Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Wandelvakanties > Douro & Historische dorpen

Douro & Historische dorpen

Terug

Wandel doorheen de wijngaarden van de Douro en verblijf in luxueuze landelijke hotels. Ontdek rotstekeningen (UNESCO Werelderfgoed) uit de Paleolithische periode, ook gekend als de Oude Steentijd, in de vallei van de rivier Côa en bezoek oude historische dorpjes met hun typische kastelen en stenen huisjes die er nog identiek uitzien als eeuwen terug.
De tocht langsheen de befaamde Calçada de Alpajares, ook het “Duivelstraject” genoemd, is een absoluut hoogtepunt. De wandeling brengt je in Barca de Alva, met adembenemende zichten op de wijngaarden die in terrassen zijn aangelegd op het golvend landschap langs de oevers van de Douro.
Een onvergetelijk avontuur, een hele week lang ben je te gast in een land met een rijke geschiedenis en vele tradities.


Dag 1      Porto – Régua | Pinhão (3,9 km)
Onthaal aan de luchthaven van Porto en transfer naar Régua waar je begint aan de wandeling  Quinta do Tedo. Transfer van Quinta Nova naar Pinhão
Overnachting in Quinta Nova Nossa Sra do Carmo

Dag 2      Wijnoogst ervaring in Quinta Nova (5,7 km)
Vandaag ga je een heel speciale dag beleven in Quinta Nova. Er zijn verschillende keuzes. Je kan ervaren hoe het voelt om druiven te oogsten (enkel voor de september/oktoberreizen). Of je kan meedoen aan het “winecaching “ spel, of een wandeling maken op een van de routes van het domein of lekker ontspannen aan het zwembad.
Quinta Nova stelt diverse wandelroutes voor langs de Douro en in de vallei, waar je kan genieten van spectaculaire uitzichten.
In het oogstseizoen, tussen 15 september en 15 oktober, is er de kans om, samen met specialisten, deel te nemen aan de druivenpluk. Daarna kan men in de kelders van het domein even proeven van de “eerste” wijn en is er een typische “oogst”lunch voorzien. De hele oogstervaring eindigt dan passend in een proeverij van Port-en Dourowijnen.
Als je helemaal geen zin hebt om de armen uit te mouwen te steken en te oogsten, kan je deelnemen aan een nieuw spel, dat in Portugal sinds kort is gelanceerd en zeer populair is: winecaching! Het principe is hetzelfde als bij Geocaching, maar dan specifiek toegespitst op wijn. Het is de bedoeling dat men “wine caches” – geheime bewaarplaatsen voor wijn- ontdekt die over zowat de hele Quinta zijn verborgen…
Overnachting in Quinta Nova Nossa Sra do Carmo

Dag 3       Pinhão – Pocinho – Mêda | Marialva | Longroiva (19 km)
De dag start met een korte treinrit op het befaamde Douro-traject tot het stadje Pocinho. Het station van Pocinho verdient absolute aandacht. Het is gebouwd in de laat 19de eeuw, en de binnenruimte van het station is volledig bezet met de typische Portugese tegels, de azulejos. De wandeling begint, na een korte transfer, in het dorpje Mêda, langs een oude route die door de lokale mensen lange tijd werd gebruikt als verbindingpas tussen Mêda en het historische dorpje Marialva. Het bezoek aan Marialva, een middeleeuws omwald dorp, zal je ver in de tijd terugbrengen, naar een periode uit de Portugese geschiedenis, toen de moedige inwoners vochten tegen de Spaanse indringers. De wortels van dit mooie dorp reiken tot in de 6de eeuw voor Chr.
Na een leuke picknick in dit wonderlijke dorpje, gaat de wandeling verder naar het dorpje Longroiva en eindigt bij het kasteel van Longroiva, een nationaal monument uit de 12de eeuw.
Overnachting in Casas do Côro

Dag 4      Rotstekeningen en wandeling in de Cõa-vallei (14km)
De wandeling van vandaag brengt je naar de Côa-vallei waar je kan genieten van spectaculaire zichten op de gelijknamige rivier. In de Côa-vallei vindt men diverse rotstekeningen die dateren uit de Paleolitische periode. Deze tekeningen zijn erkend als UNESCO-Werelderfgoed. In Quinta da Ervamoira, eigendom van de zeer gekende wijnproducent “Casa Ramos Pinto”, bezoek je het museum dat opgedragen is aan de Douro-rivier en de Portwijn. Je kan hier ook enkele interessante Romeinse kunstvoorwerpen zien. Na de lunch, bezoek aan het “Archeologisch Park”, waar verschillende rotstekeningen te bewonderen zijn. Daarna volgt een korte transfer die ons terugbrengt naar Marialva, een van de mooiste historische Portugese dorpjes, daterend uit de 12de eeuw.
Overnachting in Casas do Côro

Dag 5      Marialva – Pocinho - Carca d'Alva | Castelo Rodrigo (6,8km)
Na een korte transfer naar Pocinho, ga je aan boord van een boot die je naar Barca d'Alva brengt. Gelegen te midden van een beschermd natuurgebied staat Barca d’Alva ook bekend als het “Internationaal Park van de Douro”, habitat van verschillende soorten roofvogels.
De wandeltocht gaat verder richting de befaamde “ Calçada de Alpajares. Dit pad, ook gekend onder de naam“Duivelspad” ( Calçado do Diabo), maakte vroeger deel uit van een Romeinse weg die de rivieren Douro en Mosteiro overstak. Na de wandeling, zal je met een korte transfer naar het historische dorp van “Castelo Rodrigo” gebracht worden.
Overnachting in Casa da Cisterna

Dag 6      Faia Brava Natuurreservaat (10,5km)
Vandaag staat het Faia Brava Natuurreservaat (Faia Brava Natural Reserve) op het programma. De doelstelling van dit reservaat bestaat er in om het natuurlijk erfgoed van de hele Côa riviersite te kunnen bewaren. De wandeling begint in het kleine dorpje Algodres, en leidt zo naar de Côavallei. Voor de gezellige picknick heb je de kans om diverse vogels te spotten. Vale gieren en de Bonelli adelaar worden hier regelmatig opgemerkt. Op het einde van de dag word je via een korte transfer teruggebracht naar Castelo Rodrigo. Dit dorp was vroeger een belangrijke ontmoetingsplaats voor pelgrims, onderweg naar Santiago de Compostela. Het kasteel, dat dateert uit de 13de eeuw, was het toneel voor vele veldslagen. Soms tegen Spaanse troepen, soms tegen Britse soldaten Net buiten Castelo Rodrigo kan je het 12de-eeuwse “Santa de Aguiar” klooster” zien liggen. Het klooster werd gesticht tussen 1165-1170, waarschijnlijk als een begijnenklooster…
Aan het eind van de dag is er een korte transfer terug naar Castelo Rodrigo.
Overnachting in Casa da Cisterna

Dag 7      Marofa pelgrimsroute en Almeida (6 km)
Na een bezoek aan Castelo Rodrigo wandelen we naar “Alto do Marofa”, een bergrug waar een Christusbeeld de landerijen uit de omgeving zegent. Het is met haar 975 meter hoogte een van de belangrijkste heuvels uit de wijde omgeving. Vanop de top krijg je een totaalzicht op de hele streek en zie je bijna alle plaatsen die je deze week hebt bezocht - de Douro- en Cõavallei, Marialva en Castelo Rodrigo. Op weg naar de top volg je een pelgrimsroute die langs verschillende kapelletjes passeert. Eens aangekomen op de top, word je met een korte transfer naar het historische dorp Almeida gebracht. Dit dorp geniet faam als een van de kroonjuwelen van de Portugese militaire architectuur. De zeshoekig gevormde muren van de forten van Almeida werden in de 17de eeuw gebouwd… Vrije lunch.
Transfer naar Porto.
Overnachting in Hotel Vincci Porto of gelijkwaardig

Dag 8      Vertrek
Transfer van het hotel naar de luchthaven

prijzen 2019                                                                                                  PT-WDHV7-AZ

Individueel met roadbook vanaf €1.990 pp - min. 4 deelnemers

Inbegrepen
- 7 overnachtingen met ontbijt
- 6 diners
- 1 picknicklunch  
- Chauffeur-gids
- Ondersteuning van minivan
- Snacks met vers fruit tijdens de wandeldagen
- Luchthaventransfers
- Lokale transfers waar nodig
- Mappen en documentatie
- Voorgeprogrammeerde GPS
- Inkomgelden
- Verzekering persoonlijke ongevallen
- T-shirt en drinkfles

Begeleid €2.160 pp - min. 5 deelnemers

Inbegrepen
- 7 overnachtingen met ontbijt
- 6 diners
- 1 picknicklunch
- Professionele begeleider-gids
- Chauffeur  
- Ondersteuning van minivan
- Snacks met vers fruit tijdens de wandeldagen
- Luchthaventransfers
- Lokale transfers waar nodig
- Mappen en documentatie
- Voorgeprogrammeerde GPS
- Inkomgelden
- Verzekering persoonlijke ongevallen
- T-shirt en drinkfles

Niet inbegrepen
- Vluchten
- Niet vermelde maaltijden
- Annulerings- en reisverzekering