Wild Algarve

Terug

Deze fietstour begint daar waar de fietstour “Langs de kust van Alentejo” eindigt. Het is dus mogelijk om beide tours samen te doen. De tour begint in de wilde en ruige streek van het zuidwesten van Alentejo en het Nationaal Park Costa Vicentina aan de westkust. Daarna fietst u langs de populaire zuidkust, het échte Algarve met pittoreske plekjes dichtbij de Spaanse grens. De dagen zijn gevarieerd met bezoeken aan het Vissersmuseum, de kaap van Sagres en verschillende forten waarbij de Portugese ontdekkingsreizen uit de 15de eeuw altijd aanwezig zijn. Naast fietsen en genieten van het prachtige landschap, nodigen we je uit om kennis te maken met de lokale economie zoals een biologische boerderij waar het fruit wordt verwerkt in jam, chutneys, cakes en chocolaatjes. Verder zijn er de zoutmijnen en een bezoek aan een banketbakkerij waar je de kans krijgt om een taart te bakken en proeven (dit laatste enkel mogelijk bij begeleide tours) De stranden zijn gewoonweg prachtig, met de eerste dag indrukwekkende steile kliffen met schuimende golven en op het einde de rustige wateren van de Middellandse Zee. Je zal ontdekken dat er zelfs in de toeristische gebieden van Algarve nog verlaten stranden verborgen liggen. Hoewel de Algarve schijnbaar vlak is, zijn er gedurende de dag verschillende korte ups & downs, dus men moet fit genoeg zijn om de heuvels te trotseren (of opteren voor een e-bike). Op dag 6 is er een transfer voorzien om het drukke deel van de Algarve te vermijden. De hotels zijn allemaal van topkwaliteit en hebben een zwembad!

Geniet van een paar monumentale Pousadas van Portugal en het gerestaureerde dorp van Pedralva, omgetoverd tot een uniek project. De Algarve is in de herfst en lente meestal een beetje warmer dan de rest van het land, dus het kan zijn dat je eind oktober of begin april kan zwemmen! Fietstochten in de Algarve zijn het hele jaar door mogelijk.

Hoogtepunten

  • De schilderachtige en levendige historische plekjes van Algarve
  • Fietsen langs de wilde natuur van de kust van Zuidwest Alentejo en het Costa Vicentina NP
  • De binnenmeren en zoutmijnen van Ria Formosa
  • Bezoek aan een biologische boerderij en lokale banketbakkerij
  • Smakelijke picknicks op het strand of lunch in lokale restaurants (enkel bij begeleide tours)
  • Goede hotels, waaronder een overnachting in een klooster

Deze trip is mogelijk in 3 formules:
1. begeleide tour met gids
2. begeleide tour met ondersteunend voertuig
3. zelfbegeleide tour zonder gids (op individuele basis)

Dag 1     Aankomst
Aankomst op de luchthaven van Faro of Lissabon en transfer naar Odeceixe. Briefing over de fietstour. Bij vroege aankomst raden we aan om een bezoek te brengen aan het historisch centrum van Faro (in geval van aankomst in Faro). Aankomst in Odeceixe op tijd voor een fris biertje op het dorpsplein en misschien een bezoekje aan de windmolen. Het is ook mogelijk om met de fiets naar het strand te rijden, geklasseerd als een van mooiste stranden van Portugal.
Inbegrepen in ondersteunde en begeleide tours: picknicklunch

Accommodatie: gastenhuis in het dorpscentrum (upgrade mogelijk naar Casas do Moinho) 

Dag 2     Wilde stranden - van Odeceixe naar Aljezur
Fiets langs de rivier naar het prachtige strand van Odeceixe. Geniet van het adembenemende uitzicht en de rotsformaties bij het strand. Daarna gaat de tocht verder door landbouwgebied met enkele groene maïsvelden die in de warme seizoenen contrasteren met het gele gras om een ander verlaten strand te bereiken. Een leuke cafeetje is de perfecte plaats voor een pauze om te genieten van een fris drankje en een lichte lunch bij het observeren van de surfers op de golven. Neem een duik in zee en fiets daarna naar het dorp Aljezur, een van de laatste dorpen die veroverd werden door de Moren. De lokale kunstenaarswinkel, galerij en musea verdienen een bezoekje. Voor wie graag wat extra kms maakt is er de mogelijkheid om naar een ander strand te rijden of door een mooie vallei met landerijen.
Afstand: 32 Totaal beklimming: 350 m. Niveau: licht + Terrein: secundaire wegen zonder verkeer, enkele onverharde wegen Een avontuurlijke afdaling waar sommige mensen verkiezen om te lopen, maar erg kort en makkelijk te lopen. (300m) 

Optie extra kms: 4 + 20 (om naar het strand te rijden). 

Accommodatie: Vicentina Aparthotel, 4*, met zwembad.

Dag 3     Van indrukwekkende kliffen naar charmante valleien (Aljezur > Pedralva)
Begin de dag met het veroveren van het kasteel van Aljezur en geniet van het prachtige uitzicht over het dorp met de mooi onderhouden moestuinen. Fiets dan terug naar de kust en bezoek een fort met een adembenemend uitzicht over de kliffen. Een perfecte verdedigingspositie. Van hieruit ziet men ook de “naaldrots”, een imposante rots in de oceaan. Het gaat weer landinwaarts en tijd voor het onverharde avontuur. Eerst tussen eucalyptus, later tussen de wilde endemische struiken en tenslotte langs een prachtig meertje en langs een vallei. Helemaal wild, verrassend en adembenemend. Fiets naar Bordeira, een lieflijk gehucht met een kerk in manuelstijl, en verder langs een andere betoverende vallei tot Carrapateira. Hier zal je versteld staan van het ongelooflijke uitzicht en de ruige kustlijn. Fiets een aantal km langs de kliffen en neem de tijd om af en toe te stoppen en te genieten.
Bij de begeleide tours wordt een picknicklunch voorzien op een van de stranden. Een bezoek aan het vissersmuseum mag je niet missen, met fantastische foto’s van een man die aan de rotsen hangt om de beroemde lokale lekkernij “Percebes" te vangen. Hier leer je alles over de mensen die hun leven riskeren om deze lekkernij op je bord te krijgen. Een laatste rit door een andere groene vallei brengt je bij het verblijf voor de overnachting, een lieflijk gehucht waar de helft van de huizen zorgvuldig werden hersteld voor toerisme.
Afstand: 44 km Hoogteverschil: 650m niveau: medium+ Terrein: Moeilijke start met enkele steile beklimmingen op asfalt. Daarna onverharde wegen, meestal vlak of afdalend. 1 technische afdaling van 400m waar sommige mensen verkiezen af te stappen.
Optie extra kms: 4 met 150m klimmen

Inbegrepen in ondersteunde en begeleide tours: picknicklunch
Accommodatie: Aldeia da Pedralva, plattelandstoerisme met zwembad

Dag 4     Hendrik de Zeevaarder en de ontdekkingsreizen (Pedralva naar Sagres)
Je verlaat Pedralva langs een onverharde weg door de vallei en langs enkele moderne windmolenparken om het pelgrimsoord van Guadalupe te bereiken. Hier leer je meer over het interessante leven van Hendrik de Zeevaarder (Infante Dom Henrique), initiator en financierder van veel ontdekkingsreizen die de aanzet gaven tot het Portugese wereldrijk.
Daarna fiets je door een paar mooie dorpjes om weer de wilde kust te bereiken. Ga lekker zwemmen op het strand en fiets vervolgens naar de Kaap van S. Vicente, het meest ZW-punt van Europa. 

Stop opnieuw om te zwemmen op een fantastisch strand omgeven door enorme kliffen. Wij voelen ons klein!!!!
Na een bezoek aan het fort van Sagres gaan we verder naar ons zeer mooie hotel met prachtig uitzicht over de kliffen en het fort. Deze plekken maken onze fietstochten door Portugal bijzonder!

Afstand: 41 km Hoogteverschil: 500m niveau: medium Terrein: Goede onverharde wegen, meestal vlak met een paar korte klimmetjes. Steile klim op asfalt om terug te keren van het strand waar de lunch plaatsvindt (enkel bij begeleide tours).
Optie extra kms: 4 
Accommodatie: Hotel Memmo Baleeira of op aanvraag de 
Pousada van Sagres (met zwembad) 

Dag 5     Strand roller coaster - van Sagres naar Lagos 
Vandaag gaat de route langs de zuidelijke kustlijn, in en uit naar wilde stranden. Stop meerdere keren om te zwemmen en te drinken. Genieten!
De oceaan is hier warmer dan aan de westkust, de wateren zijn rustiger. De kliffen veranderen van kleur, van zwarte leisteen naar oranje zandsteen. De dorpen zijn groter, toeristischer, met veel cafés, restaurants en winkelmogelijkheden.
We passeren een paar forten met fantastische uitzichten en gaan op en neer over smalle secundaire wegen. De laatste kilometers zullen een geweldige tocht langs de kliffen zijn, vanwaar we prachtige rotseilanden kunnen zien waarin door erosie bogen, grotten en verschillende vormen zijn gevormd.
Lagos is een levendige kuststad met charmante architectuur, perfect voor een stop tijdens onze fietstochten door de Algarve. Bezoek het plaatselijke museum, de prachtige kerk en geniet van de kosmopolitische sfeer.

Afstand: 43 Totaal beklimming: 720 m. Niveau: medium+ Terrein: Begin met een vlakke onverharde weg met wat rotsen om onze zintuigen uit te dagen. Dit is een echte onverharde weg! Steile valleipassage, door iedereen lopend te doen. Steil naar beneden en steil omhoog, te technisch om te rijden. (maar wat een prachtig uitzicht!!!). Dan asfaltachtbaan, altijd steil op en neer maar altijd kort. Maximaal 80 meter per keer. Uiteindelijk is er een optionele vlakke klif, onverharde weg of asfalt.
Accommodatie: Hotel Tivoli 4*, met zwembad.

Dag 6     Charmante dorpjes - van Lagos naar Tavira
De dag start om 09u30 met een transfer van Lagos naar Olhão waar bij aankomst de fietsen worden afgeladen voor een rit naar een klein dorpje bekend voor de pottenbakkerij. Een klein maar charmant plaatsje. Daarna terug fietsen naar de kust voor een drankje bij de lagune van het Natuurpark Ria Formosa. Fietsen langs de lagune met verschillende stops om te genieten van de stilte en het observeren van de vogels. Bij laagtij kan men vissers zien die kokkels en scheermesjes verzamelen en vissersbootjes die terugkeren van de visvangst bij hoogtij. Tavira is hoogstwaarschijnlijk het mooiste dorp van de Algarve, met de charmante architectuur en ontspannende sfeer. Maak tijd vrij om op verkenning te gaan. Het is ook een goede plaats om wat souvenirs te kopen bij de lokale kunstenaarsvereniging.
Afstand: 30 km Totale beklimming: 220m niveau: licht+ Terrein: Vlakke asfaltwegen met enkele onverharde stukken.

Inbegrepen in ondersteunde en begeleide tours: picknicklunch
Accommodatie: Vila Galé met zwembad

Dag 7          De lokale economie - van Tavira naar Vila Real de Santo António
Van Tavira fietsen we terug langs het Natuurpark en passeren verschillende stranden en golf resorts van toeristen en golfers. De stranden hier zijn levendig en druk.
Om er te geraken steekt men over via een houten promenade over de rivier of neem je een treintje of lokale boot. Tussen het vasteland en het strand ligt altijd de lagune.
Bezoek het charmante Cacela-a-Velha en fiets dan landinwaarts naar Castro Marim.
Bij de begeleide tours bezoeken we een biologische boerderij en krijgen we meer uitleg over de vijgen- en johannesbroodbomen en de producten die worden gemaakt van hun fruit. Het moto hier is "niets verspillen" en alles wat de bomen geven, wordt gebruikt.
Daarna bezoek aan de zoutmeren. Hier kan men genieten van een heerlijke spa-ervaring met zout en modder.
Dan is het tijd om verder te rijden naar de eindbestemming, Vila Real de Santo António, waar de tweede taal Spaans is gezien aan de overkant van de rivier Spanje ligt.
Bij aankomst is er nog een laatste verrassing: bezoek aan een lokale banketbakkerij. 
Voor de begeleide tours is er naast een bezoek ook de mogelijkheid om zelf gebak te maken.
Afstand: 37 km - Totale beklimming: 250m - Niveau: licht - Terrein: vlakke asfalt met enkele onverharde tracks
Optie extra kms: 13
Accommodatie: Hotel Apolo*** met zwembad. Upgrade mogelijk naar de Pousada Vila Real de Santo António

Dag 8          Vertrek
Transfer naar de luchthaven van Faro.

Fietstour Wild Algarve 
PT-CCWALG7-TA

01.04.23
30.06.23

01.07.23

16.09.23

17.09.23

31.10.23

min 2 volw. met roadboek (zelf begeleid) 1.620,- 1.865,- 1.620,-
min 2 volw. met ondersteunend voertuig 3.170,- 3.400,- 3.170,-
min 2 volw. met gids 3.835,- 4.250,- 3.835,-
min 4 volw. met roadboek (zelf begeleid) 1.365,- 1.690,- 1.365,-
min 4 volw. met ondersteunend voertuig 2.250,- 2.490,- 2.250,-
min 4 volw. met gids  2.890,- 3.120,- 2.890,-
groepstour met vaste afreisdata (zie verder)  3.180,-
Fietsen  
Touring Bike (inbegrepen bij tours met ondersteuning/gids) 100,-
E-Touring bike (tours met ondersteuning/gids toeslag 100,-) 200,-
GPS huur voor zelfbegeleide tours 50,-
Toeslagen - per persoon  
toeslag voor aanvang op andere dagen dan zaterdag 100,-
transfer van Lissabon naar Odeceixe min. 2 pers. 130,-
transfer van Lissabon naar Odeceixe min. 4 pers. 90,-
transfer van Faro naar Odeceixe min. 2 pers. 100,-
transfer van Faro naar Odeceixe min. 4 pers. 50,-
transfer van Vila Real naar Lissabon min. 2 pers. 165,-
transfer van Vila Real naar Lissabon min. 4 pers. 115,-
transfer van Vila Real naar Faro min. 2 pers. 40,-
transfer van Vila Real naar Faro min. 4 pers. 20,-
transfer van Lissabon ipv Faro voor ondersteunde en begeleide tours 125,-

Prijzen zijn persoon 
Single arrangement is mogelijk (op aanvraag)
Inlassen van extra rustdagen is mogelijk en zelfs aangeraden (prijs op aanvraag)

Inbegrepen met roadboek met ondersteuning met gids
Dubbel kamer met ontbijt
Mappen, nota's over de route en geschiedenis van de regio
24 uur telefoon support
Ongevallenverzekering
Transfer van bagage tussen de hotels
Basis gereedschap
Transfer van Lagos naar Olhão
Souvenir 
Luchthaventransfers X
Support wagen met gids  X
Fiets, helm en tas ✔ 
Water en fruit X
4 x picknicklunch X
2 x lunch in regionaal restaurant X
1 x petisco's snack lunch X
5 x Dinner met wijn  X
1 x Likeurdegustatie X
Inkomgeld voor het Fort van Sagres X
Inkomgeld voor het museum van Aljezur X
Ingangsticket voor het Fisherman's museum  X
EHBO X
Fietstruitje
Gids X X

Niet inbegrepen
- Vluchten 
- Annulerings- en reisverzekering  
- Diefstalverzekering voor de fiets 
- Persoonlijke uitgaven
- Alle niet vermelde diensten 

Het is mogelijk om deze tour te doen met gids met een eigen samengesteld groep(je). Contacteer ons voor een offerte.

Begeleide groepsreis met vaste afreisdata in 2024: 4 mei en 21 september