Home > Bestemmingen > Europa > Italië > Veneto

Veneto

Terug

Het landschap van Veneto bestaat uit gebergte met de oostelijke Dolomieten en een deel van de zuidelijke Karnische Alpen, laagvlakte met de steden Padua, Vicenza en Verona en de kust die grotendeels wordt ingenomen door de lagunes en de delta van de Po.

De regionale hoofdstad, Venetië is gebouwd op een aantal eilanden van de grootste lagune, de Laguna Veneta. Het noordelijke deel is rijk aan zandstranden met badplaatsen als Jesolo en Caorle.
 
Verona vooral gekend vanwege Shakespeare’s Romeo en Julia is een welvarende stad met mooie middeleeuwse palazzi opgetrokken in roze kalksteen. De voornaamste bezienswaardigheden zijn de de Piazza Bra met de Arena - een Romeins amfitheater, de Piazza Erbe en de Piazza dei Signori, de Romaanse kerk San Zeno Maggiore, de kathedraal Santa Maria Matricolare, het Teatro Romano, het archeologisch museum, Castelvecchio, de kerk Sant’Anastasia, de Graven van de Scaligeri, de renaissance tuinen Giusti en het Casa di Giulietta.
 
Padua is een oude universiteitsstad en één van de belangrijkste kunststeden van Italië. De stad bestaat uit een wirwar van straatjes, arcades en monumentale pleinen. Een goed overzicht van de geschiedenis krijgt men in het museum dat is ondergebracht in een kloostercomplex.
De Basilica di Sant’Antonio met zijn Byzantijnse koepels werd gebouwd als begraafplaats van de H. Antonius van Padua en is één van de populairste pelgrimsoorden van Italië.
Naast de ingang staat een bronzen ruiterbeeld van Guattamelata, een meesterwerk van Donatello.
De Capella degli Scrovegni bevat een reeks fresco’s van de Florentijnse schilder Giotto.
Verder is er nog de Duomo en Baptisterium, de Loggia della Gran Guardia, enkele middeleeuwse palazzi, de Piazza delle Erbe en de Piazza Dei Signori en het populaire Caffè Pedrocchi.
 
Vicenza is vooral bekend door Andrea Palladio, architect van de Basilica, de Loggia del Capitaniato, het Palazzo Chiericati dat het Museo Civico herbergt en het Teatro Olimpico dat na zijn dood werd voltooid door zijn leerling Scamozzi. Palladio ontwierp ook veel landhuizen zoals de Villa Capra en de Villa Valmarana.
Andere bezienswaardigheden zijn de kerken Santa Corona, San Lorenzo en de Basilica di Monte Berico.
 
Naast deze drie belangrijke steden zijn er nog een aantal andere noemenswaardige plaatsen in Veneto zoals Bassano del Grappa (Ponte degli Alpini), Castelfranco Veneto, Asolo, Treviso, Conegliano, Belunno en het chique ski-oord Cortina d’Ampezzo.
 

Nog steeds een populaire vakantiebestemming is het Gardameer, het grootste meer van Italië. Het biedt een schitterend landschap en talloze watersportfaciliteiten. De bekendste plaatsen aan het meer zijn Riva del Garda, Torbole, Malcesine, Castelletto, Torri del Benaco, Garda, Bardolino, Lazise, Peschiera, Sirmione, Desenzano, Padenghe sul Garda, Manerba, Salò, Gardone Riviera, Gargnano, Campione del Garda  en Limone sul Garda. De zuidelijke oevers zijn vrij vlak maar naar het noorden toe wordt het landschap indrukwekkend