Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Fietsvakanties > Heuvels & Kust van Algarve

Heuvels & Kust van Algarve

Terug

Deze zelf-begeleide tour met roadbook begint aan de Spaanse grens en eindigt aan het meest zuidwestelijk gelegen punt van het vasteland van Portugal. Je fietst langs het rustige, ongerepte platteland met een zeer gevarieerd landschap. De routes varieren van vlak tot heuvelachtig. Kies je voor een touring bike (of e-bike) dan fiets je meestal langs goede onverharde wegen en hier en daar verharde zijwegen met enkele steile beklimmingen en afdalingen. De tour met mountain bike is meestal off-road en langs onverharde paden.

Totale afstand: 265 km - touring of trekking fiets. Ook E-bikes beschikbaar.
Mogelijk om een of meerdere extra nachten te boeken aan het begin, tijdens of op het einde van de tour.
Aanvang is elke dag mogelijk.Dag 1 - Aankomst Faro
Aankomst op de luchthaven van Faro waar u een taxi neemt naar het hotel
Op het afgesproken uur wordt u in de lobby van het hotel verwelkomd door het lokale team.
Fietsen worden afgesteld en gevolgd door een briefing en overlopen van het programma. 

Dag 2 - Azinhal (transfer per minibus) – Vaqueiros
(fietsafstand 39km - 860 hoogtemeters)
Je wordt eerst per bus naar Azinhal gebracht, vlakbij de Spaanse grens, waar de fietsen worden overhandigd. Na een korte rit bereik je de oever van de Guadiana-rivier, die je een tijdje volgt. Daarna leidt de weg je naar de Serra richting Odeleite. Het dorp is gelegen op een steile helling onder het waterbekken. Je rijdt door steile steegjes omhoog naar een heuvel waar het diepblauwe reservoir voor je ligt. Passeer het meer en rij verder in de "Serra do Caldeirão", deze streek is zeer heuvelachtig met prachtige panoramische uitzichten over het groene platteland met uitgestrekte pijnboombossen, velden met cistusstruiken. Onderweg en in de verte kan je kleine dorpjes zien waar slechts een paar mensen wonen of zelfs helemaal niemand meer. Op het einde van deze rit bereik je het dorpje Vaqueiros waar je zal overnachten. In het dorp zijn enkele winkels, een café en een restaurant. 

Dag 3 - Vaqueiros – Barranco do Velho
(fietsafstand 39 km - 840 
hoogtemeters)
De tour van vandaag neemt je mee door de kleine dorpjes en het rurale landschap van de Barrocal. Fietsend langs het uitgestrekte recreatiegebied ‘Parque das Cidades’ met zijn indrukwekkende voetbalstadion bereikt u een treinstation. Vervolgens fietst u door een prachtig dennenbos, langs een golfbaan en verder naar een oude, smalle brug en dan iets verder door een braakliggend gebied voordat u het chique vakantieoord Quinta do Lago bereikt. Je vervolgt je weg door dit prachtige park, langs zeer aantrekkelijke villa's en omliggende tuinen en verder naar de lagunes van het natuurreservaat Ria Formosa. Vervolgens fietst u richting het vliegveld en door de universiteitsstad Gambelas. Al snel kom je op een druk hoofdweggedeelte, maar slechts voor een korte afstand. Je vervolgt over rustige wegen terug naar Estoi via Patacão, Arneiro en Bela Salema. Als u Estoi bereikt, ziet u de ruïnes van Milreu die zeker een bezoek waard zijn.

Dag 4 - Barranco do Velho – São Bartolomeu Messines
(fietsafstand 45 km - 560 hoogtemeters)

Terug naar de beschaving vandaag! Eerst geniet je van een zeer lange en opwindende afdaling over een nieuw geasfalteerde weg met nauwelijks verkeer. Je rijdt door een dicht bebost gebied met eeuwenoude kurkeiken. De tijd lijkt hier stil te staan! Je vervolgt je weg op een prachtige panoramische weg. Het is een rechte weg die zachtjes golft, passeert vele kleine dorpjes in de richting van Bartolomeu de Messines en beloont je voortdurend met een fantastisch uitzicht op de kust. Echter, net nadat je Salir hebt verlaten, maak je een kleine omweg rond de Rocha da Pena. Benafim is een uitnodigende plek voor een pauze in een van de Pastelarias langs de straat. De route voert door het vruchtbare landschap van Barrocal, een agrarisch gebied met veel sinaasappelboomgaarden en de bomen die zo typerend zijn voor de Algarve: johannesbrood, vijg en amandel. Vervolgens fietst u weer kort bergop voordat u van een lange afdaling geniet om het einde van de etappe van vandaag te bereiken. Uw accommodatie bevindt zich in een prachtig gerenoveerd 16e-eeuws gebouw met een eigen restaurant.

Dag 5 - São Bartolomeu de Messines – Portimão
(fietsafstand 49 km - 610 hoogtemeters)
Van São Bartolomeu rij je op een heuvel met uitzicht op het stuwmeer "Barragem do Funcho". Na een korte afdaling door een prachtige vallei, bereik je het meer, dat je volgt langs kronkelige natuurpaden, omzoomd door brem, rotsroos en Medronho-struiken, om tenslotte over de stuwdammuur te rijden.

Daarna bereik je een ander stuwmeer, de “Barragem do Arrade”, waar je langs en over de dam fietst, licht bergafwaarts richting Silves. Kort daarna verlaat u Silves in zuidelijke richting en passeert u het gebied van Barrocal, een landschap met overwegend sinaasappel- en wijnplantages. Hoe dichter je Portimão nadert, hoe dichter het land bevolkt is. In Ferragudo bereik je opnieuw de Rio Arade, en deze biedt een prachtig uitzicht over de riviermonding en de stad Portimão. Over zeer goed geprepareerde fietspaden gaat u richting Praia da Rocha en bereikt u uw hotel.

Dag 6 - Portimão - Luz
(fietsafstand 48km - 520 hoogtemeters)

Eerst bereikt u het kleine vissersdorpje Alvor met zijn kronkelende straatjes. Dan verder naar de monding van de Alvor-delta en verder naar de zee, naar de grootste gecultiveerde oesterbanken van de Algarve, duidelijk zichtbaar bij eb. Je fietst langs het brede strand van ‘Meia Praia’ en bereikt Lagos. Als u een brug oversteekt bij de imposante jachthaven, bereikt u de oude stad, rijk aan geschiedenis. We passeren de oude stadsmuren, de voormalige slavenmarkt en het fort 'Bandeira' en bereiken dan de 'Costa d'Oiro', het mooiste stuk van de kust van de Algarve met zijn vreemd gevormde goudgele rotsen, waarvan sommige oprijzen naaldachtig uit de zee. Vervolgens door naar Praia da Luz, een rustige badplaats met een oude kerk en een fort. Daarna zijn het slechts een paar pedaalrotaties om de etappe van vandaag te eindigen in Luz, een klein dorpje aan een prachtig zandstrand.

Dag 7 - Luz - Cabo São Vicente - Sagres
(fietsafstand 44 km - 590 hoogtemeters)

Vandaag leidt de laatste etappe naar het meest zuidwestelijke punt van Europa! Eerst gaan we naar een heuveltop, dicht bij de steile kliffen met een prachtig uitzicht op de diepblauwe oceaan en de verre kust van Sagres. Het leidt verder naar beneden naar een afgelegen baai en dan weer een korte klim naar een andere heuveltop met uitzicht op het kleine vissersdorpje Salema, gelegen aan een zandstrand en omringd door hoge kliffen. Verderop door een open gebied met velden richting het dorp Figueira. Daarna ga je verder op licht heuvelachtig terrein door boerenvelden, ga je voortdurend bergop en bergaf over natuurlijke paden naar het kleine dorpje Raposeira, door smalle steegjes, en bereik je Vila da Bispo. De tocht leidt via een dor plateau direct naar de hoofdweg naar het vuurtorencomplex bij Cabo de São Vicente. De vuurtoren staat op kliffen die 60 meter hoog boven de woeste zee uitstijgen. Vervolgens volg je een mooie kustroute naar Sagres, een plaats vol legendes. In de 16e eeuw was hier de zeevaartschool voor maritieme ontdekkingsreizigers gevestigd. De grootste Portugese zeevaarders kregen hier een opleiding en gingen de oceanen van de wereld verkennen. Eindelijk bereik je je hotel en het einde van de tour.

Dag 8 - Vertrek
Transfer per minibus naar de luchthaven van Faro of eender welke andere plek in de Algarve voor een eventuele verlenging. 

Heuvels & Kust van Algarve
PT-TAHT7-AC

01.01.24

15.03.24

16.03.24

31.05.24

01.06.24

30.06.24

01.07.24

15.09.24

Dubbel kamer 1.115,- 1.154,- 1.256,- 1.670,-
Fietsen - huur 8-10 dagen  
Touring Bike, seat and front fork suspension, 24 gears, 28“ wheels, rack 140,-
Trekking bike, 20 or 27 gears, front fork suspension, disc brakes, 29“ wheels, rack 179,-
MTB, 29" wheels, 20 of 27 versnellingen, front fork suspension, disc brakes, rack op aanvraag 179,-
MTB Premium bike, 29" wielen, fork suspension, disc brakes 211,-
E-Touring bike, 3 el. levels, 9 gears, 28“ wheels, seat and front fork suspension, disc brakes, rack 218,-
E-Trekking bike, 3 el. levels, 11 gears, 29“ wheels, central fork suspension, disc brakes, rack 243,-
E-MTB, 29" wielen, 11 versnellingen, 3 el. levels, fork suspension, disc brakes, optional rack 243,-

Prijzen zijn per persoon

Inbegrepen
- 7 overnachtingen in 3*-4* hotels of typisch Portugese pensions op basis van kamer met ontbijt
- Briefing meeting over parcours en fietsinstellingen
- Transfer van Faro naar Azinhal
- Transfer van de bagage tussen de hotels
- Transfer van Sagres naar de luchthaven van Faro of eender welke plek in de Algarve op dag 8
- 6 zorgvuldig samengestelde routes
- fietskaart per route met beschrijving, hoogteprofielen en nuttig informatie in een draaibare kaarthouder
Reisdocumenten met een gedetailleerde reisbeschrijving, informatie over bezienswaardigheden en interessante weetjes over de routes
- Persoonlijk onthaal, briefing bijeenkomst en overhandiging van de fietsen met zorgvuldige controle

- Phone / GPS houder 
- 24u hulplijn bij problemen van 09u00-18u00 (tijdens weekend en feestdagen enkel in noodgeval)

Niet inbegrepen
- Vluchten 
- Huur van de fiets - zie tabel
- Niet vermelde diensten
- Aankomsttransfer van de luchthaven van Faro naar het hotel in Faro (taxi kost +/- €15)
- Lunches en diners (half pension op aanvraag)
- Verblijfstaksen: van €1,50 tot €2,50 per persoon per nacht (ter plaatse te betalen in de hotels)
- Annulerings- en reisverzekering
- Privégids - prijs op aanvraag

- Dossierkosten: €50 per dossier