietst dan in de richting van het vliegveld en door de universiteitsstad Gambelas. Je komt al snel op een druk hoofdweggedeelte, maar voor een korte afstand. Je fietst langs rustige wegen terug naar Estoi via Patacão, Arneiro en Bela Salema. Wanneer je Estoi binnenrijdt, zie je de ruïnes van Milreu die zeker een bezoek waard zijn.

Tour 3 - rood - 41 km - hoogteverschil 360m
Vandaag gaat de tocht naar Faro, de hoofdstad van Algarve. De hele route is grotendeels vlak en gaat eerst over zijwegen door kleine dorpjes en landelijke gebieden richting Faro. Voor de stad neem je een prachtig fietspad dat je rechtstreeks naar het oude deel van de stad brengt. Deze binnenstad, Vila-Adentro genoemd, is omgeven door een oude stadsmuur en en grenst aan een voetgangersgebied met een eeuwenoud stadspark Alameda João de Deus. De stad biedt veel historische gebouwen en bezienswaardigheden uit de 13de tot 18de eeuw, die een bezoek waard zijn. Na het bezoek aan Faro fiets je naar Gambelas en verder door een prachtig dennebos tot aan Torres. Via het Parque das Cidades naar Falfosa en Sta Barbara fiets je terug richting Estoi.

Tour 4 - blauw - 37 km - hoogteverschil 630m
Deze route brengt je eerst naar het mooie dorpje Sta Barbara de Nexe. Van daaruit gaat de weg omhoog door heuvelachtig landschap met ongerepte dorpjes en veel bomen die typisch zijn voor de Algarve. Zodra je de top hebt bereikt, heb je een geweldige rit terug naar beneden in de vallei en uiteindelijk een steile klim omhoog door het gehucht Sao Romão, langs de kerk die een prachtige positie inneemt. Vanaf dit hoogste punt van de route ga je verder over een hoogvlakte van ongerepte en onbewoonde natuur. Je rijdt verder naar het centrum van Alportel, waar je wellicht een pauze wilt nemen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over São Bras en de Barrocal tot aan de kust. Je bevindt je nu midden in het belangrijkste gebied van kurkproductie vanwege de vele kurkeiken die in dit gebied groeien. Vervolgens fiets je door kleine dorpjes en gehuchten door het golvende landschap terug naar Estoi.

Tour 5 - violet - 41 km - hoogteverschil 520m
De tocht leidt je langs zijwegen door het landbouwgebied van Barrocal met veel fruitbomen, sinaasappel- en groentenplantages naar het stadje Moncarapacho. Eerst gaat het bergop maar daarna rechtdoor naar het dorp van Santa Catarina, waar een moderne olijfolieproductie is gevestigd. Daarna gaat het een paar km rechtdoor naar Bengado gevolgd door een klim van 2 km. Je fietst door een schaars bewoond en onontgonnen landschap met weinig verkeer, meestal enkel landbouwvoertuigen. Hierna rijdt je langs een heuvelrug die een prachtig uitzicht biedt over het heuvelachtige landschap van de Serra. Om je rit af te sluiten, geniet je van een lange afdaling en vervolgens een recht stuk van enkele kilometers terug naar de Pousada.

Tour 6 - geel - 42 km - hoogteverschil 610m
Vandaag fiets je in westelijke richting door kleine dorpjes en langs vele sinaasappelboomgaarden en groentevelden, langs het uitgestrekte recreatiegebied met het voetbalstadion en uiteindelijk bereik je de beroemde kerk van São Lourenço, gebouwd in de 15e eeuw. We gaan verder bergop door een heel mooie, brede vallei voordat we net langs de rand van het marktstadje Loulé komen. Wanneer je hier vertrekt, kom je op een smal kronkelend pad naar de andere kant van de vallei, langs een goed onderhouden waterput, waaruit nog steeds water wordt gehaald, een techniek die door de Moren naar de Algarve is gebracht. Aan het einde van het pad kom je weer bij de ring van Loulé. Je fietst deze weg af die je in de richting van Sta Barbara de Nexe brengt. Daarna rij je terug naar Estoi.

Dag 8
Op tijd voor de terugvlucht neem je een taxi naar de luchthaven (+/- €20). 

Dit programma is ook mogelijk met verblijf in een guesthouse - prijs op aanvraag

 

Het Centrum van Algarve 
PT-BTCALSG7-LB

02.01.22

31.03.22

01.04.30.04

30.09-07.11

01.05-10.07

16.09-29.09

11.07.22

15.09.22

08.11.22

31.12.22

Dubbel kamer 690,- 720,- 795,- 1.215,- 690,-
Single kamer 1.095,- 1.190,- 1.290,- 2.050,- 1.095,-
Fietsen    
Touring Bike, seat and front fork suspension, 21 gears, 26“ or 28“ wheels, rack 130,-
Trekking bike, 20 or 27 gears, front fork suspension, disc brakes, 29“ wheels, rack 150,-
E-Touring bike, 3 el. levels, 9 gears, 26“ or 29“ wheels, seat and front fork suspension, disc brakes, rack 210,-
E-Trekking bike, 3 el. levels, 11 gears, 29“ wheels, fork suspension, disc brakes, rack 235,-

Prijzen zijn per persoon

Inbegrepen
- 7 overnachtingen in de Pousada de Estoi - een 4*-hotel op basis van kamer met uitgebreid ontbijt

- Briefing bijeenkomst en overhandiging van de fietsen met zorgvuldige controle
- 6 zorgvuldig samengestelde routes
- fietskaart per route met beschrijving, hoogteprofielen en nuttig informatie in een draaibare kaarthouder
- Reisdocumenten met een gedetailleerde reisbeschrijving, informatie over bezienswaardigheden en interessante weetjes over de routes

- GPS met geprogrammeerde routes
- 24u hulplijn bij problemen

Niet inbegrepen
- Toeristentaks €1,50 pp per nacht (ter plaatse te betalen
- Vluchten 
- Niet vermelde diensten
- Aankomst- en vertrektransfer van/naar de luchthaven van Faro (+/- €40 per transfer)
- Lunches en diners (half pension op aanvraag)
- Annulerings- en reisverzekering
- Dossierkosten

 

Downloads

Map [67 KB]