Home > Bestemmingen > Europa > Italië > Lombardije

Lombardije

Terug

Lombardije wordt voor het grootste deel ingenomen door de Povlakte die zicht uitstrekt aan de voet van de Alpen. Hier liggen schilderachtige meren en bloeiende steden zoals Bergamo, Brescia, Cremona, Mantua, Pavia en de trendy hoofdstad Milaan.   

Op slechts een half uurtje van de metropool ligt het mooie Comomeer. Hier kan men boottochtjes maken naar de aristocratische villa’s en tuinen en de charmante dorpjes Bellagio, Varenna en Tremezzo. De besneeuwde bergtoppen steken af tegen de felgekleurde oevers met hun tropische bloemen.
 
Een beetje meer naar het oosten ligt het veel kleinere gletsjermeer Iseo, maar even spectaculair met een schattig dorpje gelegen op het piepkleine eilandje. Het is de streek van de Franciacorta, één van Italië’s beroemdste wijnen.
 
Het romantische Lago Maggiore wordt ingesloten door de bergen. Het milde klimaat zorgt voor een exotische plantengroei met o.a. camelia’s, azalea’s en verbena waaraan het meer zijn bijnaam “Lago Verbenum” dankt. Aan de westelijke oever ligt de bekendste badplaats Stresa, het vertrekpunt voor een tocht  naar de Borromeo Eilanden die in het midden van het meer liggen. Cannobio is een marktplaatsje vlak bij de Zwitserse grens waar vlakbij de spectaculaire kloof en waterval van de Orrido di Sant’Anna liggen.
 
Bergamo bestaat uit de Città Alta (bovenstad) en de Città Bassa (benedenstad). De parel van het oude stadscentrum is de Piazza Vecchia. Hier staan de Biblioteca Civica en het Palazzo della Ragione, dat de verbinding vormt met de daarachter liggende Piazza del Duomo met de neoclassistische dom, de Cappella Colleoni, het baptisterium en de romaanse basiliek Santa Maria Maggiore. In Bergamo Bassa vindt ment de Galleria dell’Accademia Carrara, een museum met werk van o.a. Pisanello, Bellini, Botticelli, Titiaan, Rafaël, Canaletto maar ook van Dürer, Breughel en Velázquez.
 
Brescia is de op één na grootste stad van Lombardije en bezit nog veel monumenten uit de Romeinse en Romaanse tijd. Bezienswaardigheden zijn de Duomo aan de Piazza Paolo, de paleizen van de Piazza della Loggia en de Pinacoteca gevestigd in de Tempio Capitolino.
 
Cremona is de geboorteplaats van de componist Monteverdi en verwierf wereldfaam door de vioolbouwers Amati, Stradivari en Guarneri. Het middelpunt van de stad is de Piazza del Comune met de weelderig versierde Duomo en de klokkentoren “Torrazzo”. Naast de Duomo staat een achthoekige doopkapel met aan de overkant de 13de-eeuwse Loggia dei Militi. Verder vindt men aan het plein het Palazzo del Comune waar vier zeldzame violen worden bewaard. Het Museo Civico is ondergebracht in een 16de-eeuws paleis en in het Museo Stradivariano worden tekeningen, modellen en violen van de befaamde meester tentoongesteld. Verder zijn er nog de kerken S. Abbondio, S. Agata, S. Agostino, S. Luca en buiten de stadsmuren de San Sigismondo kerk die gebouwd werd op de plaats waar het huwelijk tussen Francesco Sforza en Bianca Visconti werd ingezegend.
 
Mantua (Mantova) wordt aan drie kanten omgeven door meren waardoor de luchtvochtigheid soms erg hoog is. Het is de geboorteplaats van de dichter Vergilius en de schilder Mantegna en Verdi koos de stad als decor voor zijn “Rigoletto”. Hier staan het Palazzo del Tè, het Palazzo Ducale met de fresco’s van Mantegna, de Basilica di Sant’ Andrea, de dom S. Pietro, het Teatro Scientifico en het Teatro Sociale.
 
Pavia heeft een grote rijkdom aan historische en culturele schatten met ondermeer het schitterende kartuizerklooster “Certosa di Pavia”, de Basilica di San Michele, het Broletto (stadhuis), de Duomo, de overdekte renaissance-brug Ponte Coperto, het Museo Civico ondergebracht in een 14de-eeuws kasteel en de kerk San Pietro in Ciel d’Oro. Daarnaast heeft Pavia ook een van de oudste universiteiten van Europa.