Home > In de kijker > Reizen in coronatijd

Reizen in coronatijd

GEMIDDELDE BESMETTINGSGRAAD VAN TERUGGEKEERDE REIZIGERS UIT BUITENLANDSE RODE ZONES BEDRAAGT 3,7% & BESMETTINGEN DIE ZICH VOORNAMELIJK ONDER TERUGGEKEERDE GASTARBEIDERS & FAMILIEBEZOEKERS BEVINDEN.
Nu de kerstvakantie al bijna een week voorbij is, geven officiële Belgische instanties de besmettingscijfers van teruggekeerde reizigers vrij. De besmettingsgraad van de tot nu toe geteste reizigers uit rode zones bedraagt 3,7%. Opvallend daarbij is de grote verschillen tussen de landen waaruit de reizigers terugkeerden. "Uit bepaalde landen bleken tot 13% van de terugkeerders besmet" zo meldt Steven Van Gucht van Sciensano. De top 4 van de besmette terugkeerders kwamen uit Roemenië, Polen, Turkije en Marokko. Aangezien dit in de kerstvakantie allesbehalve populaire vakantiebestemmingen zijn, kunnen we dus stellen dat het hier om gastarbeiders gaat die de feestdagen doorbrachten bij familie en om andere familiebezoekers. "Het gaat inderdaad om landen uit Midden- en Oost-Europa”, beaamt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven). “Daar was de aard van de reis natuurlijk ook vaak anders: daar gaat het niet om mensen die alleen in een vakantiehuisje zijn gaan zitten, maar om mensen die hun familie zijn gaan bezoeken en daar dus nauw contact hebben gehad.”
Als er landen zijn die tot 13% positieve gevallen opleverden en het gemiddelde 3,7% bedraagt, kan er dus afgeleid worden dat teruggekeerde vakantiegangers uit de populairdere vakantielanden/eilanden met rode kleurcode (zoals Spanje, Dubai, Tenerife, enz) slechts een minimaal aantal besmettingen hebben opgeleverd. Zo’n 160.000 reizigers keerden afgelopen kerstvakantie terug uit rode zones. Het overgrote merendeel van de reizigers reisden daarbij in het kader van familiebezoek.

Dit bevestigt nogmaals dat het hier gaat om een gedragsprobleem en geen reisprobleem.

Klik hier, voor de huidige coronamaatregelen