Home > Bestemmingen > Europa > Madeira > Mountainbiking

Mountainbiking

Terug

Madeira is een paradijsje voor mountainbikers in het midden van de Atlantische Oceaan en slechts een goede 4 uur vliegen van Brussel of Amsterdam. Je kan hier fantastische paden vinden van berg tot zeeniveau! Het befaamde milde klimaat maakt fietsen in Madeira het hele jaar door aangenaam. We bieden fietsvakanties aan gaande van een weekprogramma, een paar dagen tot gewoonweg één enkele dag om Madeira te verkennen per fiets. Voor beginners zijn er fietstochten ideaal voor een ontspannend ritje door adembenemende landschappen en voor de meer ervaren fietsers zijn er tochten van verschillende niveau's.

Levada Tour

Ben je een leek in mountain biking of wens je je vaardigheden te verbeteren of wil je simpelweg een onstpannend ritje maken? Maak je geen zorgen! Met de hulp van ervaren gidsen kan je een tocht maken van max. 40 km, hoofdzakelijk bergaf en vlakke wegen, prachtige uitkijkpunten en een lunchstop in een lokale bar. Het is in ieder geval een van de beste manieren om Madeira te verkennen.

Na een korte briefing met tips en tricks start de tour in Poiso (1400m hoogte) met een korte en makkelijke klim. Daarna zal de gids een suggestie doen op basis van de bekwaamheid van de deelnemers. Er is de keuze uit enkele gemakkelijke paden of verder te rijden langs een onverharde weg tot aan een "levada". Van hieraf (850m hoogte) is het een ontspannende rit van 20 km langs de levada waarbij je omringd wordt door een mengeling van laurier, eucalyptus en dennenbomen. Vlakbij het dorpje Camacha is er een stop voor een verfrissend drankje en een lichte lunch in een zeer typische bar. Na de pauze gaat de tocht verder langs de levada die het kleurrijke dorpje doorkruist alvorens aan de laatste etappe te beginnen die bestaat uit +/- 10km gemakkelijke weg, helemaal naar beneden met als enige inspanning de vingers op de remmen te houden maar steeds met zicht op de eindeloze oceaan. 

Geschikt voor: fietsers met een goede fysiek en basis fietsvaardigheden voor alle types Hardtail en Full-suspension fietsen
Terrein: sommige paden met kleine obstakels zoals boomwortels en rotsen

Duur: +/- 5 uur
Afstand: +/- 40 km
Fitness niveau: 1/4
Technisch niveau: 1/4
Min. aantal deelnemers: 2

Cross-Country tochten

Een eiland met zeldzame vlakke streken, is simpelweg een paradijs voor fietsers geïnteresseerd in klimmen maar ook speciale mountainbike-trails. Er zijn tours voor alle niveau's. Sommige zijn meer technisch, andere hebben meer beklimmingen maar allemaal leggen ze de focus op het verkennen van Madeira. Bereid je voor in enkele uitdagende beklimmingen een een nieuwe definitie van technische trails.

Portela

Een paar goede klimpartijen en licht uitdagende stukken brengen je door enkele van de meest bekende microklimaat- en vegetatiezones. 

Samen met de gids wordt beslist waar de tour zal aanvangen en hoeveel klimgedeeltes worden gedaan op basis van de ervaring van de groep. Waarschijnlijk starten we net buiten het Madeira Natural Parque (hoogte 1200m). Vanaf dit punt klimmen we ongeveer gedurende 6km en een hoogteverschil van 300m om daarna de leuke afdaling aan te vatten. Hierna rijden we langs de levada in de richting van Portela, door endemisch laurierwoud met eindeloze groene tinten. Het uitkijkpunt van Portela biedt een spectaculair uitzicht over het noorden van het eiland, in het bijzonder over het kustdorp van Porto da Cruz. Na een korte break in een leuke bar zetten we de tour verder in het netwerk van de Reserva Natura 2000, langs onverharde wegen en paden, altijd omringd door laurier. Na enkele km en kleine klimpartijen bereiken we Fajã dos Rolos. Hier nemen we een oude weg naar beneden tot in Machico, op zeeniveau, net op tijd voor een drankje en een plons in het water!

Geschikt voor: fietsers met uitstekende fysieke conditie en goede fietsvaardigheden voor Hardtail en full-suspension fietsen
Terrein: sommige stukken zijn redelijk breed en andere zijn smal met boomwortels, rotsen en steile stukken

Duur: +/- 6 uur
Afstand: +/- 45 km
Fitness niveau: 3/4
Technisch niveau: 2/4
Min. aantal deelnemers: 2

Terreiro da Luta 

Voor wie houdt van de uitdaging van een stevige klim, maar ook van enkele mooie vlakke "levadas" en afdalingen!

Terreiro da Luta (hoogte 850m) is het startpunt van deze tour. Van hieruit is het een uitdagende klim met prachtig uitzicht over Funchal tot aan het hoogste punt van deze tour op de Pico do Arieiro (hoogte 1818m). Na deze top gaat het redelijke bergap naar Poiso (hoogte 1400m) waar een stop wordt gehouden voor een Café Chinesa. Daarna verder bergaf gedurende ongeveer 10km tot aan de levada (waterkanaal), terwijl we verder genieten van verschillende uitzichten en de planten rondom ons. Van hieraf volgt een ontspannende tocht van 20km langs de levada waar we omringd worden door een mix van laurier, eucalyptus en dennebomen. Dicht bij het dorp van Camacha stoppen we voor een lichte lunch en een fris drankje in een zeer typische bar. Na deze stop rijden we verder langs de levada die het kleurrijk dorp van Camacha doorkruist om daarna het laatste stuk aan te vangen van 10km licht bergaf tot in Caniço.

Geschikt voor: fietsers met uitstekende fysieke conditie en goede fietsvaardigheden voor Hardtail en full-suspension fietsen 
Terrein: sommige stukken zijn redelijk breed en andere zijn smal met boomwortels, rotsen en steile stukken

Duur: +/- 6 uur
Afstand: +/- 50 km
Fitness niveau: 4/4
Technisch niveau: 2/4
Min. aantal deelnemers: 2

São Jorge

Korte trip maar wees voorbereid voor enkele exotische stukken en te gekke steile klimpartijen in het biosfeerreservaat van Madeira, rijk aan flora en fauna. 

Deze fietstour speelt zich af in het mooie noorden van het eiland. In het dorpje van São Jorge beginnen we te fietsen op een hoogte van 500m en klimme we langs onverharde paden tot 840m, met als doel het beste uitkijkpunt van het eiland te bereiken met een adembenemd zicht over diepgroene lauriervalleien en de Atlantische Oceaan. Als beloning voor de klim en afhankelijk van ieders technisch niveau is er de mogelijkheid om af te dalen langs dichtbegroeide groene onverharde wegen of langs enkele technische paden. Later is er de gelegenheid om een van de nog werkende watermolens van Madeira te bezoeken. Op de weg naar beneden, alvorens het centrum van de vallei te bereiken, langs enkele steile landbouwwegen, kan men zien dat de teelt van groenten en exotisch fruit nog heel sterk aanwezig is in deze streek van het eiland. Na diep ademhalen in deze weelderige omgeving beginnen we aan de meest uitdagende klim van de dag tot aan het afgelegen dorp 'Ilha'; een meer dan belonende inspanning vanwege de prachtige omgeving. In Ilha nemen we een pauze in een lokale snackbar alvorens de weg voort te zetten naar Santana waar we de befaamde huisjes met rieten dak kunnen bezoeken. De dag eindigt in Faial op zeeniveau, langs de oude weg met zicht over de prachtige noordkust.

Geschikt voor: fietsers met een normaal technisch niveau maar je moet fit genoeg zijn om enkele uitdagende steile beklimmingen aan te kunnen en voldoende controle hebben over de remmen tijdens steile afdalingen.  
Terrein: sommige stukken zijn redelijk breed en andere zijn smal met boomwortels, rotsen en steile stukken

Duur: +/- 5 uur
Afstand: +/- 32 km
Fitness niveau: 3/4
Technisch niveau: 2/4
Min. aantal deelnemers: 2

Trompica

Goede steile uitdagende klim naar een prachtige top waarna de weg naar beneden zeer gevarieerd is met een stop aan het uitkijkpunt van de epische Cabo Girão!

Deze tour start in Quinta Grande (hoogte 700m). Van hieraf is er het een uitdagende klim langs enkele onverharde maar ook asfaltwegen tot aan Boca da Corrida. Hier stoppen we om te genieten van het adembenemde uitzicht over de fameuze "Curral das Freiras"(ook nonnenvallei genoemd). We trekken verder bergopwaarts om uiteindelijk Chão dos Terreiros (hoogte 1400m) te bereiken. Soms moeten we de fiets dragen om de top en het hoogste punt van deze tour te bereiken. Hier beginnen we aan de afdaling langs enkele onverharde wegen naar het dorp van Lugar da Serra, waar we een koffiepauze inlassen. De tour gaat verder door eucalyptusbossen waar we de keuze hebben uit twee verschillende afdalingen en enkele onverharde wegen met bestemming Cabo Girão, de hoogste klif van Europa (hoogte 580m). De tour eindigt in Câmara de Lobos. Hier ligt een van de mooiste baaien van Madeira, rijk in kleur en vol leven.

Geschikt voor: fietsers met uitstekende fysieke conditie en goede fietsvaardigheden voor Hardtail en full-suspension fietsen
Terrein: sommige stukken zijn redelijk breed en andere zijn smal met boomwortels, rotsen en steile stukken

Duur: +/- 6 uur
Afstand: +/- 40 km
Fitness niveau: 4/4
Technisch niveau: 2/4
Min. aantal deelnemers: 2

prijzen 2019

RADON ZR TEAM 7.0/27,5: €55 p.p.
RADON SLIDE 150 9.0|27,5": €65 p.p.

Meer info i.v.m. fietsen, fietsvaardigheden en fitness niveau's zie PDF-bijage

Inbegrepen: fietsen van hoge kwaliteit, helm, ervaren gids, transport, verzekering, vergunning, transfer van Funchal en Machico.
Niet inbegrepen: eten en drinken

Fietsverhuur

U kan ook op eigen initiatief Madeira verkennen per fiets maar zorg voor goede GPS-kaarten/routes en wees ervan bewust dat de wegen op Madeira zeer steil zijn.

RADON ZR TEAM 7.0/27,5: €20/dag
RADON SLIDE 150 9.0|27,5": €45/dag

Inbegrepen: fietshuur, helm, slot, fietspomp en buis
Voor huur van meerdere dagen: gelieve ons te contacteren voor de prijs
Vanaf 3 dagen huur wordt de fiets gratis geleverd aan de hotels in Funchal, Santa Cruz en Machico. 

Downloads

Info mountainbiking Madeira.pdf [1.0 MB]