Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Wandelvakanties > Algarve kustwandeling voor foodies

Algarve kustwandeling voor foodies

Terug
Welkom in de Algarve waar de mediterrane levensstijl en erfgoed je zal inspireren om een trager tempo te omarmen, om dichter bij de natuur te komen en om de streek te verkennen met rustige wandelingen langs de kust. Geniet van het beste van het mediterrane dieet, onderdeel van het UNESCO Immateriële Werelderfgoed.

De Algarve strekt zich uit over de lengte van de zuidkust van Portugal, met 250 km beschutte zandstranden en een ideaal mediterraan klimaat. De beroemde Algarve Fleur de Sel, of zoutbloemen, en de lokaal geproduceerde Extra Virgin Olijfolie zijn de hoekstenen van het mediterrane dieet. Dagelijkse vangst van verse vis en zeevruchten bevoorraden de vele lokale markten en restaurants. Van eenvoudige tavernes tot gesofisticeerde gourmetrestaurants, de Algarve is een paradijs voor liefhebbers van een gezonde, smakelijke keuken.
Bezoek het Ria Formosa Natuurpark, een van de meest bijzondere plaatsen in de Algarve, niet alleen vanwege de verscheidenheid aan estuarium landschappen en eilanden, maar ook vanwege zijn unieke locatie. Een kenmerkende kustlagune waar de continue bewegingen van wind, stromingen en getijden het landschap voortdurend veranderen en onlangs is uitgeroepen tot een van de Zeven Natuurwonderen van Portugal, en zeker niet te missen.
Het Natuurpark, een 18.400 hectare moeraslandschap gevormd door een spectaculair systeem van zandduin eilanden van 60 km lang, heeft twee schiereilanden, vijf hoofdeilanden en verschillende stukken zoutmoeras. Het park is ook een wildreservaat, vooral voor zee- en watervogels.
De Ria Formosa is opgenomen in de prestigieuze Ramsar Conventielijst van belangrijke moerassen. De Ria is ook geclassificeerd als een speciale beschermingszone onder de Europese Unie wetgeving. Wat nog meer is, Portugal heeft de Ria Formosa opgenomen in zijn lijst van Natura 2000 sites, waardoor prioriteit wordt gegeven aan de bescherming van natuurlijke habitats terwijl andere belangen zoals landbouw, aquacultuur, toerisme en stedelijke ontwikkeling in aanmerking worden genomen.
In de buurt van de Ria ligt Faro, de hoofdstad van de Algarve, een betoverende historisch centrum dat dateert uit de pre-Romeinse tijd. Maak een wandeling rond de citadel binnen de oude stadsmuren en slenter over de talrijke charmante pleinen beschaduwd door sinaasappelbomen, stop in een van de vele gastvrije bars en restaurants en kleine winkels die handwerk en mediterrane producten aanbieden.

Duur: 8 dagen/ 7 nachten; 6 wandeldagen
Type : zelf begeleid
Aantal deenemers: min. 2
Totale wandelafstand : 97 km
Niveau van moeilijkheid: Gemakkelijk tot gemiddeld*
Aanbevolen seizoen: maart tot juli en september tot november

Hoogtepunten
• De Algarve, betoverende kust en stranden, exotische flamingo's en speelse dolfijnen
• Het Ria Formosa Natuurpark, een verscheidenheid aan estuariënlandschappen en eilanden
• Paden door de natuur en op schilderachtige kliffen
• Tavira, een charmante erfgoedstad omringd door zoutpannen
• Carvoeiro, een prachtig witgekalkt dorp
• Moderne hotels aan zee 
• Gouden stranden, zee, platteland en estuarium, allemaal in één reis
• Struin door vissersdorpjes en observeer de oude kunst van het vissen
• Dagelijkse vangsten van uitstekende verse vis en schelpdieren
• UNESCO-geclassificeerde Mediterrane dieetkeuken

Dag 1     Tavira
Lang geleden was Tavira een van de belangrijkste handelspoorten naar Noord-Afrika. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een van de mooiste steden in de Algarve, met een bijzonder karakter en een rustige omgeving, ver van het geroezemoes van andere steden in de provincie. Een wandeling door het historische centrum is altijd aangenaam en er is veel te zien: 37 kerken, kasteelruïnes, veel gebouwen uit de 18e eeuw, fascinerende betegelde huizen in het visserskwartier en nog veel meer. Een aangename toevoeging aan uw bezoek is het geluid van muziek op de pleinen of in de binnentuin van het kasteel, omdat lokale muzikanten vaak hun favoriete instrumenten bespelen.

Een icoon van de stad is de Romeinse brug, met een omwallen borstwering waarvan u een prachtig uitzicht over de stad kunt genieten. Bezoek de toren van het kasteel om het beste uitzicht te krijgen over de daken, de koepels van de vele kerken, de rivier en de omliggende zoutpannen en de zee op de achtergrond.

Dag 2     Wandeling van Cacela Velha naar Tavira (15,3 km)
Transfer naar Cacela Velha.
Het witgekalkte dorp Cacela Velha is een perfecte balans tussen natuur, geschiedenis en rust. Bovenop een klif op de plaats van een oude vesting, met een paar cafés en restaurants, een prachtige kerk en omringd door olijfbomen, biedt het bezoekers een spectaculair uitzicht op de oostelijke kust van de Algarve. Een makkelijke wandeling naar beneden, dicht bij de kust, voert je langs rustige paden langs de duinen die de moerassen beschermen tegen de zee naar het oude vissersdorp Cabanas. Keer op je gemak terug naar Tavira, langs de zoutpannen waar het traditionele ambacht van zoutwinning tot op de dag van vandaag voortduurt. Houd je ogen open en je camera's klaar voor de overvloedige dieren die je onderweg misschien ziet.

Dag 3 Wandeling van Junqueira (18,5 km)
Transfer naar Junqueira
Begin in het dorp Junqueira . Deze route geeft je toegang tot de vele zandstranden waar je de rustige, blauwe zee kunt bewonderen. Volg de paden tot je de Mata Nature Reserve bereikt, een natuurreservaat dat met zijn duinensysteem de wildlife beschermt en de kust tegen de zeebries beschermt. Het bos is een van de laatste habitats in Portugal van een aanzienlijk aantal kameleons. Tal van inheemse soorten dennenbomen bieden een welkome schaduwrijke omgeving voor wandelaars en sportliefhebbers. Terwijl je het reservaat verlaat, loop je langs de monding van de rivier de Guadiana, het zuidoostelijke punt van Portugal. Dit is een geweldige plek voor recreatief vissen en biedt geweldige uitzichten over de Golf van Cadiz naar het buurland Spanje. Je bestemming, Vila Real de Santo Antonio, is rijk aan 18e-eeuwse architectuur en geschiedenis. Na de enorme verwoesting door de aardbeving van 1755, heeft de markies van Pombal, geïnspireerd door het centrum van Lissabon, de stad opgebouwd volgens geometrische lijnen. Leer het historische centrum van de stad kennen door de Pombaline Walk te verkennen.

Dag 4 Wandeling van Fuseta naar Tavira (18,8km)
Neem de trein van Tavira naar Fuseta - tickets niet inbegrepen in de prijs. Het station is een 15 minuten lopen van het hotel.

Fuseta, gelegen ten westen van Tavira, is het startpunt van deze route. Het strand van Fuseta-eiland voor de stad scheidt de Atlantische Oceaan van de Ria Formosa en is alleen toegankelijk per boot. Met zijn kilometers aan gouden zand, helder water en rustige zee is het een klein paradijs. De monding van Fuseta, een van de poorten om het natuurpark Ria Formosa te verkennen, verbaast met zijn opmerkelijke balans tussen natuur en menselijke activiteiten zoals vissen, het bewerken van zoutpannen en oesterteelt.
De Ria Formosa is ook een belangrijke stop voor trekvogels uit Noord-Europa en Afrika en een toevluchtsoord voor verschillende andere vogels, met name de kleurrijke flamingo's. Dit natuurpark is ook beroemd als een toevluchtsoord voor een van de grootste zeepaardjes gemeenschappen ter wereld, evenals de geboorteplaats van de Portugese Waterhond, een Algarve-ras dat bedreigd wordt met uitsterven.
Voordat je Tavira bereikt, wandel je langs de zoutpannen waar ambachtelijke producenten van zeezout en Fleur de Sel nog steeds eeuwenoude traditionele methoden toepassen. Leer de delicate taak kennen om de zout "bloemen" te oogsten die de passie zijn geworden van chefs-koks en gourmets overal ter wereld.

Dag 5 Wandeling van Pontal naar Quinta do Lago (12,8 km)
Transfer naar Pontal ( dichtbij Faro)
De trail neemt de typische habitats van Ria Formosa in, waardoor je de mogelijkheid hebt om meerdere mariene vogelsoorten te spotten. Beginnend naast de Pontal-dennenbossen, een van de weinige kustbossen in de Algarve, gaat de trail verder langs de grens tussen het land en de Ria Formosa-lagunes. Ludo, ten noorden van een complex van zoutpannen waar flamingo's vredig meanderen in de moerassen van de rivier São Lourenço, is een ideale plek om roepende reigers en aalscholvers te observeren. Ga over de lagune en de zoutmoerassen tot je een vogelobservatorium bereikt, een van de beste plekken om watervogels te bekijken, vooral Purpermoerasfuten en Rode Pochards.

Langs het pad dat Ludo van de lagune scheidt, opent het uitzicht zich op de schiereiland Ancão en zijn duinen. In de zomer kun je ook de Mediterrane en Europese moeras-schildpadden zien, beide soorten die in Portugal inheems zijn. De duinen geven geleidelijk toe aan een klein vissersdorp en zomerhuisjes. De muren van de eigenschappen die langs het pad lopen, zijn bedekt met de exuberante paarse bladeren van de Limoniastrum monopetalum - een struik die is aangepast aan de zoutgehalte van het milieu en die uitsluitend in het zuiden van het land bloeit.
De uitzicht vanaf de houten brug, de langste in Europa voor voetgangers, is prachtig. Op de achtergrond zien we tal van luxe villa's rond het meer in de prachtig aangelegde Quinta do Lago, een topluxe bestemming. Ten westen strekt zich een lange strook ongerepte duinen, zacht zand en helder water uit, wat het einde van het pad markeert na de Quinta do Lago, de westelijke grens van het Ria Formosa Natural Park.

Transfer van Quinta do Lago naar uw hotel naast Carveiro
Carvoeiro is een pittoresk dorp gelegen langs een prachtige 15 km kustlijn van gouden stranden en opmerkelijke natuur. Vanaf het klifpad rondom het dorp, geniet je van een uniek uitzicht over enkele van de mooiste stranden ter wereld. Deze stranden zijn anders dan andere gebieden omdat ze door kliffen worden omgeven, waardoor ze kleiner en nog schilderachtiger zijn. Authentieke meesterwerken van de natuur zoals rotsbalkons en grotten, gesculpteerd door de wind en het zeewater gedurende duizenden jaren, zijn de belangrijkste attracties. Er is veel te zien en te doen in de omgeving, van historische sites, wandelpaden, boottochten, themaparken en waterparken.

Dag 6 Wandeling van Ferragudi naar Carveiro (11,7 km)
Transfer naar Ferragudo
De Headlands Trail gaat over het genieten van de uitzichten terwijl je langs de kliffen loopt. Door de jaren heen heeft de erosie van de golven en de wind promontoria uit de rotsen gesneden, kleine baaitjes met stranden gemaakt die worden omlijst door karakteristieke bogen, grotten, galerijen, putten en steenzeefunnels, geschenken van de natuur die tijdens je wandeling opvallen. Bij helder weer kun je vanaf verschillende hoogten de kustlijn zien tot aan Sagres, meer dan 40 kilometer naar het westen.
Onderweg kun je stoppen bij de Torre da Lapa, een uitkijktoren uit de 16e eeuw waar de wachters de regio beschermden tegen aanvallen van piraten en andere rovers. Hou goed in de gaten voor speelse kraaien, zanglijsters en zeevogels! Bij het strand Torrados ligt een steenzeefunnel, de zogenaamde Leixão da Gaivota, die een bijzonder beschermd gebied is als broedplaats voor koereigers en kleine zilverreigers en als rustplaats voor andere zeevogels.

Dag 7 Carveiro en de route van de Zeven Hangende valleien (19,4 km)
Vandaag neemt u de rondwandeling van de Zeven Hangende Valleien, genomineerd in 2019 door Best European Destinations als de beste route in Europa. Hemelse stranden onderweg zullen je verleiden om een duik te nemen en je af te leiden van het prachtige omringende landschap. De "Zeven Hangende Valleien", waaruit de route zijn naam kreeg, waren vroeger de monding van een rivier en getuigen van de gevolgen van erosie langs deze kust. In de loop van de tijd sneed zeven seizoensgebonden stromen de kustlijn door, waardoor de passend genaamde "hangende valleien" ontstonden. Duizenden jaren hebben wind en golven de vele kliffen en grotten gesculpteerd die u onderweg zult vinden, en de indrukwekkende algares gecreëerd - verticale putten gevormd door de oplossing van de omringende kalksteen - waardoor de oppervlakte verbonden is met de schatkamers eronder. Op de meeste stranden kunt u aan boord van een klein bootje stappen en een tocht maken door de indrukwekkende grotten, waaronder de beroemde Benagil-grot.

 

Algarve kustwandeling voor foodies

PT-WALG7-VT

01.04.23

31.05.23

01.06.23

30.06.23

01.07.23

31.08.23

01.09.23

30.09.23

01.10.23

31.10.23

01.11.24
30.11.24
Dubbel 2 pers 1.050,- 1.385,- 1.565,- 1.385,- 1.050,- 940,-
Dubbel 4 pers 875,- 1.200,- 1.380,- 1.200,- 875,- 765,-
Dubbel 6 pers 800,- 1.115,- 1.295,- 1.115,- 800,- 685,-
Toeslag single 460,- 575,- 750,- 575,- 460,- 355,-

Prijzen zijn per persoon

Aanvang: op zaterdag
Bij aanvang op een andere dag met 2-3 deelnemers wordt een toeslag van €215 p.p. aangerekend
Prijs voor alleenreizende personen is op aanvraag.

Inbegrepen
- organisatie van het programma
- 7 overnachtingen in een dubbel standaardkamer, ontbijt inbegrepen
- Luchthavenvervoer van Faro naar het startpunt van de tour en van het eindpunt van de tour naar de luchthaven: (dag 2) Tavira naar Cacela Velha; (dag 3) Tavira naar Altura; (dag 5) Tavira naar Pontal; (dag 5) Quarteira naar Carvoeiro.
- Toegang tot de app waar de gedigitaliseerde route wordt gepubliceerd, inclusief een kaart, bezienswaardigheden en routebeschrijvingen. Klanten moeten de app downloaden op hun eigen smartphones voordat ze aan de tour beginnen en deze online/offline gebruiken om zichzelf te begeleiden tijdens hun reis. 

Niet inbegrepen
- persoonlijke gids (prijs op aanvraag)
- maaltijden, wijnproeverijen en kookervaringen (opties)
- treinticket 
- verzekering (reisverzekering ten sterkste aanbevolen)
- persoonlijke uitgaven
- niet vermelde items