Home > Bestemmingen > Europa > Italië > Basilicata en Calabrië

Basilicata en Calabrië

Terug

Het wilde en afgelegen Basilicata behoort tot de armste regio's van Italië en is bezaaid met Griekse ruïnes, middeleeuwse abdijen en Normandische kastelen.

Matera is gebouwd tegen een helling boven een diepe kloof met een drukke bovenstad (Agri) en een stille benedenstad (Sassi). Veel van de woningen en kerken zijn (deels) in de rotsen uitgehouwen. De stad staat op de lijst van de werelderfgoederen van UNESCO. 

Het middeleeuwse Melfi wordt gedomineerd door het kasteel die een museum herbergt met een mooie collectie Byzantijnse juwelen. In Venosa zijn de resten van de baden en het amfitheater te bezichtigen. Hier bevindt zich ook de tombe van Marcellus (hier gedood door Hannibal), de Duomo, het kasteelen de ruïnes van de abdij La Trinità. Het opvallendste kasteel van Basilicata ligt in Lagopesole, op een heuvel boven het dorp. Metaponto gelegen aan de Golf van Taranto, was in de oudheid een Griekse kolonie. Interessant hier zijn de Tavole Palatine, vijftien Dorische zuilen die ooit deel uitmaakten van een tempel. 

Calabrië wordt vaak omschreven als "de bergen tussen de zeeën". In het bergplaatsje Stilo, op een richel van een berg, ligt de Cattolica, een kerk in Byzantijnse architectuur. Gerace was in de 9de eeuw een schuilplaats voor de Saracenen. De middeleeuwse stadsmuren en de overblijfselen van het kasteel versterken het onaantastbare karakter. In de omgeving ligt Locri Epizefiri, de eerste Griekse stad met een geschreven wet. Er zijn opgravingen van tempels, een theater en Griekse en Romeinse tomben. Aan de kust van de Tyrrheense Zee liggen de plaatsjes Maratea, een klein haventje, en het pittoreske Tropea met een adembenemend uitzicht op de zee. Aan de Ionische Zee vindt men het charmante plaatsje Rossano, ooit een bolwerk van de Byzantijnse beschaving in de streek. De enige reden om Reggio di Calabria te bezoeken is het Museo Nazionale della Magna Grecia met een indrukwekkende collectie voorwerpen uit het antieke Rhegion, waaronder een aantal bronzen beelden (460 - 430 v. Chr) die in 1972 uit zee zijn opgevist. Men vermoedt dat deze afkomstig zijn uit de tempel van Delphi.