Home > Bestemmingen > Europa > Italië > Valle d'Aosta

Valle d'Aosta

Terug

Valle d’Aosta is de kleinste regio van Italië. Tussen de indrukwekkende bergtoppen liggen traditionele dorpjes en tientallen kastelen en forten bewaken het dal vanaf de middelhoge bergen.

Het gebied is tweetalig en ligt aan de voeten van de Mont Blanc en de Matterhorn.
Breuil-Cervinia is gelegen aan de zuidelijke helling van de Matterhorn (Monte Cervino in het Italiaans) en is een populaire en levendige wintersportplaats. Er gaat een kabelbaan naar de Cime Bianche van waaruit u een prachtig uitzicht heeft over de bergen.
Hoog boven het einde van het Aostadal torent majestueus het gigantische decor van de Mont Blanc uit. Hij is met zijn 4810m de hoogste berg in de Alpen. Hij domineert het westelijke deel van de Valle d’Aosta en de mooie vakantieplaats Courmayeur. Vanuit Entrèves brengt een kabelbaan u 5 km naar het noorden, naar Aiguille du Midi waar u kunt genieten van een van de spectaculairste uitzichten over de Alpen.
 
Het massief van de Monta Rosa biedt uitzicht op de mooie dalen Gressoney en Ayas. In dit laatste liggen de ruïnes van het romaanse Castello di Graines.. In het centrum van Champoluc vertrekt een kabelbaan naar de Testa Grigia (3315m).
De kabelbaan naar het skigebied Pila bevindt zich aan de rand van het centrum van Aosta en brengt de wintersporter in een kwartier naar een panoramisch gebied, waar de Mont Blanc, de Grand Combin en de Monte Rosa zich laten bewonderen. Het gebied is niet zeer groot, maar beschikt wel over 70 km voortreffelijke pistes. Het is in het bijzonder geschikt voor kinderen omdat er tal van blauwe en rode pistes zijn. Bij minder goede sneeuwcondities worden sneeuwkanonnen ingezet. Aosta wordt ook wel “het Rome van de Alpen” genoemd vanwege zijn talrijke Romeinse ruïnes.
 
De Grote Sint-Bernardpas is bekend vanwege de reddingshonden die er sinds de 11de eeuw worden getraind door monniken. Het hospitium ligt net over de Zwitserse grens, aan de oever van een prachtig meer en kan worden bezocht van juni tot september.
Het ongerepte Parco Nazionale del Gran Paradiso is een absolute aanrader. De unieke flora en fauna nodigt in de zomer uit tot bergwandelingen over de vele gemarkeerde paden.