Home > Bestemmingen > Afrika > Kaapverdië

Kaapverdië

Terug

 

 

Enkele jaren na de dood van zangeres Cesária Évora, Kaapverdië’s bekendste exportproduct, maken steeds meer toeristen kennis met de hartelijke ‘morabeza’-mentaliteit van de eilandbewoners: gastvrij, relaxed, open geest, hartelijk, vrolijk, warm… Of het nu Cabo Verde, Kaapverdië of Kaapverdische Eilanden is: deze bestemming heeft alles voor een boeiende vakantie in een ontspannen sfeer. 

De eilandenarchipel steekt uit boven de oostelijke Atlantische Oceaan voor de kust van Senegal. Na de ontdekking door de Portugezen in de 15de eeuw, ontpopte de centraal gelegen archipel zich al snel tot een strategische handelspost. Daarbij werden niet enkel goederen maar ook slaven verscheept. Het is in de ontmoetingen van Afrikaanse slaven en Portugese kolonisten dat het Kaapverdische volk haar roots heeft, resulterend in een bonte Creoolse smeltkroes.

Na een woelige ontstaansgeschiedenis staat Cabo Verde klaar om definitief te transformeren in de paradijzen die ze altijd al geweest zijn. Dankzij een subtropisch klimaat is het er het hele jaar door zonnig en rond 25 graden. Er is ook geen luchtvervuiling. Er is een stabiel politiek regime en weinig criminaliteit. Het tijdsverschil bedraagt slechts drie uur in de zomer en twee uur in de winter. Bovendien is het niet lang vliegen en word je verwelkomd door de gastvrije en goedlachse inwoners.

Eindeloze stranden, fascinerende woestijnlandschappen, uitbundig groene valleien, wonderbaarlijke vulkanische formaties: de archipel bezit het allemaal. Geen enkel eiland is hetzelfde. En waarom kiezen? Cultuur en geschiedenis op Santiago, de vulkaan beklimmen op het grillige Fogo, eindeloos wandelen op het groene Santo Antão en cocktails en watersporten op het bruisende Sal?
Wij stippelen met passie en expertise uw persoonlijk traject uit. Klik verder op de eilanden om ze te ontdekken.  

Klimaat

Regenseizoen: van augustus tot september. De regenval blijft evenwel beperkt en kan zoals de rest van het weerbeeld erg verschillen van eiland tot eiland. De vochtigheidsgraad ligt wel een stuk hoger waardoor de temperatuur hoger aanvoelt.
Droog seizoen: van oktober tot juli.
Windseizoen: van half december tot eind maart. 

BELANGRIJKE OPMERKING

Tijdens het windseizoen tempert de Harmattanwind de temperatuur en kan zandwolken met zich meebrengen van de Saharawoestijn. Dit fenomeen noemt men de Bruma Seca (droge nevel) en vermindert de zichtbaarheid aanzienlijk. Hierdoor bestaat de kans dat de vliegtuigen niet kunnen opstijgen of landen met als gevolg een wijziging in het oorspronkelijk geplande reisschema. De extra kosten hieruit voortvloeiend worden niet vergoed door de luchtvaartmaatschappij gezien dit een geval is van "overmacht". U wordt in dit geval wel gelogeerd door de luchtvaartmaatschappij in een door hun gekozen hotel.

De beste reistijd: is van april tot en met half december

Klimaat dag t° nacht t° zee t° zon (u/d) regen (d)
januari 24 18 21 8 0
februari 25 17 20 9 0
maart 25 18 20 10 0
april 25 18 20 10 0
mei 26 19 21 10 0
juni 27 20 22 8 2
juli 27 22 23 7 3
augustus 28 23 24 6 3
september 30 24 25 8 7
oktober 29 23 25 8 4
november 28 22 24 9 1
december 27 20 22 8 0

Fauna

De Kaapverdische Eilanden zijn een vogelparadijs. Er kunnen een aantal zeldzame soorten gespot worden zoals de razoleeuwerik, de Amerkaanse fregatvogel, de Kaapverdische stormvogel en de roodsnavelkeerkringvogel.
Van juni tot oktober vindt het broedseizoen van de zeeschildpadden plaats. Vooral op Boa Vista en Sal kun je 's nachts gaan kijken hoe de dieren hun eieren leggen.
Walvissen spotten kan dan weer het beste in maart en april. Enkele honderden bultrugwalvissen komen elk jaar naar de archipel om te paren.

Snorkelen

De Atlantische Oceaan kan verraderlijk zijn met onderstroom en sterke golfslag. Volgende plaatsen zijn veilig om te snorkelen.

São Vicente - Aan de oostkant van het eiland ongeveer 18 kilometer van Mindelo en vlakbij Praia Grande vind je het vissersdorpje Calhau. Aan de voet van de 163 meter hoge en uitgedoofde vulkaan Viana is het een goede plek om te snorkelen. Omdat het een kiezelstrand is waar je het water in gaat, is het aan te raden om waterschoenen of iets dergelijks te dragen.
Een andere leuke snorkelplek is Sao Pedro, 10 kilometer ten zuiden van Mindelo. Het charmante dorpje met bontkleurige huisjes en enkele restaurants ligt aan een baai met een prachtig lang zandstrand.

Santo Antão – enkel aan de westkust in Tarrafal de Monte Trigo.

Fogo – Ponta da Salina aan de westkust

Santiago – Tarrafal – hier wordt gepauseerd tijdens de dagexcursie

Formaliteiten

- Geen enkele inenting is verplicht voor reizen naar Kaapverdië.
- Internationale reispas verplicht. Het paspoort moet zes maanden na terugkomst nog geldig zijn.
- Sinds 1 januari 2019 hebben de onderdanen van de Europese Unie geen visum meer nodig om Cabo Verde binnen te mogen. Daar staat tegenover dat ze nu wel hun aankomst moeten registreren en een luchthavenveiligheidstaks betalen van 3.400 Escudos (ca. 30,84 EURO).
Dit kan via: http://www.ease.gov.cv/

Verblijfstaksen ter plaatse te betalen: +/- 276 cve (ongeveer 2,5 euro) per persoon per dag.

Valuta

Munteenheid: escudo. 1000 CVE = +/- 9 EUR
Met de euro kunt u goed terecht in de toeristische gebieden.
Kredietkaarten worden doorgaans niet aanvaard in de kleinere hotels, lokale winkels en restaurants.

Talen

De officiële taal op Cabo Verde is Portugees, maar er wordt een Creoolse variant gesproken. Over het algemeen spreekt men een mondje Frans of Engels.

Bereikbaarheid

 • Lijnvluchten met TAP Portugal vanuit Brussel naar de eilanden São Vicente, Santiago, Boa Vista en Sal, met een stop in Lissabon.
 • Rechtstreekse chartervluchten vanuit Brussel naar Sal en Boa Vista met TUIfly
 • Rechtstreekse chartervluchten vanuit Amsterdam naar São Vicente, Santiago, Sal en Boa Vista met TUIfly NL

Aanbevolen lectuur

 • Michelin - De Groene Reisgids Kaapverdië weekend (ISBN9 789401 457217) 
 • Dominicus Kaapverdië Nederlands (ISBN13 9789025764630)
 • Kaapverdië Merian live Nederlands (ISBN13 9789044741643)
 • Bradt Cape Verde 7 Engels (ISBN13 9781784770501)
 • Rother Wandelgids Duits (ISBN 9783763342754)
 • Rohter Wandelgids Duits Noordelijke eilanden (ISBN 9783763345571)
 • Wandel/wegenkaarten te verkrijgen via http://www.ab-kartenverlag.de

Literatuur 

 • Het Testament Van Senhor Araujo; G. Almeida: Ironisch portret van de Kaapverdische gemeenschap voor en na de onafhankelijkheid.
 • Aan De Familie Trago; G. Almeida: Familiekroniek en portret van een creoolse samenleving in Kaapverdië
 • Tegen De Wind In; Ángeles Caso: Het levensverhaal van een Kaapverdische vrouw, die in Portugal en Spanje aan de armoede probeert te ontsnappen.